Майчинството счетоводно - 95

• 45 359
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • София-Младост
Нямам, затова питам, къде точно да отида. Благодаря. Simple Smile
бул. „Александър Стамболийски“ 62-64

# 76
Благодаря Ви! Simple Smile

# 77
Здравейте, имам 7 месеца стаж в Англия, но не знам как мога да го прехвърля да се зачита и тук .Предполагам ще ми трябват още 5 месеца стаж и да съм на трудов договор до термина ми, за да получавам 24 месеца майчинство?

# 78
Няма как да прехвърлите стаж от Англия вече,извън ЕС е,единствено с U1 можете да си оправите здравните осигуровки.

# 79
Няма как да прехвърлите стаж от Англия вече,извън ЕС е,единствено с U1 можете да си оправите здравните осигуровки.
    Сигурна ли сте? Имам доста познати,които работят там с години и той не може да бъде отчетен в България?Бащата на един познат беше попитам с връзка пенсионирането му  в България
 миналата година колко има осигурявани години в Англия.

# 80
Ами и аз имам 4 години там,признати преди 9 години,но познат се върна от бригада есента и му отказаха борса с този довод.Нямали спогодба държавите и в момента не се признава стажа след брекзит.Освен да се е променило,не пречи да питате в нап най добре.

# 81
Здравейте.
Бихте ли помогнали, не искам да направя някаква  грешка.
На  04.04 истича болничен от ЛЛ на детето.

Сега трябва да подам декларацията на своя работодател. Тази ли?
Мога ли да я подам още в началото на март?
Приложение № 2 - Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 5 КСО до 410 дни

Правилна ли е датата?
    Заявявам желанието си в качеството ми на  (майка/баща/баба/дядо/настойник/лице, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от ЗЗД) да ми бъде изплащано парично обезщетение за бременност и раждане считано от
05.04. 2023 г.

Благодаря.[/list]

# 82
Да,датата ви е правилната.И аз подадох още по рано даже,с последния болничен от педиатърката същата декларация попълнена към счетоводството,така че те ще си го входират към нои,вие си следете сайта.

# 83
Благодаря!

[/b][/b]
Да,датата ви е правилната.И аз подадох още по рано даже,с последния болничен от педиатърката същата декларация попълнена към счетоводството,така че те ще си го входират към нои,вие си следете сайта.

# 84
Термина ми беше на 04.03.22 г.
Дните от месец март сега ли ще ги изплатят или с майчинството в началото на април?
При проверка в Пик код се вижда едно редче, още не изцяло попълнено, с по-малка сума - предполагам дните до 04.03., а април да получа останалите дни от март, преизчислени като за втора година майчинство.
Така ли е?

# 85
Здравейте,на 04.03 ми изтече последния болничен от ЛЛ,каква декларация трябва да подам първо при работодател пл.50 Ал 1.ал.5 ли,приложение 2?

# 86
  • Варна
Здравейте! Уж прегледах първа страница, но нещо не се ориентирах точно по моя въпрос. Бих искала да изчисля колко болничен бих взимала, ако изляза в такъв преди 45 дневния. Доколкото разбирам болничният се базира на максималният осигурителен праг, а не на моите реални доходи. В момента е 3400 ли и ако да, това бруто ли е или нето? Съответно тази сума след това се дели на 20 и се умножава по 70%, нали така?

# 87
  • В полите на Пирин планина
Термина ми беше на 04.03.22 г.
Дните от месец март сега ли ще ги изплатят или с майчинството в началото на април?
При проверка в Пик код се вижда едно редче, още не изцяло попълнено, с по-малка сума - предполагам дните до 04.03., а април да получа останалите дни от март, преизчислени като за втора година майчинство.
Така ли е?

Да, вероятно сега ще ги изплатят, т.е. тази седмица. Simple Smile

Здравейте,на 04.03 ми изтече последния болничен от ЛЛ,каква декларация трябва да подам първо при работодател пл.50 Ал 1.ал.5 ли,приложение 2?
https://www.noi.bg/administrativno-obslujvane/formulqri/formulya … st-i-maichinstvo/
Точно така - Приложение 2

Здравейте! Уж прегледах първа страница, но нещо не се ориентирах точно по моя въпрос. Бих искала да изчисля колко болничен бих взимала, ако изляза в такъв преди 45 дневния. Доколкото разбирам болничният се базира на максималният осигурителен праг, а не на моите реални доходи. В момента е 3400 ли и ако да, това бруто ли е или нето? Съответно тази сума след това се дели на 20 и се умножава по 70%, нали така?

Получавате над максималния осиг. доход през предходните 18 месеца ли?
Тогава размерът на обезщетението за общо заболяване ще бъде 80% от него.

Първите три дни са за сметка на работодателя и те са 70% от осигурителния доход.

# 88
  • Варна

Получавате над максималния осиг. доход през предходните 18 месеца ли?
Тогава размерът на обезщетението за общо заболяване ще бъде 80% от него.

Първите три дни са за сметка на работодателя и те са 70% от осигурителния доход.
Ами точно 3400 взимам, но нето, та затова не мога да разбера тези 3400, които са тавана бруто ли са или нето. Т.е колкото и над 3400 нето да взимам, болничният е 2380лв след първия месец, така ли (след първия, когато работодателят плаща 3 дни на 70%)?

# 89
Какви документи се подават към работодателя, с цел уведомяване за бременността?

Общи условия

Активация на акаунт