В момента чета...83

• 46 653
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
Не проследих детайлно новината, но дори и да е “спуснат списък”, все си мисля, че когато даден преподавател предлага нещо на учениците си трябва да е наясно с това, какво им дава- после нали към него ще се обърнат с въпроси и ученици, и в случая - родители?!?

Наградата Букър ще обявят на 23.04, “Времеубежище” е в крайната селекция от 6 книги (шортлистата).

# 631
Според мен, учителите заемат от десетилетия една удобна роля да са без активна позиция, все са каквото каже "Министерството" или "Инспекторатът", и са загърбили напълно активната си роля благодарение на непосредствения им контакт с учениците. Удобно си мълчат и се извиняват с това, какво ще им спуснат като програма без да инициират никакви дискусии за промени в нея.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 14:56 от Tsugumi_

# 632
По тв се коментираше, че при подбора на произведения за инициативата са прочетени само анотациите, но не и целите произведения. Оттам явно идва “грешката”. Иначе издателството е много сладко и има готини книжки за деца. Жалко за черната реклама. Опираме пак до това, че някои чиновник си е проспал работата и е допуснал “механична” грешка. Книгата и съдържанието за подходящи за деца 11-12 клас Simple Smile
Никога никой чиновник в бг институция не се е извинявал за каквото и да е било: неподходящи текстове, разменени бебета… извинение никога!

# 633
  • Mostly in my mind
Което е жалко...само това бих казала.

# 634
Не съм чела въпросната книга, но ако наистина е промотирана за деца в неподходяща възраст, то отново става дума за грешка от тъпота. Имам чувството, че голяма част от проблемите се създават не умишлено или злонамерено, а заради чиста проба натурална простотия. Плюс мързел и незаинтересиваност. Не само в образованието, но и на всяко ниво и във всяка област.
Прочетох "Досието Жана" от Милена Макариус. Не се сещам защо съм решила да си купя точно тази книга, но спокойно можех да си я спестя - авторката я написва като обяснение към филма на дъщеря си "Червено, твърде червено", в който самата тя е героиня - оказва се, че има досие от ДС, за което никога не е подозирала и то като агент. Понеже не е била съгласна с гледната точка на дъщерята, влиза в обяснителен режим с книгата, но всъщност животът й съвсем не е толкова интересен, че да бъде разказан на широката публика. Имаше любопитни моменти, например историята на дисидента Даниел, но като цяло скучновато и обикновено книжле.

# 635
  • Mostly in my mind
Обаче чух и доста неадекватни мнения и от родители. "Тези автори и творци обаче са изтрещяли. Как може да пишат такива неща???"
Само човек, който не чете, може да се изрази по този начин.

# 636
О, майките идиотки дори не искам да ги коментирам - рекламирало се алкохол в книгата, децата се научавали да пият 😂
Доколкото ми е известно, всеки алкохолик е стартирал с четене на българско фентази и после не е успял да спре. Да не купуват на дечицата поредицата за Индор, защото там, който не е алкохолик, е пристрастен към хазарта, та не знам как ще им понесе. Отделен въпрос е, че имат неадекватна представа за света на собствените си деца, които са много добре запознати и със секса, и спиенето, и с различните видове леки наркотици. Не казвам, че имат личен опит, но знание - със сигурност.

# 637
Не съм гледала репортажа и няма да го направя. Честно казано, дори и “полемиката” я намирам за безсмислена при такива “участници”.

Не знам, дали е коментирано, но Джордан Питърсън ще идва в България през май. Признавам, не съм от големите му почитатели, но ако на някой му харесва, може да сподели, какво му е допаднало.

# 638
Чак и от МОН са дали официално становище днес...

А междувременно, Времеубежище е в краткия списък - честито!
(макар че не е моето нещо, не съм достатъчно интелектуална)

Джордан Питърсън е този, когото либералите ненавиждат, нали? Попадала съм на негови интервюта - говори разумно. Не съм чела нищо от него, но ако трябва да избирам между него и либералната клика, избирам него Simple Smile

# 639
Прочетох "Вода за цветята" на Валери Перен. Елегантно написана е (дори прекалено елегантно като имаме предвид социално-образователния статут на героинята и че е написана с модерния похват от първо лице). Има интересни мисли, носи и дълбоко емоционално изживяване за читатели, които са родители. Не е книга, обаче, към която бих се върнала. По-подробни впечатления писах в априлската тема и няма да ви досаждам и тук.

Не ме грабват нови книги напоследък. Продължавам с поредицата на Фани Попова-Мутафова. Чела съм ги много пъти, но има какво да научат младите и не толкова млади автори от нея.

Не съм чела въпросното българско фентъзи защото никога не ми е попадало, а и не е точно моят жанр. Не знам за коя възраст е писано. От малкото споделено, това не са текстове за петокласници. Някой в администрациите не си е свършил работата и не е прочел книгата внимателно. Не бих съдила родителите прекалено стриктно в случая.

# 640
На мен ми звучи крайно нагло да обявят публично, че не са чели книгата, която са избрали. Най-малко това се изисква от тях.

# 641
А, те дори го обявяват публично! Наистина е нагло. И никой няма да носи отговорност вероятно.

# 642
  • София
Били прочели само анотацията към романите Simple Smile
Трегедия са, честно Simple Smile

# 643
  • София
Леле, като видях колко сте писали се развълнувах. Реших, че сте попаднали на някой шедьовър, а то какво било...
Завърших „Истината за случая „Хари Куебърт“, много ми хареса. Какви обрати, какви пълнокръвни герои, чудесна книга! Почнах "Скандалният живот на Евелин Хюго" и не разбирам защо има толкова положителни мнения за нея. Романче подобно на любовните на Арлекин, ако ги помните от зората на демокрацията. Нещо като Джаки Колинс от Алиекспрес, с дежурните чернокожи, за които 100 пъти трябва да се натърти за цвета на кожата, въпреки че изобщо няма значение за повествованието.

# 644
Коментирах тази новина с книгата на Теллалов на вечеря и в резултат и мъжа ми, и малкия ми син (седми клас), които са фенове на жанра, взеха да я четат и казват, че е супер, освен това ги чувам да се хилят един през друг - има забавно чувство за хумор, любовна история и препратки към българската история. Явно книжката си заслужава, просто е за малко по-големи.

Общи условия

Активация на акаунт