Термин март 2023 тема номер 7

• 38 005
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
Отговорът мюна въпроса с памперса - както ти е удобно Simple Smile според ситуацията. Препоръчват да се сменя преди хранене, аз се опитвах с първото ми дете, но става някакъв ад - рев, писъци, то е гладно, ти бързаш, не знаеш какво правиш в лудницата. Започнах да сменям след ядене - спокийствие и благодат, веднъж не е повърнала, просто бях по-бавна и внимателна. Така че ще си прецените според ситуацията.

# 361
Привет и от мен Simple Smile

Аз последните дни се наспивам добре (пу, пу), но иначе и аз на моменти усещам как натежава на някъде бебето и как ме побутва, защото явно не му е удобно. Аз спях с възлгавница за бременни, но напоследък карам без нея, явно с нашия матрак ми е по-скоро ненужна. Слагам си обикновена възлгавница между краката сега само. Хващам се също, че ми е по-лесно да заспивам по гръб, но знам че не е хубаво за бебето... никога не съм спала по гръб и не вярвах, че ще ми липсва, ама ей го на.
Аз за разлика от вас сутрин нямам никакво желание да ставам, ама работата не пита Grinning Хубаво, че си работя от вкъщи и буквално със ставането мога да бъда онлайн, че ако трябваше да пътувам до някъде...

Към списъка за болницата се сетих да си добавя и халат или жилетка, в случай че ми е хладно, въпреки че до колкото знам държат доста топлички, заради бебоците. Чорапите също не съм ги записала, ама се надявам да се сетя, че ще са ми нужни Grinning

Иначе днес звънях във Вита, там нямат алерголог и не предлагат тестване за алергии към упойки, казвам го в случай, че и някой друг се чуди.

Аз искам да питам нещо вече препатилите майки Grinning Гледам разни лекции за кърменето, в които се казва, че детето щом започне да се разбужда и да мърда с муцунка вече е гладно и е хубаво веднага да се сложи на гърда, ако не искаме да се разплаче... до тук добре, ама се чудя кога е моментът да му смениш памперса, при положение че то докато яде вероятно ще заспи.
От същите лекции аз разбрах, че от момента на отварянето на устничките, до лъвския рев от глад имаш около 3 минути за преопаковане Smile
Разбира се, това важи ако тези сигнали са около редовните часове за хранене - примерно, ако са минали 2-3 чАса от предходното хранене и дори бебчето още да не се е събудило напълно (а и да се е събудило), но започва да отваря устичка, да върти главичка, значи приближава моментът за смяна и хранене. Има вариант и след храненето да се смени памперсът, ако сме изпуснали момента преди това, но тогава бебето се завърта леко настрани за смяната, а не се повдигат крачетата.
Каквото и да е, 1-2 пъти пропуск или неспазване на правилата няма да съсипят бебето ви - едно време майките са карали всичко на инстикт - къде ти тайминг, следене на сигнали, протокол. Дори да се случи да се пропусне смяна, или дори пък да се подсече бебето, има и кремове, и всичко. Ако знаем основни правила, всичко друго е поправимо Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 13:22 от milenahot

# 362
аз още не съм почнала да гледам лекции и не сме ходили на училище за родители

препоръчаха ми да потърся лекции на ася демирева и елена василева

препоръчайте училище за родители в София или онлайн, какви лекции слушате?

Някой беше питал за изследванията, които трябва да направим в 34-36 седмица. При мен доколкото разбрах е просто кръв и урина Joy
- кръвна картина 10 показателя - това включва и хемоглобин и желязо; урина със седимент; влагалищен секрет, преглед с ултразвук; вирусология /сифилис; и почваме с тоновете на бебето

за глюкоза - не знам, май само един път са ми пускали и не са ми предлагали да правим обременяване с глюкоза
отделно някои лекари пускат изследване на общ белтък; и изследване на албумин и витамини - но не знам кога се прави - на мен не са ми предлагали

