Земетресението в Турция и Сирия

• 46 001
  • 727
  •   1
Отговори
# 615
Скрит текст:
quote author=petiaivanov link=topic=1522464.msg46010243#msg46010243 date=1676402295]
fanfanito, никога, ама никога при земетресение не се хуква навън. Това може да се направи само ако човек е сигурен, че до 7-8- максимум 10 секунди може да напусне сградата! Първото нещо, което трябва да се направи е да се застане на възможно най-безопасното място в жилището- това е до "сеизмичната шайба", под касата на входната врата, под маса и по възможност не близо до високи мебели. Всеки трябва да знае в неговия дом кое е това място. Аз винаги бързам към входната врата, отключвам и заставам под касата. Понеже ел. таблото е до вратата, щракам и главния предпазител.
За децата-недопустимо е деца да тичат в многоетажна сграда по време на земетресение. Стълбищата в сградите са едни от най-уязвимите места и падат лесно. Използват се след приключване на земетресението, ако са годни. Отделно децата, в паниката, могат да се стъпчат едно друго.А сансьор също е недопустимо да се използва нито по, нито след земетресението, за да се излезе навън. Навън се стои на открито място без близки сгради.
Правилното нещо за училищата е децата да клекнат под чиновете. Не си ли гледала дори по филмите как ги учат в Япония и САЩ, например? След като приключи труса и под спокойното ръководство на възрастен, децата могат да бъдат изведени бавно!
Какво трябва да се прави преди, по време и след земетресение  (нямам време сега да превеждам):
https://www.paho.org/en/health-emergencies/earthquakes?gclid=Cjw … uxgxoC1EAQAvD_BwE

Скрит текст:
Подобни плакати висят във всяка класна стая в доста държави:

Искам да добавя, че по време на задимяване или пожар, извеждането на децата е задължително, но това са други случаи.

Този господин да си гледа минното дело и петрофизиката, по които е специалист.
[/spoiler]
Може ли малко повече информация за това подчертаното? Как така стълбищната клетка е най-опасна и най-лесно пада като цялата е изградена от стоманобетон? Всъщност аз съм чувал точно обратното твърдение. Според мен е най-логично да се застане там, където има най-близко една до друга колони или носещи стени (стоманобетон).
[/quote]
Валидно е (уж) предимно за новите сгради (горе-долу след 2005-6).
Например в панелките са сглобяеми конструкции, а онези сгради, строени в "безвремието" след '93 до към 2005 е пълна мъгла.

Нагледно, а пък всеки си знае за себе си....:
https://www.researchgate.net/figure/Common-earthquake-induced-st … es_fig1_330400086
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 12:46 от petiaivanov

# 616
  • София
Недоволна, нека се изчитаме все пак.. Wink Старото строителство може  би е  наистина много по-стабилно от това през 90-те(самата аз живея в такава кооперция в Центъра, строена през 6о-те). Ама интервюираният говореше не само  за лошото  строителство в по-ново време, а и за за допуснатите сериозни нарушения при  преобразуването (без контрол) на партерни етажи в старото строителство за търговски цели - с махане на укрепващи конструкции с цел увеличаване на площта за бъдещия магазин/ресторант/ салон и т.н. Нима  по Витошка примерно това не е факт за всяка една сграда, пък била тя строена отдавна.... На Алабин сградата (старо строителство) преди 15-ина години рухна и БЕЗ земетресение. Оправдаха всички, виновни за двата загубени живота няма.

# 617
На Алабин тогава течеше ремонт в тази сграда, то идеята е била да я няма, но не по начина, по който се случи.
Но да, в центъра на София поголовно са разширявани помещения в партерите на старите сгради. Не случайно в разследването на бТВ дадоха бул. Витоша, не го казаха директно, но беше ясно.

