(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 682
  • 801
  •   1
Отговори
# 585
У нас съм забелязала, че растенийцата които получават по-малко вода остават по-дребни. В тарелки на кутийки са, всяко за себе си. Яд ме е че се хаби разсад така, защото просто с малко усилие може да се поправи (от страна на ММ да се старае в поливането, от моя страна да започна да поливам аз🤣).

Нощни температури 4-5С според мен са ниски за разсадче.

# 586
Пиперчето на Ники вече е в тинейджърска възраст, а ние още бебета чакаме, гледаме и дундуркаме 🤭🤭🤭.
Ники, браво 👏👏👏!
Моите рибки и камбички скоро ще направят месец, а са дребосъци. Ще ви ги покажа тези дни.
Аз съм в молитвена фаза😆 вчера пикирах наличните патладжани и положението никак не е розово към гибел са тръгнали. Насях и нови вчера, но ме е яд за поникналите, че ги сполетя тази зла участ. Много бавно се развиват тези патладжани и затова ми е тъжно. Сложих и цветните рибките. Другите чушки са тръгнали да поникват и те. Изумена съм от чията за два дни поникна, но беше на много топло и с найлон завита.
Ако имам готови черита април мога ли да ги засадя вън в кофи?
А люти чушки могат ли да се отглеждат в сандъчета или кофи?

# 587
Люта чушка гледах миналата година в саксия. Морковелка, ти беше показала едни камбички. Аз сях същите миналата година, леко люти. От едно пакетче излязоха 3 сорта. Двете коренчета бяха много слабички и ги оставих на терасата, после прехвърли в саксия. Сложих колче, че много израстнаха, поливах всеки ден, че бързо изсъхваха. Имах прилична реколта. Едното коренче беше рибка, другото топчета.

Имах много работа през седмицата и пикирането изостана. Днес трябва да наваксам.
Чушки и пипер не съм сяла още.
Обичам патладжан и много ми се иска да пробвам да отгледам (при свекърва ми не знам защо не става, само една година имахме да откъснем. Листата нещо ги прояждаше и ставаха като дантела, тези, които оцеляваха, плодовете се повреждаха).
Купих ново пакетче тагетис. Миналата година много бавно изникна. Тази година само две-три поникнаха. Минаха повече от 2 седмици. Засях нова партида като този път накиснах семената, вече седмица, няма нищо. Невенът, който засях по същото време, изникна и расте.

# 588
За изядения патладжан - да не са си похапвали колорадски бръмбари?

# 589
За изядения патладжан - да не са си похапвали колорадски бръмбари?
Възможно е.
С картофите има същия проблем, но свекърва ми тях ги пръска.
Не са една до друга двете култури.

# 590
Е, ясен е проблема. Гадните бръмбари си падат и по патладжаните, те са си от сем. Картофови.

# 591
Недоволна, само механично ли да ги отстранявам? С какво безобидно да пръскам, ако се появят?

# 592
Недоволна, само механично ли да ги отстранявам? С какво безобидно да пръскам, ако се появят?
Виж това, биопрепарат е, но трябва още сега да се пръска почвата, за да има по-голям ефект.
https://amiti.org/category/koloradski-brambar

# 593
  • Русе
Момичета, благодаря за коментарите. Надявам се да не бъда досаден, но ще ви покажа как са днес. Не ги бях поливал и въртял почти една седмица и таман ги поналях. Забелязах, че в зародиш се появяват пъпки за цвят на чорбаджийките. Та те са садени в началото на февруари. От изникването си до момента може и да нямат пълни месец и половина. Не е ли супер странно. Питам, защото взех семената не от агроаптека, а от ядливи зеленчуци от супермаркета. Знам ли ги какви са…
Обаче са и много крехки. Като ги бутна и се кривят. Ще трябва да ги закалявам доста.

Обмислям да им прищипя върховете. Така ще им стопирам растежа за поне 10 дни, а след това ще станат по-обемни и евентуално с повече плод. Така ще успея да ги гледам и по-дълго време, че е много рано за градината все още.
А ето го и пипера, който се е самонасял. Расте бе 😂

Появиха се и още чушки. А как се опрашват на закритата тераса? Ами имаше влязла една хубава пчеличка, която си е свършила работата. Котката я намери полужива и я пуснах навън.
Пожелавам ви хубав и ползотворен уикенд, колеги! Simple Smile

# 594
  • Варна
А как се полива разсада в торфени саксии? Те нямат дупки. Да им пробия ли? Пак ли в чинийка сипвам вода или как? То аз скоро няма да ги поливам де, добре ги полях при пресаждането.

# 595
Най-сетне успях да ви изчета.
Много хубави разсади видях и много неща научих от вас.
Честито на Айла!
Добре дошли та новодошлите!
Асялеин вярно, че липсва.
Доня също изчезна, но поне прати хабер защо.
Аз имам избили патладжани тази сутрин. Семената съм посяла февруари, края. Това са останалите ми миналогодишни семена.
Тази година всичко се случва бавно при вен, идея нямам защо. Доматите, които ММ нася почти месец след моите са по-хубави и също готови за пикиране. Не са му излезли само биволското сърце.
Имам едни стари семена на Марица,  купени преди 6-7г, тогава ми изпратиха два пакета защото са на края на срока на годност и може да не излязат. Сея си ги още и нямам никакви проблеми с тях.
Та днес ще пикирам домат и ще мисля къде да ги гледам до засаждането вън.
Пипер и патладжан не пикирам. Те и не харесват преместване и пипане на корени. Тиквови сея направо вън.
Дам готова съм с розово сърце, червен градински, един розов от село и лабрадора от недоволна.
Имам да  пикирам ръгби, трапезица,  чери, алено сърце.... ама така е като давам на мъж да сее. Добре, че биволското сърце не излезе. Сортовете от недоволна придвидливо засях в чашки да не се занимавам и с тях.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 13:00 от morskibriz

# 596
  • София
Определено е бил колорадски и според мен, миналата година се прехвърлиха от картофите на патладжана, пробваха се и на други растения. Аз лично ги обирам на ръка от патладжаните.

# 597
Пробвайте още сега Натуралис. Той съдържа някаква гъба, която си похапва от хитиновата обвивка на гадините.

# 598
Много благодаря за насоките за борба с колорадския бръмбар. ❤️

Диди, не пробивай торфените саксии. Водата преминава през тях ще видиш как се намокрят. Поливаш както в другите. Аз поливам в чинийката (слагам по няколко саксийки в тарелка от месо и после сипвам вода в нея). Садя заедно със саксийката, тя се разгражда.

# 599
Аз пък не съм видяла, че сте писали още и редактирах предишния си пост. Нищо де. Да кажа за колорадския бръмбар. Миналата година имах много самозасял се невен до патладжана и колорадския бръмбар не го нападна. Остана си само по картофите.
Ако ми остане време ще снимам пикираните и пипера. Слаб е разсада ми тази година, но пък имам много домат и ще мога да избирам при засаждане. Друг е въпроса дали е го направя, че все ми е жал. Пикирах и най-мижавите днес. Не от лакомия а просто не ми се хвърлят като знам колко труд съм положила до тук. Ако тръгнат ще имам за раздаване. Наистина са ми много доматите.

Общи условия

Активация на акаунт