# 363

Някой беше питал за изследванията, които трябва да направим в 34-36 седмица. При мен доколкото разбрах е просто кръв и урина Joy
- кръвна картина 10 показателя - това включва и хемоглобин и желязо; урина със седимент; влагалищен секрет, преглед с ултразвук; вирусология /сифилис; и почваме с тоновете на бебето

за глюкоза - не знам, май само един път са ми пускали и не са ми предлагали да правим обременяване с глюкоза
отделно някои лекари пускат изследване на общ белтък; и изследване на албумин и витамини - но не знам кога се прави - на мен не са ми предлагали
Аз следя уебинарите на Елена Василева - вторник, сряда и петък всяка седмица. Видеата остават на стената за няколко седмици, но темите се въртят редовно, така че всичко може да се изгледа, когато и да се включиш. Ето линк към страничката: https://www.facebook.com/PregnancySchool.MaMa
Единствено този петък няма да има лекция, понеже Елена ще отсъства, но горещо препоръчвам видеата за кърменето, раждането, хигиената на бебето и ергономичното носене - много ценни ми бяха на мен. Аз си правя скрийншотове на по-важните неща и си ги запазвам, за да се връщам към тях по-нататък.

# 364
супер, мерси много, харесах страницата и ще ги следя и аз, скоро излизам в 45 дневния отпуск и ще имам време през деня да се образовам

Аз следя уебинарите на Елена Василева - вторник, сряда и петък всяка седмица. Видеата остават на стената за няколко седмици, но темите се въртят редовно, така че всичко може да се изгледа, когато и да се включиш. Ето линк към страничката: https://www.facebook.com/PregnancySchool.MaMa
Единствено този петък няма да има лекция, понеже Елена ще отсъства, но горещо препоръчвам видеата за кърменето, раждането, хигиената на бебето и ергономичното носене - много ценни ми бяха на мен. Аз си правя скрийншотове на по-важните неща и си ги запазвам, за да се връщам към тях по-нататък.

# 365
  • В твоето съзнание...

И на мен нейните са ми най-полезни. В секиця Videos/Видеа, могат да се намерят всички стари лекции, така че нищо не се губи. Има ги и в Ютуб.
Аз ходих на едни курсове за раждане и първи дни в къщи, но откровено не ми бяха полезни. Тези лекции са доста подробни, някои съм ги гледала вече по няколко пъти Grinning

# 366
Момичета, не знам дали някоя мама може да ми съдейства с нещо от варненската Икея - харесала съм си един органайзър, който не е наличен в софийската Икеа, а в същото време не правят трансфер между магазините, нито могат да ми изпратят по куриер от варненската Икеа до София - питах за всякакви варианти в магазина, но йок - няма шанс. В същото време, заради ограниченото пространство в нас, имам много ограничени варианти за мебели и гледам да оптимизирам каквото мога. Та този органайзер би ми свършил много добра работа, като го закача отстрани на една икейска секция, която купихме покрай бебешките приготовления: https://www.ikea.bg/products/small-storage-organisers/paper-medi … 0x43-sm/50515638/
Та се чудя някоя варненска мама от нашата задружна групичка дали не би се навила да ми съдейства, ако има път към Икеа, със закупуването на тази етажерка и пращането й до мен в София по куриер.. Мислех какви ли не варианти и нищо по-удачно не мога да измисля - нямам познати във Варна, които иначе бих помолила..

# 367
  • Видин
Въпрос към момичетата, който вече са в 45 дневния болничен преди раждане. Дали на някоя вече е качен болничния в сайта на НОИ, с информация за работните дни и парите, който ще получи за ден? Аз съм в болничен от 20.01.23г и към момента единственото което виждам е, че е болничния е отишъл от АГ директно в НОИ, веднага щом е пуснат. Няма друга информация към момента. В раздела за прогнозното изчисляване на майчинството все още сумата е червена(предполагам защото е прогнозна). Знам, че срока за подаване е до 10-то число, но обикновено от счетоводството не ги бавят.

