Войната на буквите - Тема 2

• 34 906
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
Мери Ан, не е в теб проблема и аз някои неща не ги разбирам защо се случват...
Като Баян в пещерата:joy:JoyJoy

# 481
Ама вярно, то Баян не разбира какво му се случва, пък ние ли! Joy

# 482
Мелодията от финала много ми хареса, продължавам да не намирам нищо дори с търсачката за разпознаване на музиката. Защо така... няма ли да качат нещо някъде!?

Мъжът ми не е чел книгата, знае каквото съм му разказвала. Снощи ме пита за Мариам, дали наистина е била такава кучка и дали е останала в историята като властна царица. Викам "Мило, тя е останала в историята като втората жена на Симеон, сестра на Сурсувул, даже първо име си няма". Той седи и ме гледа и казва "Е, тези защо така си измислят и заблуждават хората?". Ами, а де! Що така си измислят Представете си каква представа ще остави сериалчето в масата народ. Особено като чета във ФБ колко велик сериал е това... даже вече се чудя да не са им платили за тези коментари Grinning
А на мен ми викат ''докажи, че не е било така''! Че всички не са се подчинявали на Мариам и тя най-отпред в управителния съвет.

# 483
И на мен изненадващо ми хареса еп.- а Flushed Нямам логично обяснение за тоз' феномен  Stuck Out Tongue Winking Eye

След толкоз натръшкани монаси се сетих за...

ПП Не съм гледала тази версия (само с Шон Конъри Heart Eyes ), но ще се поправя Nerd

Аз не я догледах. След Шон Конъри...

# 484
И аз харесвам финалната мелодия, но засега нямам инфо за нея.
То реално Духовникова казва в интервюто нещо много вярно - всеки екип в една историческа драма избира да се фокусира върху определен персонаж или сюжетна линия, а само най-мащабните продукции успяват да пресъздадат по-добре епохата и да са по-пълнокръвни.
Никога не може да знаеш на 100% кое как е било. Затова и има много поле за въображение и различни адаптации.
Проблемът при нас е, че те твърдят, че са с фокусирали върху едно, а реално е друго. Ако беше кръстен сериала "Мариам" повече щеше да отговаря. Или "Баян-мага/вълчето". А ние още си чакаме фокус върху буквите, ама 1/3 от сериала мина.

# 485
Да, така е. Но е абсурдно да втълпяват на хората как през 10 век Мариам или Рабна, ако изобщо е била арменка и изобщо е била сестра на кавханът, защото може и дъщеря да му е била, според различни изследвания. Та тази властна жена, толкова е била могъща, че чак по-велика от цар Симеон, когото е отровила. Всички нея слушат и гледат в устата, и чакат да видят каква заповед ще излезе.
Да не отварям дума и за втълпяванията по други кръвни така да се каже линии, че и там много хора казват ''докажи, че не е било така''. Какво да доказвам, преди мен историци, академици, археолози и палеогенетици са доказали каквото трябва, макар и да има много дупки в историята. За народа или цялата държава може да се правят изводи само от писмени източници, най-вече в средновековието, друг начин не е известен.

А какви бувки намери Баян? Искам да кажа под нашите кирилицата ли се има предвид или става дума за нещо по-древно? Аз малко се обърках.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 15:09 от T.Valcheva

# 486
Според мен Мариам си прави грешни сметки - разчита как брат й и синът й са и верни палета и най-накрая ще си разиграва коня. А това няма да се окаже така.
То се и видя колко и е смелостта и силата - Михаил, който е отпратен надалеч преди години и реално обезнаследен от баща си така я сплаши, че си легна с първия предложил помощ. Ако беше толкова властна и силна, нямаше да и се налага.

# 487
И аз много се обърках. Тия книги, дето изгоряха в началото с какви букви са били написани и Баян сега други букви ли търси? И защо ги търси нали вече има писменост,на която да се пишат българските книги, а именно тия дето изгоряха и нали щяха да ги преписват?

# 488
Според мен в началото изгоряха книги, написани на кирилица, а Лакапин го поръча хем, защото търси "древните тайни букви", хем за да уязви Симеон, който държи на книгите и се слави като учен и умен владетел, за разлика от него. Поне досега във всеки епизод ни показват как му е комплекс, че е неук узурпатор бз кралско потекло.
Баян пък търси древните букви(тези от розетата) по заръка на Лакапин с надежда да спечели Мария и това, което видя в пещерата бяха и древните прабългарски букви и нашата кирилица, която прилича на тях и според легендата и романа на Филипова е базирана на тези букви, а не на глаголицата(която е базирана на гръцката азбука и дава основания на византийците да си приписват заслугите). Черноризец Храбър, т.е. Симеон е бил пазителят на древните букви, които и гърците и римляните искат да унищожат, под претекст че са ерес. Хем, защото Лакапин мисли, че те носят магия и сила на българите, хем защото нямаме право да сме различни и уникални.
Не знам колко читаво го обясних. Ако някой друг може по-добре и аз ще съм благодарна.

# 489
ЕделВ, благодаря за разяснението, защото аз през цялото време си мислех, че става въпрос за кирилицата. Т.е. това са буквите, които крият и пазят.

# 490
Пазят кирилицата и древните прабългарски руни. Във времето на сериала единствената позволена азбука е глаголицата.

# 491
Благодаря, Ели! Ето, че и аз съм се насмела. Защото първите надписи на кирилица датират от 921г, а явно тогава още не е била наша официална азбука. Не беше зле да го обяснят в сериала...

# 492
  • Другата България
Благодаря и аз за разясненията.

# 493
Мен това ме дразни изключително много в сериала! Даже го отчитам като негатив номер едно! Много неща не са обяснени на зрителите. Който е чел книгата, горе-долу се ориентира какво се случва, и пак някои неща са ми мъгла на мен.. А който не е чел книгата... съвсем нищо не се разбира..

# 494
Запомнила съм едно интервю на Ваня Щерева, която е сценарист на Под прикритие, та тя казваше как Кирил Ефремов й се молел да пише сценария така, че да имал повече снимачни часове и да получи голям хонорар. Та от там научих как точно стават "главните роли" като тази на  Мариам, за която историята и романа много не говорят.

Общи условия

Активация на акаунт