# 618
  • София
На Алабин тогава течеше ремонт в тази сграда, то идеята е била да я няма, но не по начина, по който се случи.
Но да, в центъра на София поголовно са разширявани помещения в партерите на старите сгради. Не случайно в разследването на бТВ дадоха бул. Витоша, не го казаха директно, но беше ясно.
Е, а нима е нямало инженер, отговорен за ремонта, управител на строителната фирма, извършваща го.. Както те се покриха явно, спасиха си кожите и бяха напълно оправдани, така (дано не се случва, разбира се) ще се скатаят и отговорните (затворили очите си за допуснати сериозни нарушения заради преустройството на партерни помещения) при срутвания на иначе старо и приемано принципно за по-стабилно строителство.

# 619
Относно земетресенията съм на принципа - каквото е писано.
 Не мисля, че можем да вземем каквито и да било предохранителни и точни мерки за оцеляване, ако няма предварително създадени антисеизмични такива от хората, длъжни да ги създадат - стриктни строителни норми, надеждни сгради, удобен план при евакуиране, знам ли още какво, не дай Бог...
Съчетанието на условието внезапност с  напълно нормалната човешка паника ще направят неприложима цялата предварителна организация, с която мислим, че сме застраховани.

Все още вадят  живи хора - 227 часа след земетресението. https://www.facebook.com/watch/?v=1359674444829309
Снощи не можах да спя изобщо. Гледах репортаж от Сирия и един човек обясняваше как два дни от разрушенията са слушали писъци и молби на затрупани, но е нямало спасители и техника, с които да помогнат.
После е било късно.

# 620
Кошмар Cry Горките хора... Просто не ми се мисли колко хора са били затрупани и живи и са угаснали чакайки помощ Cry

# 621
Четох, че днес пак ги е люляло. Дано няма вторични разрушения.

# 622
Ама тази сеизмология е най-неточната наука. Само отчитат и констатират вече случили се събития и регистрира  мощността на труса. Няма изготвени модели, прогнози и прочие.
Статията е доста интересна и доста стряскаща. Някакъв сеизмолог казва, че няма връзка между земетресението в Турция и тези в Румъния, но професор по геология твърди, че категорично има връзка между двете. Нещо повече това е не само мнение на професора, а явно на цяла група учени, които така смятат по думите на професора. Той казва, " голямото земетресение  в Анадола и Сирия, освобождават огромна енергия, която се разпространява по Алпийско-хималайския пояс и въпросът е само къде тази енергия ще се изрази, каза д-р Милованович."

Под "изрази" ново земетресение май се визира?!

Накратко сеизмолозите не виждат връзка между земетресенията, а геолозите и физиците виждат.

Е на кой да се вярва?! Кой е прав?!

По стряскащо е мнението на чл.-кор. проф. дн Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (НИГГГ-БАН) пред БТА
По думите на Милошев," вчерашното земетресение с 5,3 магнитуд е било т.нар. форшок (преди основното земетресение). Обикновено най-силното земетресение е това, което е реално реализирано на место, а останалите трусове са или предвестници предземетресения (форшоковете) или афтършоковете - следтрусовете, поясни ученият."

Е то излиза, че ако е вчерашното земетресение е форшок т.е. предшестващо по-силно земетресение, а не афтършок, следтрусово земетресение има вероятност да ни тресне по-силно.

п.п. Статията е доста интересна и заслужава внимание.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 17:50 от sineva 1

# 623
Настина ли мюсолманите не пипат мъртви хора? Тези, които са извадени били не от местни, а от чуждестранните екипи.
Какво се случва с хората под руините? Изгребват се като отпадък ли? От вчера тия въпроси не ми дават мира.

# 624
Ами доколкото гледах, спасителите вадят и живи, и мъртви и обявяват цифрата.Нали трябва да бъдат описани тези хора, ако близките им ги търсят.
А и оня баща, който държеше ръката на мъртвата си дъщеря, е опровержение на това предположение.
Там, където всичко е на сол.....няма начин освен багери. Няма условия за живите, камо ли вече за започващите да се разлагат трупове да бъдат по-хуманни.

