Дискова херния - 22

• 83 671
  • 730
  •   1
Отговори
# 210
Не обсъдихте ли тези проблеми с лекаря във физитерапията, който ви определи процедурите.

Лекарят като ме видя на 30 години ми каза че съм млада,правим малко физиотерапия и ако не стане ще правил блокада с някаква кортико, отказах му ,тъй като не бях запозната с такива инжекции, ползи ,странични ефекти и прочие.за пръв път имам болки в кръста
Физиотерапията дори не я завърших заради болките. В този ред на мисли отново съм в кищото и не знам къде да ида за да се предпише адекватни лечение

За протокола имам един куп медицинска история,2 ямр,скенер и ренген, емг, и навсякъде лекарства от рода на мидокалм, диклопрам, и мазила тип волтарен

# 211
Говорим за различни лекари. Значи невролог примерно или личният лекар, ви изпраща на физиотерапия. Отивате на физиотерапия в някой медицински център или болница или др. и там ви преглежда лекар по физиотерапия(обикновено) който определя вида и и времето на процедурите. Аз говоря за този лекар, а дори и със физиотерапевтите които ви правят процедурите не споделихте ли.
Иначе да, понякога се засилват болките, водят го лечебна криза, и отминава до 1-2 седмици след края на процедурите.
Но при вас точно какво е, не мога да кажа.

# 212
Не обсъдихте ли тези проблеми с лекаря във физитерапията, който ви определи процедурите.

Лекарят като ме видя на 30 години ми каза че съм млада,правим малко физиотерапия и ако не стане ще правил блокада с някаква кортико, отказах му ,тъй като не бях запозната с такива инжекции, ползи ,странични ефекти и прочие.за пръв път имам болки в кръста
Физиотерапията дори не я завърших заради болките. В този ред на мисли отново съм в кищото и не знам къде да ида за да се предпише адекватни лечение

За протокола имам един куп медицинска история,2 ямр,скенер и ренген, емг, и навсякъде лекарства от рода на мидокалм, диклопрам, и мазила тип волтарен
Попитайте за мнение Никола Пеков има профил във ФБ. Доколкото разбирам имал е подобен проблем.

# 213
Възможно ли е болката от кръста да се пренесе нагоре към гръдната част и врат или по скоро не
Не. Болката може да ирадиира надолу, по крака, не нагоре към врата. Различни плексуси са (т.е., едните нерви нямат връзка с другите). От кръста нервите се спускат надолу и се обединяват в ишиасния нерв.

# 214
Говорим за различни лекари. Значи невролог примерно или личният лекар, ви изпраща на физиотерапия. Отивате на физиотерапия в някой медицински център или болница или др. и там ви преглежда лекар по физиотерапия(обикновено) който определя вида и и времето на процедурите. Аз говоря за този лекар, а дори и със физиотерапевтите които ви правят процедурите не споделихте ли.
Иначе да, понякога се засилват болките, водят го лечебна криза, и отминава до 1-2 седмици след края на процедурите.
Но при вас точно какво е, не мога да кажа.

Дам,нерволога ме прати на физиотерапия в Драгалевци (Там има и ортопед заради и възпаление на сакроилачни стави)
Лекаря ортопед Там заключи че болката е повече нервологична ишиас,отколкото ставна
Там определиха 10 процедури по 2 на ден, направих 8 и болката мм се засили спрях я
Оттогава се въртя в кръг и не мога да реша дали да я започна отново или не
Болката в в раменете се появи след това.
Направих втора консултация с отропед който не отхвърли неврологична болка,и дори се очуди че месеци наред не са ми предписани лекарства под фирма на инжекции вместо на хапове
За момента ми остана болката в кръста ,като иглички го чувствам

# 215
Здравейте,

На 23 г. съм и от поне 10 месеца съм с хронична болка в долната дясна част на кръста, проявявяща се при някои движения. Отскоро болката започна да слиза надолу по десния ми крак, като вече стига и до глезена ми - усеща се като опънат конец-игла през половината ми тяло.

За момента съм се насочил към доц. Генчев, според когото дисковата ми херния е за операция. Имам час за преглед и при доц. Фердинандов. Също така днес ортопед ми каза, че имам сколиоза, за която всеки се ослушва дали има нещо общо с въпросните дискови хернии и дали трябва сега да ѝ се обърне внимание.Това е резултатът ми от ЯМР, ако е разчетен правилно тук (не е от неврохирург):

Много съм объркан, защото събитията се развиха доста скоростно за няколко дни, бихте ли ме посъветвали дали съм се насочил към правилните специалисти? Не знам и за какво трябва да внимавам при избора на хирург, вид операция или пък болница в София - тези неща са ми крайно непонятни, така че бих се радвал на всякакви съвети!

