В момента чета...83

• 46 657
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
Спомням си дискусията в другата тема, но не помня нкой да е твърдял, че всяка книга може да се чете на всяка възраст, т.е. да няма възрастови ограничения, а че конкретна творба на Достоевски се счете за подходяща за ученици в девети клас.
Ако става дума за друга дискусия, моля да ме извините.

# 616
Днес май се чака известие за Букър, да му стискаме палци. “Времеубежище” не е “моята” книга, поне на този етап, защото ми носи твърде много натъжаващи мисли, но оценявам по достойнство книгата и приноса ѝ към родното творчество. За мен са сходни донякъде начина на представяне на идеите и като цяло творчеството на Георги Господинов и Олга Токарчук, като при нея са все пак доста по-отвлечени. “Карай плуга си..” хем ми допадна, хем - в някои аспекти не, за мен дотук от прочетеното нейно творчество най-много ми харесаха разказите. Много размисли поражда новелата “Календар на човешките празници”, сега около Великден е даже тематична.

P.a. Да, днес е, намерих за Букър
Скрит текст:
”InternationalBooker2023 shortlist is announced!

Join us from 11:10am BST on Tuesday 18 April, where we will be livestreaming the shortlist announcement across all our social channels.

https://thebookerprizes.com/the-booker-library/prize-years/international/2023

Tsugumi, изглежда, че не си ме разбрала - Достоевски беше само един конкретен пример (с недобри последици в конкретния случай), а въпросът беше принципен - доколко е съобразен материала по принцип- т.е. като цяло, защото имам само опосредствени впечатления, от лица, които са се сблъскали с проблеми в днешно време. Нашето тепърва предстои 😉.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 12:49 от fenyx

# 617
  • Mostly in my mind
Родителите са възмутени от част от съдържанието и това, че се предлага на 4 и 5 клас, което не е нормално.

# 618
Слушах по радиото, че не трябва да се надяваме за този Букър, защото другите номинирани били все със социални каузи. Но и така - самата номинация била голяма чест.

Сега по празниците четох за Муминтрол (Туве Янсон) - не знам защо не съм чела книжките до сега - много са сладурски и ще си купя още.
Освен това опитах да чета Тънкото изкуство да не ти пука, но ми се видя доста клиширана и май няма да я дочитам.

Скоро ще започна някоя от криминалните, които ме чакат на четеца, освен това записах и Миниатюристът, Един аристократ в Москва и някои други, които привлякоха вниманието ми, но не знам кога ще стигна до тях.

# 619
Ето там е въпросът- нека да се предлагат книги, съобразени с възрастта на читателя, или ако се предлагат “за по-големи” да са подбрани, подходящи откъси. Вярвам и се надявам на добрия разум на по-голямата част от преподаващите и че такива примери като коментираната за петокласници, ще са рядкост, а не правило.

Относно “в момента чета” - в близко време ще чета повече специализирана литература.

# 620
Ооо, много се радвам, когато муминтроловете си намират нови почитатели! Simple Smile Има 9 книги за деца, отделно има 2 варианта комикси - черно-бели и оцветени (от всеки вариант има издадени по няколко части), а Туве Янсон има и книги за възрастни - у нас са издадени няколко сборника с разкази, засега романите не са преведени. Разбира се, книгите за възрастни са доста по-различни от детските. А комиксите не са точно детски според мен, те не са и правени за детската публика, въпреки че са базирани на книгите за муминтроловете, които се водят детски.

А иначе аз чета "Ангелът на града" на Ева Гарсия Саенс де Уртури. Книгата е не по-малко интересна от предишните, отново става въпрос за ценни антикварни книги, фалшификации и подобни.

# 621
Преди два дни гледах биографията й намалена в Озон и мислех да я поръчам, и на следващия ден ми излиза на корична цена (като се има предвид, че същата промоция си стои) - ето, даже в търсачката още се вижда намалената:

Иначе книжките ще ги взема със сигурност, може би и някой от комиксите - просто да видя дали ще ми хареса. Simple Smile

# 622
Преди два дни гледах биографията й намалена в Озон и мислех да я поръчам, и на следващия ден ми излиза на корична цена (като се има предвид, че същата промоция си стои) - ето, даже в търсачката още се вижда намалената:

Иначе книжките ще ги взема със сигурност, може би и някой от комиксите - просто да видя дали ще ми хареса. Simple Smile
pppqqq, аз имам биографията й и мога да ти я изпратя: голям обем е и с доста материали.
 По HBO даваха и биографичен филм Tove , но не бих го препоръчала.

За муминтролите обичам да чета на всякаква възраст.

Скрит текст:
О, очевидно аз съм участвала в някаква паралелна дискусия, защото не обичам да говоря "по принцип".

# 623
  • София
И аз гледах сутринта репортажа за книгата.
Абсолютно е недопустим такъв език в литература за деца в 4-5 клас! С право са възмутени хората.

# 624
Очевидно някой е направил списък с книги, без да ги прочете и предложи съответно на подходящата (в случая-предложил на неподходящата) възрастова група.
Благодаря за препоръката за Туве, отдавна едни нейни разкази са ми в полезрението.

# 625
Що се отнася до биографията на Туве Янсон, тя наистина е много дебела и написана сравнително сухо, на практика това е докторската дисертация на авторката Буел Вестин, затова може да е малко трудна за четене. Освен това са издадени и писмата на Туве Янсон, за мен те са нещо като естествено допълнение на биографията (в нея са цитирани част от тези писма).

# 626
Скрит текст:
Многократно съм го писала и във форума, за съжаление, тенденцията е да се свали възрастовата граница на даване на съгласие/правоспособност от децата в услуга на засилващи се тенденции, които дори не искам да назова. Достатъчно е да се погледнат дрехите, "културата" и налагането на откъснатост от семейните и други връзки.
Мисля, че вече е необратим този процес, за съжаление. Вчера прочетох, че ще се допуска и евтаназия на деца до дванадесет години, не помня, в коя държава.
От друга страна, върви и инфантилизиране и идиотизиране на масово ниво.
Чета много и разнообразни неща в последните месеци, но не мисля, че ще са интересни.

# 627
Tsugumi, благодаря за предложението, но не бързам - имам доста неща за четене сега, а и с тези книжки ще станат повече.

За дракончето, както написах - не намирам нищо лошо в книгата, а ако са я предложили на прекалено малки ученици, вината е на този, който го е направил.
Обаче никак не е нова и е странно, че е попаднала в тази програма. Сигурна съм, че има бг автори с творби от последните 5 години (т.е. попадащи в категорията нови книги), които биха се радвали да получат шанс. Трябва да има по-ясни критерии и те да се спазват.

# 628
“Трябва да има по-ясни критерии и те да се спазват.”. - именно.

Бих се радвала, ако в училище изучаваха книгите на Лиляна Михайлова, напр., в подходящите класове, разбира се.

# 629
  • Mostly in my mind
Да, вината е в този, който го е направил - на МОН, най-вероятно. Преподавателите нямат общо. Но аз в този репортаж никой не чух да каже едно "извинявай".

Общи условия

Активация на акаунт