# 625
Ама тази сеизмология е най-неточната наука. Само отчитат и констатират вече случили се събития и регистрита  мощността на труса. Няма изготвени модели, прогнози и прочие.
Статията е доста интересна и доста стряскаща. Някакъв сеизмолог казва, че няма връзка между земетресението в Турция и тези в Румъния, но професор по геология твърди, че категорично има връзка между двете. Нещо повече това е не само мнение на професора, а явно на цяла група учени, които така смятат по думите на професора. Той казва, " голямото земетресение  в Анадола и Сирия, освобождават огромна енергия, която се разпространява по Алпийско-хималайския пояс и въпросът е само къде тази енергия ще се изрази, каза д-р Милованович."

Под "изрази" ново земетресение май се визира?!

Накратко сеизмолозите не виждат връзка между земетресенията, а геолозите и физиците виждат.

Е на кой да се вярва?! Кой е прав?!

По стряскащо е мнението на чл.-кор. проф. дн Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (НИГГГ-БАН) пред БТА
По думите на Милошев," вчерашното земетресение с 5,3 магнитуд е било т.нар. форшок (преди основното земетресение). Обикновено най-силното земетресение е това, което е реално реализирано на место, а останалите трусове са или предвестници предземетресения (форшоковете) или афтършоковете - следтрусовете, поясни ученият."

Е то излиза, че ако е вчерашното земетресение е форшок т.е. предшестващо по-силно земетресение, а не афтършок, следтрусово земетресение има вероятност да ни тресне по-силно.

п.п. Статията е доста интересна и заслужава внимание.
Мисля, че абсолютно нищо не си разбрала. Нищо. Сеимологията е много сложна наука, която включва в себе си много други и се изучава няколко семестъра като дял от геофизиката (да не вземеш да я сбъркаш с геологията, че геофизиката включва космос, твърда земя и околоземно пространство и океани). Тя се използва и за изучаване строежа на Земята. Един сеизмолог, завършил  физика може да бъде геолог-теоретик, ама обратното е трудна работа. Правиш ли разлика между инженерна/приложна геология (какъвто междувпрочем е сърбинът-тарикат и догаждач) и  теоретична? Как така нямало модели?! Модели има и сценарии има и макросеизмично райониране има, но всяко едно сеизмично огнище си има собствени особености.
Ами прогнозирай де, кой те спира.
Това, че ти не си осведомена, не значи че някой е длъжен да те осведомява и образова.
Бих искала да те информирам, че за да си сеизмолог, то трябва да си физик преди това. А физиката далеч не е това, което се формира като представа  от училищните часове.
Хайде със здраве и знай, че умозаключенията ти са безкрайно грешни.

# 626
Съжалявам, ако сте се засегнали професионално или лично от думите ми за сеизмологията. Няма нужда да се обучавам,  не е нужно всички да сме сеизмолози. Чета статията и коментирам, а там са мненията на изтъкнати учени не на пенкилери, като мен и други драскащи по клавиатурата в някакъв форум.
Не искам да обезценя труда на хората в тази сфера. Факт е обаче, че не могат да предсказат земетресения. Ако можеха дори час, десет минути преди труса да кажат "там ще има" щяха да се спасяват толкова човешки животи. Всичко е постфактум. Знаят се районите с висока сеизмичност и къде има вероятност да има, но няма конкретика.

Няма как аз да прогнозирам,никой не ме спира, просто не мога. Но това не могат да го правят и сеизмолозите, което е проблем вече.
Човек изследва Космоса, а още не е изучил собствената си планета и не може да даде отговори на въпроси от които зависят животите на хиляди. Дано с развитието на науката да има отговори преди, а не след.

Безсилието е най-отчайващото в случая. Човек е свикнал да разчита за всичко на някой образован, можещ, който да даде отговори и решения, а като няма и всичко в е сферата на мъглявото, отчаянието се настанява.

