Майчинството счетоводно - 95

• 44 369
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, терминът ми е 14.08.В края на месеца трябва да взема 45 дневния болничен, но искам вместо това да си пусна отпуск. Може ли да не ползвам този болмичен и следователно като се роди бебето трв ли да има някакво изравняване на болничните предвид, че не съм ползвала задължителния 45 дневен?
Благодаря предварително Simple Smile

Не е задължително да използвате болничен преди термин. Ще получите болничен от болницата, където родите за 42 дни и след това от педиатъра на бебето 45дни + дните разлика между термин и реално раждане. (В случай, че родите преждевремнно).

# 691
Здравейте в последният болничен съм след раждане 46дни до 30.06.
Искам да попитам кога се очаква да взема първо майчинство и в какъв размер ще бъде, имам в предвид за един месец или от месеца на раждане на детенцето(детенцето ми е родено април).?

# 692
Здравейте,
45-дневният болничен преди термин колкото другите ли се изплаща (тези от ЛКК) или по-висока сума?
Благодаря предварително!

# 693
  • Бургас
Здравейте,
45-дневният болничен преди термин колкото другите ли се изплаща (тези от ЛКК) или по-висока сума?
Благодаря предварително!
90%

# 694
  • София, България
Добре де, имам един въпрос по-скоро риторичен май. Нали 45 дневния болничен НЕ влиза в 180-те дни, които имаме право на година непрекъснат болничен?
Защо тогава масово чета, че трябва да влезне в 4ти месец бременната, за да може да излезе в болничен и да ѝ стигнат дните?
 На мен ми започна болничен в размер на 35 дни от 10г.с + 4 дни и както и да го смятам си ми стигат до моментът на излизане в 45 дневен. Просто все срещам информация, че няма да стигнат…

# 695
Добре де, имам един въпрос по-скоро риторичен май. Нали 45 дневния болничен НЕ влиза в 180-те дни, които имаме право на година непрекъснат болничен?
Защо тогава масово чета, че трябва да влезне в 4ти месец бременната, за да може да излезе в болничен и да ѝ стигнат дните?
 На мен ми започна болничен в размер на 35 дни от 10г.с + 4 дни и както и да го смятам си ми стигат до моментът на излизане в 45 дневен. Просто все срещам информация, че няма да стигнат…
Да, 45 дневния преди раждане не влиза в тези 180 дни. И аз излезнах доста рано в болнични, но е хубаво да си ги изброиш дните много добре. Ходих при един лекар, който упорито твърдеше че нямало да ми стигнат и видиш ли трябвало да влезна един или два пъти в болница, дори и да е фиктивно, само и само да платя клиничната пътека. Първото ми и последно ходене при него, естествено.

# 696
  • София, България
Ами броя броя и все излизат 180 дни до 25.11, пък 45 дневния ми почва на 08.11 и за това съм в такъв ступор от редовното попадане на информация, че няма да стигнат ако излезнеш преди края на третия месец. Даже и от кабинета мед.сестрата, която ги издава едно такова несигурно ми викаше “Сигурна ли си, че ще ти стигнат?!” И понеже сега ми го издадоха заради лежане в болница 35 дневен и мисля после изобщо да не го прекъсвам, а да си продължа в болнични и тука броя броя тия дни……

# 697
По-скоро е защото (и това от АГ следяща първата бременност го цитирам) до 12та седмица не се водиш бременна. И масово АГ/ЛКК те карат да чакаш, за да го издадат. Иначе личен лекар ако се навие може и по-рано болничен, но то вече си е до лекар и фактори около бременността. В баш КОВИД пика ме бяха писали с респипаторно заболяване (бях в 2м) защото ме беше страх да не хвана ковид. Имахме болни на работа и така се съгласи за 14 дни да пусне и след леко прекъсване пак няколко дни. Иначе от АГ вече 13г.с. взех чак

Ами броя броя и все излизат 180 дни до 25.11, пък 45 дневния ми почва на 08.11 и за това съм в такъв ступор от редовното попадане на информация, че няма да стигнат ако излезнеш преди края на третия месец. Даже и от кабинета мед.сестрата, която ги издава едно такова несигурно ми викаше “Сигурна ли си, че ще ти стигнат?!” И понеже сега ми го издадоха заради лежане в болница 35 дневен и мисля после изобщо да не го прекъсвам, а да си продължа в болнични и тука броя броя тия дни……

Подават се документи след изтичане на последния болничен и принципа на подаването им от работодателя е като с болничните, за това може да има забавяне с плащането.  На първа страница на темата пишеше кои са документите. Сумата най-вероятно ще е различна всеки месец освен не сте осигурявана на МРЗ. Тогава не може да е по-малко от МРЗ (тоест 780лв колкото е в момента МРЗ, независимо от брой работни дни в месеца). Иначе с ПИК на НОИ може да видите колко Ви е дневното изчислено обезщетение. За първата година (започва от 1ви ден на 45 дневния болничен) е едно и също и вече си умножавате сумата от дневното обезщетение по работните дни в месеца и получавате сумата.

Искам да попитам кога се очаква да взема първо майчинство и в какъв размер ще бъде, имам в предвид за един месец или от месеца на раждане на детенцето(детенцето ми е родено април).?

# 698
  • Sofia
Не съм излизала в болничен преди 45-дневния преди термин, но в началото преброих дните за всеки случай, ако ми се наложи. И се получава, че ако излезнеш в болничен някъде около 8-9г.с. тези 180 дена ще стигнат. Но и моята АГ каза, че би дала болничен чак след 12г.с., но не защото дните няма да ми стигнат.

# 699
Щом сте сигурна в дните, няма какво да го мислите. Аз излезнах в болнични 8-ма седмица + няколко дена и до 45 дневния ми бяха 175 дена.

# 700

И аз съм като теб наложи ми се да излезна в 9 и дни или 10 г.с и също смятах и ми стигат даже 5-6 дни са в повече не знам защото така го смятат,но и аз си мисля защото уж до 12 седмица реално май повечето болнични са от тогава и от записването при ЖК

# 701
  • София
Здравейте,при болничен над 3 дни,когато имаме основна заплата и ежемесечен бонус,който също се облага ,  болничен се изплаща само на база  основна заплата,или влиза и бонуса?

# 702
Здравейте,при болничен над 3 дни,когато имаме основна заплата и ежемесечен бонус,който също се облага ,  болничен се изплаща само на база  основна заплата,или влиза и бонуса?

Въз основа на осигурителния ви доход се изчислява болничния

# 703
??
[/quote]

# 704
Щом болничния Ви е до 30.06, подаването на документите за остатъка от 410 дни майчинство първата година към работодателя след като изтече болничния (на първа страница пишеше кои документи се подават) ще стане ЮЛИ месец. Това значи, че работодателя ще има срок до 10 АВГУСТ, за да ги подаде и вече след подаването им в НОИ до 10 дни очаквайте превод. Грубо около 20 август. Почти винаги има забавяне с подаването на тези документи и следователно плащането. При Вас молбата за остатъка от отпуска по майчинство първата година ще е с дата 01.07 и от там срока 10.08 за подаване...

??
[/quote]

Общи условия

Активация на акаунт