Майчинството счетоводно - 95

• 44 472
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Когато те запишат на женска консултация.
Аз представих документ и уведомление в 13 г.с.

# 631
С уточнението, че ако сте в изпитателен срок или временно назначена, няма какво да ви защити. Винаги се позовават на други точки з- прекратяване. Болнични/ отпуск удължават този изпитателен срок респективно с дните, в които сте отсъствала от работа.

# 632

Женска консултация се водиш от 12 ГС, нали така?
В момента съм 7 ГС + 5 дни. Била съм вече на 2 прегледа, но АГ-то ми не води ЖК. Регистрирана съм в клиниката, че съм бременна, но ще ме следи само до 12 ГС. След това ме прехвърля на друг лекар. Предполагам, че тогава вече ще се водя записана за ЖК, нали така ?

Питам, защото ми се налага да лежа вкъщи и да отсъствам от работа заради частично отлепяне на плодния сак. Засега минавам с 14 дневен болничен от личен лекар, тъй като не искам да споделям толкова рано. На постоянен договор съм от 6г. вече. В понеделник е следващият ми преглед и се чудех какви са опциите ми ако препоръчат още да лежа и дали не мога да занеса официален документ на работа още в 8 ГС и да се разбера с тях да работя от вкъщи. Исках да съм наясно доколко ще съм защитена от закона.

# 633
  • Бургас

Женска консултация се водиш от 12 ГС, нали така?
В момента съм 7 ГС + 5 дни. Била съм вече на 2 прегледа, но АГ-то ми не води ЖК. Регистрирана съм в клиниката, че съм бременна, но ще ме следи само до 12 ГС. След това ме прехвърля на друг лекар. Предполагам, че тогава вече ще се водя записана за ЖК, нали така ?

Питам, защото ми се налага да лежа вкъщи и да отсъствам от работа заради частично отлепяне на плодния сак. Засега минавам с 14 дневен болничен от личен лекар, тъй като не искам да споделям толкова рано. На постоянен договор съм от 6г. вече. В понеделник е следващият ми преглед и се чудех какви са опциите ми ако препоръчат още да лежа и дали не мога да занеса официален документ на работа още в 8 ГС и да се разбера с тях да работя от вкъщи. Исках да съм наясно доколко ще съм защитена от закона.
аз му дадох на работодателя амбулаторен лист от репродуктивния след като чухме сърцето, май беше 7гс нещо такова. А в 9гс ме регистрираха за ЖК.

# 634
Здравейте,
Следният е случаят: детето е прието в ясла сега, трябва да се запише следващата седмица, но е прието за започване през септември, тогава стартират групите. Майчинството ми свършва средата на м.юли (18 юли 2021 ми е дата на термин). Кога трябва да прекратят майчинството, при условие, че не по мое желание ще започне през септември? На 14.06., когато е крайният срок за записването или ще имам възможност да го използвам до 17.07, когато изтича? Не е нужно да казвам, че предпочитам да е на 17.07., тъй като, ако е през юни, ще изчистя до септември всичкия натрупан платен отпуск и ще увисна без доход в периода на адаптацията в ясла.

Извинете, ако не използвам точна терминология, надявам се, че ме разбрахте. Благодаря!

# 635
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Майчинството се прекъсва, когато детето реално започне да посещава яслата, а не при записването.В твоя случай ще си изкараш майчинството до край (средата на юли).

# 636
Благодаря много. А трябва ли да изискам от яслата някакъв документ за това или по служебен път НОИ ще разберат, че детето е прието, но не е започнало?

# 637
Няма какво да информираш. Към дата на реално започване на ясла ти вече няма да получаваш майчинство. Следва да информираш ако се върнеш по-рано, за да спрат да ти изплащат майчинство. (Това важи дори ако си запишеш детето на частна ясла впрочем колкото и да е абсурдно). Но това не е твоят случай.

# 638
Yst_89, майчинството ще ти го плащат до втория РД на детето, не до термин.

# 639
Yst_89, майчинството ще ти го плащат до втория РД на детето, не до термин.

Ах, благодаря. Това не го знаех, а и май в работата ми не го знаят, защото последния път, като изчислявахме заедно кога трябва да се върна, ми казаха датата на термина. Важно уточнение е, за мен няма значение, защото разликата е два дни реално, но за НОИ ще има...

# 640
Здравейте,
Голямото дете (2г 3м) е прието на ясла и ще тръгва септември
Малкото дете е на 6++м.
Какво следва да изискам от работодател като документ, който да приложа:
- служебна бележка от работодател с ЕИК, изх. номер...
Или
- служебна бележка от работодател, удостоверяваща отпуск по майчинство?

# 641
  • Sofia
Здравейте,
Малкото дете е на 6++м.
Или
Подписана от работодателя служебна бележка, че сте на трудов договор, която съдържа изх. № и ЕИК + копие от трудова книжка. За да сте в отпуск по майчинство, нали трябва да сте на трудов договор.

# 642
Привет, бременна съм в 25 г с и прекъснах болничния, за да ме пуснат отпуска защото няма да ми стигнат дните до термина, какво следва след това, звъня на АГ-то да ми продължи болничния след като ми изтече отпуската ли? И има ли нещо нередно в това че прекъсвам болничен и пускам отпуска и от към парички и от към всичко

# 643
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Малкото дете е на 6++м.
Или
Служебна бележка, че сте назначена на трудов договор с изх.номер, дата, подпис и печат е достатъчно.

Привет, бременна съм в 25 г с и прекъснах болничния, за да ме пуснат отпуска защото няма да ми стигнат дните до термина, какво следва след това, звъня на АГ-то да ми продължи болничния след като ми изтече отпуската ли? И има ли нещо нередно в това че прекъсвам болничен и пускам отпуска и от към парички и от към всичко
Няма нищо нередно.След изтичане на отпуска ти издават нов болничен и продължаваш, това е.

# 644
  • Sofia
Здравейте,
Малкото дете е на 6++м.
Или
Служебна бележка, че сте назначена на трудов договор с изх.номер, дата, подпис и печат е достатъчно.
Изискванията на Наредбата са, че ЕИК на работодателя трябва да фигурира на служебната бележка и трябва да се представи и копие на трудовата книжка.

Общи условия

Активация на акаунт