fanfanito, никога, ама никога при земетресение не се хуква навън. Това може да се направи само ако човек е сигурен, че до 7-8- максимум 10 секунди може да напусне сградата! Първото нещо, което трябва да се направи е да се застане на възможно най-безопасното място в жилището- това е до "сеизмичната шайба", под касата на входната врата, под маса и по възможност не близо до високи мебели. Всеки трябва да знае в неговия дом кое е това място. Аз винаги бързам към входната врата, отключвам и заставам под касата. Понеже ел. таблото е до вратата, щракам и главния предпазител.
За децата-недопустимо е деца да тичат в многоетажна сграда по време на земетресение. Стълбищата в сградите са едни от най-уязвимите места и падат лесно. Използват се след приключване на земетресението, ако са годни. Отделно децата, в паниката, могат да се стъпчат едно друго.А сансьор също е недопустимо да се използва нито по, нито след земетресението, за да се излезе навън. Навън се стои на открито място без близки сгради.
Правилното нещо за училищата е децата да клекнат под чиновете. Не си ли гледала дори по филмите как ги учат в Япония и САЩ, например? След като приключи труса и под спокойното ръководство на възрастен, децата могат да бъдат изведени бавно!
Какво трябва да се прави преди, по време и след земетресение (нямам време сега да превеждам):
https://www.paho.org/en/health-emergencies/earthquakes?gclid=Cjw … uxgxoC1EAQAvD_BwE

Искам да добавя, че по време на задимяване или пожар, извеждането на децата е задължително, но това са други случаи.
Този господин да си гледа минното дело и петрофизиката, по които е специалист.
Може ли малко повече информация за това подчертаното? Как така стълбищната клетка е най-опасна и най-лесно пада като цялата е изградена от стоманобетон? Всъщност аз съм чувал точно обратното твърдение. Според мен е най-логично да се застане там, където има най-близко една до друга колони или носещи стени (стоманобетон).
[/quote]
Валидно е (уж) предимно за новите сгради (горе-долу след 2005-6).
Например в панелките са сглобяеми конструкции, а онези сгради, строени в "безвремието" след '93 до към 2005 е пълна мъгла.
Нагледно, а пък всеки си знае за себе си....:
https://www.researchgate.net/figure/Common-earthquake-induced-st … es_fig1_330400086