Дискова херния - 22

• 83 706
  • 730
  •   2
Отговори
# 180
  • Бургас
Roxxy94, аз изкарах третата си бременност с 2 дискови хернии. За щастие не ми създаваха никакви проблеми. Дори до последно ходих на работа, по-малко от месец преди раждането се спрях вкъщи. А работя седнала по цял ден.
Самото раждане беше секцио, но не заради херниите, други проблеми имах. Заради тях обаче анестезиологът предпочете да съм с пълна упойка, вместо спинална.
Оперирах се миналия септември - 2 години и половина след раждането, но не мисля, че е заради бременността. Много физическо и силово натоварване ми се струпа миналата година, вкючително и да сглобявам и местя мебели, понеже нямаше кой. Предполагам, че това допринесе основно.

# 181
Някой с дискова херния на шийни прешлени?
Имам три дискови хернии на шийни прешлени. Слава на Бога, на този етап нямам болки. НО имам друг симптом - изтръпването на ръцете. Случва се  най-често по време на сън, но и през деня.  Мога да спя единствено по гръб. Всяко действие с ръцете ми ги натоварва, особено дясната и след това се получава това тръпнене. Към момента обичайното състояние на ръцете ми е все едно през тях минава слаб електрически ток............ Започвам да се чувствам изморена от това вечно неразположение на ръцете ми...............
При мен на скенер се видяха протурзия, снишаване, стесняване и шипове. Чудна картинка.. То може при ЯМР и херния да се покаже, знае ли човек.. Това с тръпненето на ръцете го минах, заедно с отвратителни болки. Позата за сън беше единствено по корем с пуснати надолу ръце..
Спасяват ме донякъде тренировки и физиотерапия, както и добавка за стави и сухожилия. Да чукна на дърво, скоро не съм правила кризи там.
Само с хернията и протурзиите в лумбален отдел не се разбираме.

# 182
  • Пловдив
Момичета, моля за съвет какви добавки е добре да купя за баща ми, който е 72г и от няколко месеца е със силни болки в кръста, на снимката пише: тотална дорзална протрузия, хипертрофия на фиброзния пръстен, лекарят нищо не му е обяснил, мина два курса на физиотерапия, носи колан, маже загряващи мехлеми, но не му помагат. Четох добри отзиви за Павел Баня, но отказва да отиде. Гледам  реклами на Милгама, масажи, боуен терапия, дали нещо облекчава състоянието? 
Скрит текст:

# 183
violence, според мен трябва да се обърнете към хирург. Притискането на гръбначния канал не е нещо, което може да се оправи с бани и физиотерапия, при хипертрофия на пръстените на всички лумбални нива, според мен. А загряващи мехлеми са противопоказани.
Водните екстензии в Павел баня е възможно да помогнат, но също е възможно и да навредят. Това е нож с две остриета. Първо е редно да обсъдите състоянието с неврохирург.
За добавките...
Милгама-Н, добавка за стави, магнезиев цитрат, натурални противовъзпълителни (босвелия, куркумин, омега-3, ензими)...
Масажи при болка в кръста и нищо загряващо не се препоръчват. При болка правилото е покой, а не натоварване с движение.
От кръста ли се оплаква или има радикулопатия?

# 184
  • Пловдив

amy_nka
, много благодаря за насоките, ще потърся неврохирург, за да направим консултация.

# 185
Връщам се от консултация с неврохирург.
Както писах, имам две дискови хернии на шийни прешлени и стестение на дисковете на две нива. Sad
Основен симптом изтръпване на ръцете.
Много се притесних, казаха ми, че в един момент със сигурност ще стигна до операция.
Някой в темата подлагал ли се е на такава операция на шийни прешлени? Моля да ми пише на лични!
Не съм пробвала физиотерапия и сега планирам да пробвам.

# 186
В крайна сметка довлякох се миналата седмица до Ямр. 3 седмици след контузията успях да се добера. Хубавата новина е, че не видяха нови дискови хернии, но на ниво торакални има някакви жълти връзки в хипертрофия и на лумбални си имам кистата. И отделно май съм скъсала мускулно влакно в дясно и затова още имам болки, топка на кръста и трудно се раздвижвам, но по тоя повод ще ходя пак на травматолог. Междувременно цъфнах и с Ковид, та чак края на другата седмица консултация с невролога. Защото отделно от цялото това нещо протрузиите на врата си стоят и си дават симтоматики и те, а аз не мога да стигна до тях от глупости.

