Балансът между кариера и брак

• 47 563
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 470
В САЩ няма щат, където жената автоматично да получава издръжка. Издръжка получава брачният партньор, на когото разводът причинява значителен по-голям спад в стандарта на живот. Ако жената има по-голяма заплата към момента на развода, тя ще плаща издръжка на съпруга. Това в България има ли го? Също така жената не получава родителските права по подразбиране, а често битката е оспорвана и пак опира до финансови възможности - ако жената ги няма, мъжът не е длъжен да ги осигурява, за да останат децата при нея. Може просто да вземе децата. Изобщо сравняването на майчинства, трудово право и права след развод между България и САЩ е безсмислено упражнение, нищо общо нямат извън наименованията.

Аз съм имигрантка, мъжът ми също, имаме три деца между 7 и 13, и двамата имаме кариери, децата ходят на извънучебни занимания три до пет дни седмично, ми получава се някак си.

# 1 471
  • Пловдив
Като кажете колко е онеправдана само в България горката разведена женица...
Колко е издръжката за дете в друга държава като процент от дохода и как точно там принуждават бащите да бъдат загрижени, ще ми обясни ли някой?

И не, не питам дали след развод стандартът на жената с децата спада, питам защо е прието да се обяснява, че точно в България било така, а другаде - не.

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 08:00 от Магдена

# 1 472
  • София
Защото сравняваме различни системи и как различни държави защитават интереса на двамата съпрузи при раздяла. За мен това е полезно и научавам интересни практики. Все пак законовата рамка е важна за това на какво би се решил някой в определени обстоятелства.

# 1 473
Ами да, онеправдана е разведената жена в България, защото държавата по никакъв начин не й помага. Казвам го от собствен опит.

# 1 474
У нас няма какво да чака която и да е разведена жена от държавата. Нито от обществото като цяло. Всяка се спасява поединично Simple Smile

# 1 475
Нито обществото, нито държавате е длъжно на някого само защото се е развел.

# 1 476
Но е факт, че в някои държави има по-големи издръжки за децата, както и социални помощи за майките. У нас не е така.

# 1 477
Преди 10 страници написах ,че съпоставката между развитите държави и нашата е нелепа.
То само за разведените да беше проблема.
А за децата, болни или здрави? Същото.
Детски взимат повечето ци@.нки с по 5 деца, за повечето работещи- няма.

Нека Филомена каже за Франция или Германия  какви социални взимат за децата си.
Дори да работят и двамата родители.

# 1 478
@ЧеКа - книгата е отпреди десетина години, може нещата да са се променили междувременно. Знаеш, в ЕС измислиха задължителни квоти за % жени сред мениджмънта - Швеция винаги води с 1-2 обиколки преди другите държави в подобни инициативи.
Между другото, от квоти нямаше да има нужда, ако жените сами напредваха кариерно. Явно не успяват поради това, че част от вниманието си отделят за раждане и гледане на деца - както го е наредила природата.
Затова и държавата им оказва подкрепа по безброй начини, та да не се чувстват като горката кариатида на Роден, която е клекнала, натисната от камъка, който носи, но продължава вярно да го крепи, колкото й стигат силите.

За мен е прехвърляне на отговорността от родителите към цялото общество, но там така явно желаят и такива политици си избират - тяхна си работа. Дългосрочно ще се види кои общества се развиват по-добре: традиционните консервативни, или модерните уоук либерални. Ако въобще останат от последните за сравнение в бъдеще де - защото като им гледам раждаемостта може и да са на изчезване.

# 1 479
  • София
Част от причината за квотите е защото все още има предрасъдаци, че жените няма да свършат работата - а преди е било дори по-зле. Разбира се, в момента се върви към крайност в някои общества и става абсурдно.

Иначе модерните общества се развиват много по-добре. Ако се стигне до крайност - което си мисля, че няма да стане - тогава ще започнат негативни резултати. Но пак вероятно няма да има сравнение с арабските общества, например, които са изключително назад.

Нито обществото, нито държавате е длъжно на някого само защото се е развел.

Бракът е държавна институция, като функцията му е да защити семейството като единица, а членовето му - в случай на разпад. Ако не може, това прави и бракът - и възможността за развод, безсмислени. А обществото има интерес да защити членовете на едно семейство, особено децата - голяма част от гражданите в даден момоент стават или са били част от тази институция, съответно обществото е съставено от хора, които са директно засегнати от формата на тази институция. А децата са бъдещето на всяко едно общество, и как техните интереси ще бъдат защитени е ключово за развитието и устойчивостта на това общество във времето. Така че това, че някой не е длъжен, е измиване на ръце. После няма защо да се чудим, че има разпад на ценности и институции в обществото.

# 1 480
Че то квоти има и в България за хубавите специалности в университетите, но тук квотите са в полза на мъжете.
В хубавите специалности мъжете влизат с по-ниски оценки от кандидат студентски изпити, отколкото жените.
Странно, това не боде очите на мъжете, ама че няква далечна държава въвела някви квоти в полза на жените ги засяга. Rolling Eyes

# 1 481
Никога не съм разбирала това с квотите и няма и да го разбера. Абсолютна глупост ми се струва да има задължителен процент жени в мениджмънта или задължителен процент цветнокожи или там каквото си изберете.

# 1 482
  • München, Deutschland

Нека Филомена каже за Франция или Германия  какви социални взимат за децата си.
Дори да работят и двамата родители.
Ако сега родя дете в Германия, не само че никакви детски няма да взимам, но и майчинството в първата година (толкова е платеното) ще е значително по-ниско от сегашната ми заплата. За Франция наблюдения нямам. Също така, след няколкостотин евро здравна вноска месечно, ще си платя за немалко изследвания. Мисля, че се покриват нещо като 2 видеозона за цялата бременност и веднъж тонове, не съм навътре в детайли, но знам, че е съвсем малко.

# 1 483
Че то квоти има и в България за хубавите специалности в университетите, но тук квотите са в полза на мъжете.
В хубавите специалности мъжете влизат с по-ниски оценки от кандидат студентски изпити, отколкото жените.
Странно, това не боде очите на мъжете, ама че няква далечна държава въвела някви квоти в полза на жените ги засяга. Rolling Eyes

Така е. Навремето квотите са били въведени с идеята да има момичета и в желаните паралелки и специалности, но парадоскално бързо са се превърнали в защитни за момчетата, които кандидатстват в хубавите специалности, но като цяло вече имат по-нисък бал.

# 1 484
Всички деца в Германия получават детски, включително студенти до 25 години мисля беше.

Общи условия

Активация на акаунт