# 368
  • София
Дами, по повод неудобствата по време на сън да ви споделя, че аз стигнах вече до там, че спя с 5 възглавници Simple Smile
Две големи и една по-малка ги подреждам под главата и гърба си, така че да съм по-изправена заради гадните киселини. Спя основно на лявата си страна и слагам една голяма възглавница между краката и също така поставям още една възглавница от дясната ми страна - леко подпъхната под кръста - така от време на време като искам да се обърна по гръб се получава лек наклон наляво и не ми става зле, както ако съм напълно по гръб. Засега тази подредба върши работа, като при всяко ставане до тоалетна трябва да ги подреждам отново.

# 369
Мисля, че майчинството първата година е 90% от осигурителния ти доход. Ако не се лъжа де. Горе долу да си сметнеш.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 16:15 от Mer_M

# 370
Иве, как си днес, успя ли да говориш с лекар?
за спането, и аз съм като скала, и имам 5 възглавници, и спя почти седнала, а за шестте посещения до WC се изсулвам като морска звезда по дъното на морето 😂 защото не мога да се изправя.
от прегледа снощи - 2800 грама 🤘🤘🤘, глава добре, стомах добре, док ни показа пъпната връв, пусна ни кръвотока мисля че е това, където се вижда в синьо и червено, също сърдечния ритъм послушахме, а за десерт се опита да направи снимка на лицето, но ръчичката беше отпред и видяхме само едно око 😆 (оглежда се явно вече нашето човече).
от днес в девети месец - не знам дали е "скок растежа" на бебето, но днес спах до 10 сутринта, закусих, и после пак заспах - до преди малко 🥴😴🥴😴

Вие как сте с нивото на енергия? До днес поне сутрин имах такава ... 🙈

# 371
И аз съм с 4 възглавници като само с едната подпирам корема и е между краката. ММ като легне до мен максимално се изтегля към другия край на леглото, за да ми е по-удобно Joy А то все не ми е удобно. През нощта като ставам е едно смешно претъркулване. Дори в просъница си мисля кога ли ще тупна на пода, губейки равновесие Grin

Аз 45-дневния болничен вчера го занесох на моя работодател, така че не знам след колко време в НОИ ще има видима информация колко точно ще получавам. Дори не съм и влизала да проверявам все още какво излиза към момента.
Lucie_, хубаво сте пораснали Simple Smile Поспивай си след като можеш, сега е момента Simple Smile

# 372
Моят от днес го има зададен в НОИ,но даже не знаех че има опция да видя сумата.

Въпрос към момичетата, който вече са в 45 дневния болничен преди раждане. Дали на някоя вече е качен болничния в сайта на НОИ, с информация за работните дни и парите, който ще получи за ден? Аз съм в болничен от 20.01.23г и към момента единственото което виждам е, че е болничния е отишъл от АГ директно в НОИ, веднага щом е пуснат. Няма друга информация към момента. В раздела за прогнозното изчисляване на майчинството все още сумата е червена(предполагам защото е прогнозна). Знам, че срока за подаване е до 10-то число, но обикновено от счетоводството не ги бавят.

# 373
Мамии ,термина ми е на 6 или 11 март ,но да ви споделя мисля ,че малкия човек няма да изкара месеца .Камо ли до март 😁😁🌷 Усещам го ,че вече и на двамата не ни е удобно . Някакво вътрешно чувство както беше и с пола на бебето . Пък ще видим до къде ще изкараме ❤️😁

# 374
Мамии ,термина ми е на 6 или 11 март ,но да ви споделя мисля ,че малкия човек няма да изкара месеца .Камо ли до март 😁😁🌷 Усещам го ,че вече и на двамата не ни е удобно . Някакво вътрешно чувство както беше и с пола на бебето . Пък ще видим до къде ще изкараме ❤️😁

Как терминът е на или.. или? Thinking Не е ли фиксиран?

Общи условия

Активация на акаунт