Даряване на имот

• 957
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте!
Дядо ми иска да ми ДАРИ имот. Кой може да развали/предяви претенция над дарението?
            Роднини по права   линия:
               Дядо Баба
Съпруг-Дете1 Дете 2
              Внук1 (надарен)
              Внук2

# 1
Дарението може да се оспори от другите наследници, когато дядо ви почине, ако няма други имоти. По закон, не можеш да си лишиш едното дете от наследство, спрямо другото, примерно.

# 2
  • СИ
Най-чисто става с покупко-продажба.

# 3
По две линии могат да те атакуват:
Всеки , чиято запазена част е накърнена,
 както и всеки, който се опита да докаже, че има някаква недействителност на сделката. Ако може с покупко-продажба и ти реално някаква сума да му прехвърлиш, дори той след това да я изтегли и да ти я върне, би било по-спокойно.
Направи си конкретна консултация за конкретния имот при доверен адвокат. Зависи от много фактори отговора.
Нотариусът е удовлетворен само с минаването на сделката, а на теб ти трябва поне относителна сигурност за години напред, което него не го вълнува.

Виж потенциалните наследници на дядото кои са. Ако дете на дядото  е само твой родител, който е едно дете и ти си едно дете, малко се опростяват нещата, но няма смисъл да гадаем.

# 4
  • София
Покупка с клауза ползване, таксите и галимацията е една и съща, условията сходни.

# 5
  • София
Не съм юрист, преди време се интересувах за сходен казус.
Зависи кога и как е придобит имотът, който ще се дарява и дали се явява съсобственост с бабата.
Децата на дядото имат право на запазени части и могат да оспорят дарението. Приживе дядото може да се разпорежда със собствеността си, респ. да продава имота и съответно да се избегнат рисковете на дарението.
Ако авторката е в брак, при покупко-продажба имотът ще стане общ, освен ако не е регистриран режим на разделност.

# 6
Може да се иска накърнената запазена част от всеки, който е в кръга на наследници със запазена част към момента, когато дядо си отиде.

# 7
С фиктивна покупко продажба, дарението се оспорва. Мисля че цените на двете няма голяма разлика

# 8
  • Далечният изток
Дядото има две деца доколкото разбирам. След смъртта му, наследници евентуално ще му бъдат двете му деца и евентуално съпруга. Всеки един от тези преки наследници по закон може да оспори дарението до размера на неговите запазени части.

Общи условия

Активация на акаунт