В момента чета...83

• 46 658
  • 759
  •   1
Отговори
# 600
Вмъквам се набързо да кажа, че реших да започна " Три ябълки паднаха от небето" - първа среща с авторката. Имам в библиотеката и " Манюня".

# 601
Каква новина - някой се възмущава от книгата "Да пробудиш драконче": https://www.vesti.bg/bulgaria/potresena-sym-roditeli-sa-vyzmuten … -uchenici-6166119

Даже има потресени... Тази книга я четох преди около 15 години и не я помня много (не съм голям фен на българското фентъзи, съжалявам), но и не помня да е била потресаваща.
И как така е нова?...

# 602
Нито е нова книгата, нито намирам нещо потресаващо в нея, напротив- много я харесах, когато я четох преди време.
Нямам намерение да чета  и дори отварям линка към тази статия.

# 603
Така де, може възмутените майки да се познаят и да кажат какво толкова ги е възмутило.
И да обяснят странните си разбирания за нови и млади автори.

# 604
Сега вече ми стана любопитно, може и да видя за какво се възмущават. Но книгата в спомените ми е като една чудесна българска творба от не чак толкова вече близко време. Бих я препрочела- даже предпочитам и това да я прочета, отколкото например да чета “Мамник”.

# 605
Аз си я спомням като нормално и четивно фентъзи. Но наистина не съм я препрочитала и помня малко от сюжета.

# 606
Аз прочетох една страница, която беше обсъждана във фб, и честно казано се потресох. Не бих твърдяла толкова сигурно, че е безобидна за четвъртокласници. Твърде много вулгарност и секс, ами не го намирам за нормално…

# 607
Че кой казва, че е за четвъртокласници? Не съм я намирала за детска книга.доколкото помня даже имаше теми, които няма да са им интересни, защото касаят т.нар. “преход”.

# 608
То това май беше проблема, че се предлага на децата в училище в този възрастов диапазон…

# 609
В статията пише, че е предложена на петокласници, според мен става за тийнове, но за пети клас може и да е рано. 

# 610
А, дойдохме ли отново на темата за подходяща литература за деца. В другата я бях повдигнала (не за тази книга- за гръцки митове и легенди писах) и не се хареса мнението ми- че трябва възрастово да се съобразяват четивата. Детският мозък има етапи на развитие, който има интерес по темата - в детска невропсихология има обяснения. Пък ако иска да приема мнението на специалистите.

А за книгата на Теллалов- за мен е чудесна творба, ще се потретя, и ако я изберат за четене в клуба за месечни книги, добър повод ще е да я препрочета.

# 611
Затова се публикуват подбрани откъси в учебниците за по-малките.
В Хиляда и една нощ има нецензурни неща още на първите страници (не страшно графични, но много, много нецензурни) - имам една под ръка, мога да снимам, за който не вярва.

# 612
И аз прочетох страницата, от видео репортажа. Честно казано и за мен използваният език е вулгарен.

# 613
Когато четох тази книга не ми е и минавало през ум дори, че е детска или за тийнове. Още повече, че има теми- от близкото ни минало, които те няма и да осъзнаят. Езиково- вероятно е бил използван спрямо идеята и такъв подход. Вече не помня, преди доста време я четох.

Pppqqq, обнадеждаващо е това за откъсите, като стигнем до този етап в образованието ще видя 😉. А освен планираното, зависи и от конкретния учител, за щастие има и такива, които са чудесни и се надявам да попаднат ма добри децата ни.

# 614
Завърших “Времеубежище”, дадох 4/5, но по личния ми вкус за жанр е не повече от 3. Но пък оценявам стила и актуалността на темата Simple Smile
Продължавам с един трилър “Черното изкуство да убиваш”, който очаквам да ме принесе в комфортната ми зона за жанр 😃

Общи условия

Активация на акаунт