п.п. Сега освен да се помолим на Бога нямаме много опции.
Една раничка с документи и пари, една бутилка вода и вяра в Бога.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 21:19 от sineva 1

# 627
Съжалявам, ако сте се засегнали професионално или лично от думите ми за сеизмологията. Няма нужда да се обучавам,  не е нужно всички да сме сеизмолози. Чета статията и коментирам, а там са мненията на изтъкнати учени не на пенкилери, като мен и други драскащи по клавиатурата в някакъв форум.
Не искам да обезценя труда на хората в тази сфера. Факт е обаче, че не могат да предсказат земетресения. Ако можеха дори час, десет минути преди труса да кажат "там ще има" щяха да се спасяват толкова човешки животи. Всичко е постфактум. Знаят се районите с висока сеизмичност и къде има вероятност да има, но няма конкретика.

Няма как аз да прогонозирам,никой не ме спира, просто не мога. Но това не могат да го правят и сеизмолозите, което е проблем вече.
Човек изследва Космоса, а още не е изучил собствената си планета и не може да даде отговори на въпроси от които зависят животите на хиляди. Дано с развитието на науката да има отговори преди, а не след.

Безсилието е най-отчайващото в случая. Човек е свикнал да разчита за всичко на някой образован, можещ, който да даде отговори и решения, а като няма и всичко в сферата на мъглявото, отчаянието се настанява.

п.п. Сега освен да се помолим на Бога нямаме много опции.
Една раничка с документи и пари, една бутилка вода и вяра в Бога.
Е да, но постовете Ви звучат безкрайно обвинително и все едно очаквате конкретика, а нея не може да я има.. Не съм се засегнала професионално, никак даже.
Хората, които смятате за големи учени-просто не са и особено сърбинът. Никое уважаващо себе си строго научно списание не е и няма да публикува глупостите му в посока земетресения.

Човекът изследва Космоса, защото нашата планета е част от него. Животът на нея се диктува от него и по-конкретно от Слънцето, неговото магнитно поле и слънчевият вътър. Процесите и явленията, протичащи в космоса и междупланетното пространство се проектират и регистрират на Земята.......
В този смисъл собствената ни планета не може и няма как да бъде изучавана самостоятелно.
Това е все едно лекар да изучава само белия дроб на човека, защото иска да бъде белодробен специалист. Не звучи нормално нали? Simple Smile

Ужасно много усилия се полагат по целия свят, ако може поне малко да се помогне в изясняването на въпроса кога ще се случи земетресение, но пробив няма никъде. Следят се ужасно много параметри, като например различните честотни диапазони на електричното и магнитното поле на Земята, температура на морка вода, емисии на радон, тотално електронно съдържание в йосферата,  нива на подземни води и още и още....
Къде ще се случи - е ясно.

# 628
Не обвинително, а очаквателно и да надявам се на конкретика, както сигурно милиони хора по света, особено тия живеещи в сеизмично активни зони.
Разбирам, науката на този етап НЕ може да даде отговори, което честно казано никак не е добре.
Понеже дадохте пример с пулмолог, ми звучи  все едно имаш проблем с белите дробове и пулмологът ти казва "не мога да поставя диагноза, след време патоанатомът ще я постави ".  Rage  Всичко е постфактум.....
Звучи страшно обезверяващо, все едно сме оставени на произвола на съдбата. Науката е безсилна и не може да ни предупреди при опасност и трябва да разчитаме на късмета си.
п.п. В такива моменти човек си дава сметка, че природата е по-силна от нас и науката понякога ходи след събитията вместо пред тях.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 21:20 от sineva 1

# 629
Ами...да се посъжаляваме тогава.
Науката ходи след събитията, защото на тази чудата планетка събитията са били преди науката и човеците.

Общи условия

Активация на акаунт