Войната на буквите - Тема 2

• 34 999
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
Аз залагам, че няма да има инцест. Обаче и аз съм на мнението, че Сурсувул ще убие сестра си накрая. Той почва сериозно да и се дразни и на идеите и на заповедите. Общо взето съдбите им са неизвестни - могат да действат както си искат(не знам в книгата как е), но се смята, че след 930г Петър поема контрола в свои ръце.
Според описанието, в сериала ще ни покажат само първите месеци след смъртта на Симеон, т.е. надали ще се отървем от двамата този сезон. А втори не вярвам да има.

# 271
  • Галифрей
Изчетох и двете теми. Интересни дискусии и споделени факти. Благодаря Ви Flowers Rose

Рядко некадърни сценарий и режисура. Теди Москов да бяха ангажирали да им спретне пародия кат' пародия, а не туй нещУ Stuck Out Tongue Winking Eye  Култови за мен са  "История на света" на Мел Брукс и "Злостър. Черното влечуго". Защо да нямаме и нашичко Blush

Ще продължа да гледам нещУто, за да съм в час с темата, която ми е интересна Heart Eyes

И също Ужасяващи истории, британско предаване,пародия и разказват за различните исторически епохи и дават реални факти поднесени с доза хумор и знания. Модерно,забавно  и актьорите пеят страхотно.

# 272
Може ли линкче, че не откривам нищо Blush

Горан Благоев Heart Eyes побесня
https://vihrogon.bg/goran-blagoev-pobesnja-sreshtu-vojnata-na-bu … m-za-predcite-ni/

Сетих се на кого ми заприлича евнухът още от 1-ви еп. Joy

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 18:12 от Peregrin

# 273
На мен историята ми беше  от най-досадните предмети в училище - куха , бездушна и  лошо поднесена от учителката .
Добре  че покрай този сериал в критиките към него се включват компетентни  хора като Горан Благоев  Hands Plus1

Изобщо да не бяха  промотирали  тази продукция като исторически  сериал .   Пълна излагация !
Имам чувството ,че някой  мощно плаща  на  тези наши  пишман-творци , за да съсипват  образите на великите българи /Левски , Ботев , сега  царете от времето на  Велика България/ .
Защо  няма  комисия от учени , която да се произнася  при пускането на   такива материали , които засягат историята ни ?

Тъкмо се бях успокоила , че Симеон  умря и няма повече  да се излага името му , а сериалът просто  ще  продължи като  лека  силно измислена  историйка , а те продължиха да копаят дъното с очернянето на следващия български цар .

# 274
Аз започнах да чета книгата. Много лошо е написана, но ако се придържаха към нея филмът нямаше да има едно 90 процента от проблемите си. Жената се е постарала да даде някакво обяснение на фантазията си.
Разбрах каква е работата с тия вълци, например. Оказва се, че в царя български, респективно потомците му тече кръвта на вълка, понеже са наследници на рода Дуло и оттам на Атила, а него го била кърмила вълчица. Казвайте ги тия неща... А от филма не разбрах защо се мотаят  вълци.

Също така авторката се е погрижила да снабди героите си с що годе реалистична мотивация, която във филма също липсва. Например царицата, която в изпълнението на Духовникова явно е зла заради самото зло, в книгата има съвсем друга роля. Същото се отнася и за повечето от персонажите, да не говорим, че си общуват с нормални слова, макар че на самата авторка малко и куца стила.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 21:10 от Iris04

# 275
Пак ще споделя началното си мнение: 'Трябва да имаме работа и да изкарваме пари!' Претупана работа, набързо направена, както много други неща. Снощи гледам предаване на холандеца с килимите и той го каза човека: ние планираме големите неща в живота средно около 3 години, а българите - 3 месеца.

За сценария е трябвало първо да съберат широка градивна критика от свои колеги или да работят в по-голям екип. Във всяка една секция на правенето на филма са били нужни много повече хора, специалисти, много повече проучвания, много повече работа, преди да снимат и да ни предложат това. Хонорарите се дават лесно, щом парите са усвоени. Оттам се бърза да пуснат филма възможно най-бързо и да го заснемат бързо.

Аз все още не мога да приема Мариам и Теодора Духовникова: ок, играе добре, но ролята е от гнусна по-гнусна. Дефакто всичко е върти около нея. Трябва да убият този образ, но пък тя крепи интригата и дава смисъл на противния замисъл на този сценарий.

Ще продължа да гледам и казах защо, но и се опасявам от разочарования. Имам чувството, че донякъде гледам друг филм, че измислям и преправям в главата си видяното и чутото към това, което очаквам или съм очаквала да видя и чуя. Като някоя баба в срещите с внуците си, които говорят на някакъв отегчен жаргон, но тя си ги обича и гальовно им отвръща с мек глас, правеща се, че не чува какви думи използват. Гледам заради братята. Дано спасят образите тези млади момчета.

# 276
  • Велико Търново
Все още продължавам да не съм чела цялата тема, но ще наваксвам сега.
Не видях нищо сексуално, само брат и сестра, които са си близки.
Аз за сексуалното мислех, че се има предвид онова между Георги и придворната на царицата.

sea.sea, на масата в царските покои имаше останала храна вероятно от вечерята на Симеон преди да умре. Мариам се разпореди на придворната си веднага да изхвърли всичко - и храната, и дрехите на царя. Момичето ги изнесе извън стените на двореца, там от хляба взе един бедняк, вероятно просяк или като днешните клошари, дадоха го да яде от него и малко след това се хвана за сърцето. Иначе голямата част от храната я взе Макрена - млечната сестра на Баян. Занесе я вкъщи и тъкмо да започнат да вечерят, кучето им умря, а братчето каза, че му е дало от хляба.

