Захранване - въпроси и отговори - тема 14

• 40 173
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
Може разбира се, аз ползвам замразени зеленчуци особено зимата, когато няма сезонни. По-лесно е заради по-краткото време за приготеяне и това, че са нарязани и почистени. Морков, пащърнак, броколи, карфиол ползвам замразени.

# 196
Здравейте,пак съм аз с поредния въпрос 🥹 реших да правя пюретата на малкия аз+тези с месото ,взех месна заготовка, (до като започне да яде малки пърченца ще е с купешка месна заготовка ,аз няма да мога толкова на ситно да го смеля) но не знам колко от нея да прибавям при зеленчуците ,бурканчето е 125g . На гърба му пише за 2 хранения ,но ми се струва 70g месо много на един път ,вие какво мислите ?

# 197
Виж колко е процентното съдържание на чистото месо вътре. На две хранения се разделя един буркан. Тоест за два дни.

# 198
Ами пише по 40 гр,тоест не е проблем да го разделя на 2
Виж колко е процентното съдържание на чистото месо вътре. На две хранения се разделя един буркан. Тоест за два дни.

# 199
Здравейте, пак с въпроси съм при вас.
По колко пъти мога да давам плод?

Въвеждам глутен в момента( близнаци на 9 коригирани месеца, родени преди 10 месеца и половина)
Хранят се долу- горе в този режим+, - 30 мин до час.
6.00ч или 7.00ч АМ и от тук се местят следващите хранения.
9.00ч  или 10.00ч замествам в момента закуска  сухар с АМ( не съм въвела млечни)
12.00 или 13.00ч обяд: зеленчуково пюре с месо или жълтък
15.00ч или 16.00ч АМ
18.00 или 18.30ч каша с плод
20.30ч или 21.00ч АМ
 След това има АМ през 3-4 часа....
Не мога да им махна нощните АМ около 00.00ч и 03.00ч....
Пробвах с вода беше зверски рев и нямаше спане след това.

# 200
По колкото искате. Плодовете не хранят, просто нещо леко за хапване между храненията. Особено летния сезон, почти постоянно гризкаше нещо сезонно.

# 201
... Не знаех, че не хранят...
Гинекологът ми по време та бременност ми се караше, че ям по два банана всеки ден, защото били калорични...

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 16:51 от Joy Joy

# 202
Не знам какво е имал предвид гинеколога. Плодовете можете да предлагате като десерт след основното или като междинно хранене или допълнение към междинно хранене, например каша с плод, но само плод като основно хранене няма особена хранителна стойност.

# 203
Опитах се да дам повече инфо за децата и поста ми да не стане досадно дълъг.

Понеже захранвам все още и все някое от децата имат някакви симптоми не мога със сигурност да знам имат ли непоносимост от определен продукт.
Уж въведох банан и нямаше проблем.
Една седмица давах каша от овес. Нямаше проблем. И от два дни давам сухар от спелта.
Та днес единият е с болка в корема и се притесних дали не прекалявам с плодовете.
Преди обед давам банан , а късният следобед каша с друг плод(  слива, ябълка или круша )

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 13:37 от Joy Joy

# 204
Каква е тази глупост от страна на този гинеколог. Аз цялата бременност я изкарах с банани ,по няколко на ден ,никой нищо не ми е казал. Аз на малкия не давам банан ,защото се запича и после не ака по 3-4дни ,като цяло за сега не давам плодове ,само плодови палчета и то главно круша заради запека,а и ми казаха ,че не трябвало да му давам в суров вид плодове било му рано 🤷‍♀️  
... Не знаех, че не хранят...
Гинекологът ми по време та бременност ми се караше, че ям по два банана всеки ден, защото били колорични...

# 205
  • до най-прекрасния мъж
Сурови плодове започнах да давам около 10-11 м, до тогава само на пюре. Аз действах внимателно заради рефлукс, но и повечето плодове си имат киселинност и в суров вид не са подходящи в началото на захранването.

# 206
  • София
Здравейте на всички! Relaxed

За пръв път пиша в тази тема.
Днес бяхме на консултация и ваксина (бебето ми е на 3 месеца и 2 седмици). Педиатърката ни посъветва от 4 месец да започнем захранване. Първа ми каза да давам сок от морков и ябълка. Постепенно докато свикне и на 4 и половина месеца да започна с пюрета като първо дам картоф, да го сваря вкъщи и да го дам с малко кърма или аз смятам във водата в която си е вряло. Като по нейна препоръка до следващата ни среща през юни, трябва да имаме заместен обяд. В края на 5-ти месец вече да съм заместила 2 хранения.
Да кажа, че аз давам вода/чай чиста от ден 1, в умерени количества, разбира се, и се приема от бебето без никакъв проблем. Ако това има значение.
Единствено ме притесняват тези сокове, не е ли по-добре да си започна с пюрето? Rolling Eyes
Аз съм ЗА ранното захранване, та просто искам да попитам вие какво бихте ме посъветвали, има ли други захранили със такива сокове... и как се е приело от детето. Relaxed

# 207
  • Варна
Здравейте на всички! Relaxed

За пръв път пиша в тази тема.
Днес бяхме на консултация и ваксина (бебето ми е на 3 месеца и 2 седмици). Педиатърката ни посъветва от 4 месец да започнем захранване. Първа ми каза да давам сок от морков и ябълка. Постепенно докато свикне и на 4 и половина месеца да започна с пюрета като първо дам картоф, да го сваря вкъщи и да го дам с малко кърма или аз смятам във водата в която си е вряло. Като по нейна препоръка до следващата ни среща през юни, трябва да имаме заместен обяд. В края на 5-ти месец вече да съм заместила 2 хранения.
Да кажа, че аз давам вода/чай чиста от ден 1, в умерени количества, разбира се, и се приема от бебето без никакъв проблем. Ако това има значение.
Единствено ме притесняват тези сокове, не е ли по-добре да си започна с пюрето? Rolling Eyes
Аз съм ЗА ранното захранване, та просто искам да попитам вие какво бихте ме посъветвали, има ли други захранили със такива сокове... и как се е приело от детето. Relaxed
Преди 15 години захраних така. Сега явно не се възприема, защото захраних с картофи, по препоръка на доктора разбира се. Сега всичко е различно и на мен ми е доста объркващо. Аз лично не бих се притесняваланда дам, ако имах такива препоръки.

# 208
Според най-новите проучвания соковете са много агресивни към стомашната лигавица, затова се преустановява метода да се захранва със сок. Да, поколението на 80те сме захранвани със сок и да много от нас от деца са с хронични гастрити и колити, познайте защо.
Това е. Има си доста литература, напълно достъпна защо са въведени промените и защо е препоръката да не се бърза със захранването.
Моят личен съвет е ако нямате финансови проблеми да си позволявате мляко, просто да си стартирате захранването на 6 месеца.

# 209
  • София
Ами бебето е изцяло на кърма, АМ не давам. От тази гледна точка нямаме проблем.
Хапва си добре, смятам да си кърмя поне до годината, засега имам кърма.
Ще прочета повече и аз, благодаря на всички.

Общи условия

Активация на акаунт