# 187
Здравейте, признавам си че съм чела само последните две теми, но се убеждавам, че не съм единствената, която търпи такива ужасни болки, но от това не ми става по-леко. Вече повече от 20дни не мога да се изправя или да седя. Още с изправянето започва силна болка в кръста от дясно
, която се усилва и за секунди става нетърпима. До такава степен,че започва да ми се гади и имам чувство, че ще припадна. А аз ставам само до тоалетна. Това са 4-5крачки,които от седмица изминава само с подкрепата съпруга ми. Когато стигна до леглото и легна, болката постепенно намалява и става по търпим. Аз имам ДХ на кръста, гърба и шията. Пишат ги многоетажни дискови хернии. И друг път съм имала проблеми с кръста, но с лекарства и почивка за седмица - две се оправях. До сега не ми се случвало така да ме боли и болката от нищо да не се повлиява. Първо пих 5дни Диклоневровит и Милгамма, после смених и пих 5 дни Афламил и Милгамма и 5дни Бруфен рапид 800,Бриека и милгамма. Всички са ми изписвани преди и е имало ефект, но не и сега. Накрая се дрогирах с два Паратрамола, колкото да издържа до колата и да ме закарат до спешното на МВР болница. Там ме държаха 5 дни слагаха ми система, даваха ми Диезепам и течен аналгин, биеха и инжекции с Кетонал,но без подобрение. Приеха ме с инвалиден стол. Така и ме изписаха. Лекарката каза, че е тръгнало да излиза ядрото и да се образува нова херния и че му трябва месец и трябва да не съм седнала(аз и без това не можех от болка) . Изписаха ми Кетонал, Мидокалм, Неуротин и Уримил. След болницата нещата още повече се влошиха. Ако до тогава можех сама да стигна до тоалетна и да се обсужвам, сега без чужда помощ  немога. Лежа само по гръб, болката не ми позволява да се обърна настрани, немога да си повдигна седалището. Като прикована съм към леглото. Избягвам да пия вода и стискам до последно, от ужаса от болката при ставането. А не съм някоя глезла. Държа на болка. Родила съм три деца нормално без да хленча. Незнам какво да правя, направо съм отчаяна.Нищо не помага. Дори и Паратрамол ме ми облекчава болката. И миналата година в Пирогов и сега ми казаха че още не съм за операция. Извинявам се, стана много дълго. Но нервите не ми издържат и това  някой да ме обгрижва (а аз съм свикнала, аз да се грижа за близките си) ме влудява. Спокойна нощ.

# 188
Ямр имате ли, с неврохирург консултирахте ли се?

# 189
Да.
Това е от преди седмица. Но незнам да ли е разчетено правилно изследването. Правиха го два поредни дни, че първия път нещо се объркало и  не било ясно. Това допълнително ми влоши нещата,защото трябваше да изтърпя седнала в стол, да ме превозят през подземните тунелите между двете сгради на болницата и след изследването повече от 40  минути нямаше свободен санитар да ме върне в отделението и седях на този стол в коридора. Болката направо не се издъжаше. В МВР болница от скоро има ЯМР,беше един млад лекър, много внимателен, но не зная, колко е  опитен в разчитането. Поне аз не видях да пише херния на L4-L5, а аз имам предишни от 2016г и когато я получих, където пише херния, не протрузия. Мм ходи при д-р Фердинандов в "Иван Рилски" с епикризата и резултатите и той му е казал, че няма как да имам толкова силни болки при тези резултати. Поискал е да ме заведе и да носи диска от изследването. Но на този етап е немислимо.

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 11:32 от Andi14

# 190
Да ти занесе диска при първа възможност. Нещо за ставите приемаш ли? Всичко е навързано като верига. Трябва да укрепиш ставите, за да не поддават дисковете. Освен протрузии, обаче, имаш и шипове. В твоя случай е трудно да се разбере произхода на болката, дали е ставна, дали от шиповете, дали от притиснати от протрузиите коренчета, дали мускулна... Покой, противовъзпалителни и добавки, докато намалее болката... Друго няма...

# 191
Благодаря. За ставите не приемам нищо. Но и така пия много лекарства, защото съм с диабет тип 2, Хашимото, метаболитен синдром, високо кръвно, а от 2години и за черния дроб, че при толкова болежки не съм разбрала кога съм изкарала хепатит В(имам антитела) и още чернодробните не са ми в норма. С това си обяснявам, че не ми изписаха някакви инжекции, въпреки че питах лекуващата лекърка. От утре трябва да спра и противовъзпалителното Кетонал, мина една седмица и оставам на Уримил форте, Мидокалм и Неуронтил за 1месец.Искам-неискам лежа. На 20.05.ще стане месец от както съм на легло, а няма поне малко подобрение, за да се надявам, че болката ще мине.Първата седмица бях на крака, болката беше както винаги в седалището и по целия десен крак. После тази болка изчезна и се замести от другата, много по остра и непозволяваща изправяне или сядене.

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 15:26 от Andi14

# 192
Аз тъкмо щях да пиша, че обикновено бият инжекции кортикостероиди, на мен също.

# 193
Според мен трябва да приемаш и нещо за  ставите, само се консултирай за глюкозамина с ендокринолога ти, да не би да е противопоказан при диабет тип 2. Освен глюкозамин, има и хондроитин, колаген, ммс, които укрепват ставите, но без консултация недей да приемаш никакви химии.

# 194
Много Ви благодаря.Мисля че в къщи имам ММС,ще опитам да се свържа с ендокринолог за да питам.
Днес нещата са много зле. Преди поне като не ставах, болката беше по-търпим, а днес и като лежа и не мърдам, периодично започва  една усилваща се до нетърпимост болка, от която като ме отпусне, се чувствам изтощена. И след няколко минути започва отново. Незнам дали е признак, че се подобряват нещата, или че се влошават. Предпочитам да вярвам в първото.

Общи условия

Активация на акаунт