Mama2288, и аз като теб мисля, че Мариам доста бързо гледаше да разчисти всичко. Все пак се очаква, че храната и дрехите ще бъдат взети от бедняците, а тях кой ли ги е броил за хора. Едва ли някой би забелязал липсата им, след като умрат. Естествено, царицата въобще не е предполагала, че точно дъщерята на дойката ще вземе храната.

"Отивам" да допрочитам, малко остана.

# 277
Оказва се, че в царя български, респективно потомците му тече кръвта на вълка, понеже са наследници на рода Дуло и оттам на Атила, а него го била кърмила вълчица. Казвайте ги тия неща... А от филма не разбрах защо се мотаят  вълци.
Във филма май не е обяснено все още, но евентуално ще бъде по-нататък. Поне колкото гледах-недогледах и самия Баян не е наясно какви са тези видения с вълците, веднъж по този повод каза как съзнава че има нещо в него но не е сигурен какво е, мисля че засега е оставено да е загадка за него и за нас. Предполагам има връзка с по-дълбоката история и мистериозните букви, които също не са обяснени какво са и защо са важни.

# 278
  • Велико Търново
Няма ли да покажат и свети Иван Рилски...
А всъщност какво общо има тук Иван Рилски? Все пак действието, чието развитие наблюдаваме в момента в сериала, се развива през 927 година, а той е роден през 876-та. Значи вече 25 години е отшелник.

И аз мьекане не чух. Пък и да го има, те в преславско баш меко си говорят, к'во Satisfied
А всъщност кой е обвиняваният за това актьор?

В тубата 3 епизод е със субтитри на български
Те всички са със.

Хахах, Ани (АНИ), Петър Стоянович и аз го гледах. Този му отговор - че не иска да се кара с ръководството на БНТ, беше абсолютно красноречив - "каза" всичко.

Ох... EdelV, много ми се иска да се присъединя към отбор "широко скроени". Даже и само защото повсеместното мрънкане за какво ли не вече взе да ми омръзва. С този сериал се оказва трудна задача, но пък и прагът ми на търпение е висок, какво са някакви си 12 серии Satisfied Само наистина щеше да е по-добре да бяха направили, както Aglayadreams. предложи - героите да бяха с измислени имена. Тогава никаква драма нямаше да има.

# 279
Няма ли да покажат и свети Иван Рилски...
А всъщност какво общо има тук Иван Рилски? Все пак действието, чието развитие наблюдаваме в момента в сериала, се развива през 927 година, а той е роден през 876-та. Значи вече 25 години е отшелник.
Живее по същото време, все пак. Общувал е с цар Петър. А отделно има какви ли не теории, че даже Иван/Йоан Рилски всъщност е един то синовете на Симеон. Satisfied

# 280
Дама Пика, не е толкова трудно. Аз след първи епизод реших, че ако ме дразни сериала, няма да гледам да си късам нервите, след като в живота има толкова неизбежни изнервящи моменти. И си казах, че ще гледам на него като на приказка, вдъхновена от историята, каквито са всъщност повечето исторически драми. И така е доста приятно за гледане.

# 281
Замислих се за името на втория син на цар Петър и Мария - Роман-Симеон в чест на дядовците му. Много хубаво, но все пак тя е царица консорт, и нали детето е български княз, можел е да стане и е станал и български владетел, макар за много кратко, не трябва ли да е поне Симеон-Роман? Каква ли е била причината да се наложи така името, дали Мария е била много властна, или византийското влияние много силно. И накрая внукът на Симеон, който се борил толкова дълго срещу Лакапин носи техните две имена Satisfied Това може да бъде както скрепяващо мир, и донякъде романтично, така и иронично.

# 282
Според мен си е в реда на нещата - след като първородният син е кръстен Борис - на прадядо си, вторият им син е кръстен на другия си прадядо - Роман, а в допълнение и Симеон. Все пак и Роман Лакапин още е бил жив тогава.

# 283
Много се забавлявам с вашите коментари😄
Още не съм стигнала да гледам серията.
Аз няма да простя този гаф с царицата. Не очаквах да стигнат чак до там.
Едва ли не Георги Сирсувул съучастник в убийството с отрова на Симеон Велики!
Много благодаря за интервюто с професор Овчаров, чийто линк съфорумка е дала по-назад в темата (даже имам и учебници негови у нас и във факултета е преподавал мисля, голямо име, много негови неща съм чела и учила).
Да ви кажа това интервю ме успокои, защото даже вече бях започнала да си мисля, дали пък аз не съм прекалено критична и какво на мене не ми е наред, че не мога да оценя достойнствата на сериала. Започнах да се опитвам да търся хубавите неща, да се вглеждам да намеря нещо, което да похваля. Нейсе. Трудна работа.
Ето в това интервю се обяснява читаво защо аджеба има толкова голямо негодувание към серила и толкова много критики отнесе.
Сякаш е описал моите мисли.
Напълно съм съгласна с всичко написано.
Възхваляващите във ФБ трябва да прочетат това интервю.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 00:58 от Caroline_Bingley

# 284
Дали сценаристите не трябваше да посетят една от лекциите на професор Овчаров преди да напишат този трагичен сценарий?

Общи условия

Активация на акаунт