(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 068
  • 801
  •   1
Отговори
# 600
Ето ги моите люти чушки рибки и камбички на 23 ще станат на месец. Снощи ги бях оставила на студено и имам малко умрели. От камбичките малко ми поникнаха ☹ и на тях ще трябва да им се моля да се запазят. Искам вече да става топло, за да мога да занеса на баща ми нещата, защото няма да имам къде да държа всичко.

Камбичките
Рибки

# 601
  • София
Еха, всички са в акция ❤️🍀🌞
Днес и аз пикирах около 1/3 от доматите, засяти на 3-ти март. Ивайловската капия изникна абсолютно едновременно всичката,  около десет дни след другите три вида (капия, бял Стряма и рибки), но почти ги настигна.

Засега сложих присадените в коридора на блока, да се любуват на Витоша Wink

Последна редакция: нд, 19 мар 2023, 09:59 от sofyia

# 602
И аз снимах, но не ми дава да ги кача.

# 603
При нас вали и е студено, втора седмица бездействие и ще лудна..
За разкош имаме голи охлюви в салати те. Някой хеалеше препарат от Амазон или ebay.., Моля да ми прати линк
.
Отказаха да ни донесат чернозем, защото е мокър и много тежи, а го продават на кубик, а цветята ми пристигнаха и ще ги държа сега под навеса в саксиите поне още седмица

# 604
sofyia за колко време поникна Ивайловската капия? Днес сложих моите 99 семенца, във всяко пакетче има между 30 и 34 бр. та бързо ги сметнах че няма да има 100 бр. Утре продължавам с лютите чушки имам рибки и едно от мама отровно люти.
Сложих днес през деня доматите пикирани миналата седмица в парника сутринта, сложих и термометър да видим как ще е нощната температура и утре ще проверя дали ще се наложи тунел да направя и да не ги разнасям сутрин и вечер.
През деня стигна 27 градуса, при положение че няма стени от двата края, само два пласта засенчваща мрежа.

# 605
  • София
J_M_M, за 12-13 дни, сега са само на 2-3 дни и много бързо дръпнаха.

Аз друго да питам - пикираните растения  ги слагам в коридора. Сега са на перваза, а след няколко дни, като станат много, ще ги сложа на стелаж. Обаче там цяла нощ свети лампа и мисля, че ще подлъже растенията и ще започнат да се изтеглят, как мислите? Трябва да ги завивам с нещо непрозрачно май, а сутрин да ги отвивам.Голям филм ще е.

# 606
Май растенията се изтеглят от липса на светлина, а не от излишна такова. Но чак постоянна не знам как ще е. Въпреки че ако е слаба, по-вероятно е да се изтеглят от недостатъчна осветеност.

# 607
  • София
Да де, изтеглят се от недостатъчна, а тази е една  лед лампа, отговаряща на 50-60 вата. Отивам да ги завия с рекламни брошури 😀

# 608
Такъв боб отглеждали ли сте? Много ми е симпатичен 😂 Зелен трябва да е, нали? Дали ще е вкусен 🤔

# 609
Аз засях една година такъв фасул.Родовит е,вкусен,без конци,но като мине термична обработка цвета му става зелен.В градината е атрактивен.

# 610
  • София
При мен при затворена оранжерия ми е измерило -3 градуса през нощта минимална. В тунела с подложката е към 10 градуса минимум, под прозорците 17 гр. Тази нощ го дават пак с отрицателни, но от утре вече трябва минималните да са положителни и мисля да им махна вътрешните покривала, защото става много топло вътре, над 40 градуса и не ми харесва как растат. Ще оставя отоплителните подложки , мисля че ще са достатъчни за да издържат, когато температурите нощем падат.

Манголд:

Днес дойде едно приятелче  и цял ден ми прави компания по двора или в оражерията, където дори си дремна. Все пак май е на някой човек от селото, макар да се надявах да си го задържа.

Днес пикирах черита Тайко и Мила, общо 30 бр, комшийката иска много черита та повечето са за нея. Отделно пикирах 60 бр патладжани има и стари 20 бр пикирани. Дано повечето се хванат. Утре продължавам с доматите и мисля, че ще поприключа с пикирането, освен последно садените по няколко броя домати, които още не са кръстосали. Изникнали са и още краставички, но последно насятите чушки още не са.  
Днес си взех кивитата. Както и една райска ябълка. Съвсем бях забравила, че котките имат афинитет към растението киви. Страх влезе в оранжерията и първата му работа беше да отиде при тях, да се опита да ги яде и да се въргаля около тях. Като ги садим явно ще слагаме мрежа около тях за защита от котките.

За тагетиса и моят първият не изникна, но той беше от серията претоплени семена. Вторият опит нахвърлях цяло пакетче и всичко изникна. Сега пък са нагъсто.
На ръгбито тази година не му върви. Първият пакет го изрови Страх, все пак пикирах 10-15 броя, част загинаха след пикирането. Вторият пакет го претоплих и нищо не изникна. Сега третият пакет се сблъсках с проблема описан от друг в темата с торфа от лидл. Малки бели пълзящи неща, от същият пакет смесено нямаше проблем. Съответно тези които се забавиха и не изникнаха навреме, излизаха без листа или с едно листо и тн. Съответно отново има съвсем малко оцелели. Туку що ги напръсках с веро, да видим дали поне ок изникналите ще оцелеят.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 21:24 от Aila

# 611
  • София
Невен сейте около и във картофи, патладжан..., но в промишлени количества!
Ние бяхме засадили по 1 растение в началото и края на вкяка леха картофи. Това не проработи. Борба с колорадския бръмбар при всяко ходене...
Но следващата година лехата картофи беше по-квадратна и до нея стотици самонасяти невени. И мисля само 1 брой колорадски бръмбар за целия сезон!!! Без никакви грижи.
Тагетиса така и нищо не ми помага. Винаги го гледам,  угоявам, пък после унищожавам, че задушава доматите...
Като самоизникнат стотиците тагетиси ще пиша, мога да ви пращам.
Тагетис пием на чай, поне тази полза от него има.

# 612
Полза от тагетис има, но трябвало да се остави да презимува и измръзне - борел се с разни нематози. В Грузия изсушените венчелистчета се ползват като подправка под името имеретински шафран, съставка на една тяхна невероятна подправка - хмели сунели. За съжаление това, което се продава у нас под това име е много далеко от оригиналната.
По този повод едно питане - случайно някой да гледа син сминдух (Trigonella caerulea)? Той е различен от масовката у нас, цъфти в синьо и е с дребни семенца. Много бих искала да се сдобия с малко семена, но у нас не се продават.

# 613
Здравейте. Начинаещ градинар съм и още експериментирам. Купувам семена, кое стане, кое не. В единия край на градината съм решила да сея подправки. Мащерката обаче нещо не се чувства добре, за сметка на това е излезнало някакво растение, което/ не се смейте/ не съм сигурна какво е. Моля за разпознаване.

# 614
Добре дошла, Сийче! Аз бих казала пелин. Ако градината е била обработваема си е приключение наистина.

Общи условия

Активация на акаунт