Поздрави и благодаря!

П.С. Страхотно community сте!

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 21:42 от 99ps

# 216
Заради L4-5, ако правилно е разчетено, наистина изглежда, че си за операция. Въпреки че се чувстваш сравнително добре, може изведнъж да се влошиш заради притискането на спинален канал и кауда еквина.
Какво ти каза Генчев - едно или две нива ще се оперират?
Моля те, сподели и мнението на Фердинандов после.

За сколиозата - прав е ортопедът. Неврохирурзите не пипат там. Със сигурност се отразява. Но дали, кога и как може да се коригира - опитен ортопед, който се е специализирал в операции за корекции на сколиоза, трябва да предложи план.

# 217
  • До морето
Здравейте, пиша тук защото не знам към кого да се обърна за съвет.
От начялото на март имам болки в кръста, правих ЯМР. Излезе съвсем лека форма на дискова херния при Л4 и Л5. Правих 2 седмици физиотерапия и нагревки. Отделно всеки ден си правя упражненията, които са ми показали. Болката беше тъпа, почти постоянна. Засилваше се, ако съм шофирала прекалено дълго или съм седяла някъде твърде дълго, без да се раздвижа. Въпреки това, ако полегна малко, ми минаваше.

До 23.05. вечерта. Изведнъж се сковах и от тогава почти не мога да се движа. Идва лекар вкъщи, вече имам поставени 3 инжекции с алмирал, течен аналгин и дикло нещо си. Нямам почти никакво облекчение. Отделно ми изписаха Аркоксия, сашета Оклейс и Дексофен. Не мога да ставам. Не мога да седя, не мога да се обръщам в леглото. Снощи се чух с лекар невролог, която каза, че може да ме прегледа чак в понеделник. Дотогава ми каза банка Манитол или инжекции Флустерон. Тези обезболяващи да не ми ги бият повече. Познат кинезитерапевт твърди, че ако идва няколко дни вкъщи ще ме оправи, но да спра всички лекарства. Докторът, който идва да ми бие инжекциите с обезболяващи твърди, че не трябва да ги спираме, докато не отмине острото състояние. Не знам какво да правя и кого да слушам. За капак са почивни дни, а мъжът ми е на състезание с малкото ни дете извън града. Ще съм благодарна на всякакъв съвет.

# 218
Здравейте, пиша тук защото не знам към кого да се обърна за съвет.
От начялото на март имам болки в кръста, правих ЯМР. Излезе съвсем лека форма на дискова херния при Л4 и Л5. Правих 2 седмици физиотерапия и нагревки. Отделно всеки ден си правя упражненията, които са ми показали. Болката беше тъпа, почти постоянна. Засилваше се, ако съм шофирала прекалено дълго или съм седяла някъде твърде дълго, без да се раздвижа. Въпреки това, ако полегна малко, ми минаваше.

До 23.05. вечерта. Изведнъж се сковах и от тогава почти не мога да се движа. Идва лекар вкъщи, вече имам поставени 3 инжекции с алмирал, течен аналгин и дикло нещо си. Нямам почти никакво облекчение. Отделно ми изписаха Аркоксия, сашета Оклейс и Дексофен. Не мога да ставам. Не мога да седя, не мога да се обръщам в леглото. Снощи се чух с лекар невролог, която каза, че може да ме прегледа чак в понеделник. Дотогава ми каза банка Манитол или инжекции Флустерон. Тези обезболяващи да не ми ги бият повече. Познат кинезитерапевт твърди, че ако идва няколко дни вкъщи ще ме оправи, но да спра всички лекарства. Докторът, който идва да ми бие инжекциите с обезболяващи твърди, че не трябва да ги спираме, докато не отмине острото състояние. Не знам какво да правя и кого да слушам. За капак са почивни дни, а мъжът ми е на състезание с малкото ни дете извън града. Ще съм благодарна на всякакъв съвет.
Аз бих се доверила на кинезетерапевта.

# 219
Аз не бих се доверила на никакъв кинезитерапевт. От опит. В остра фаза не се прави раздвижване ами се гледа да се намали локалното възпаление и за целта трябва покой. Послушай невролога, дал е добър план. И не спирай противовъзпалителните. Поне 10 дни. Пази си обаче стомаха, с омепразол. И никакви нагревки! От там си се прецакала допълнително.

# 220
  • София
Аз не бих се доверила на никакъв кинезитерапевт. От опит. В остра фаза не се прави раздвижване ами се гледа да се намали локалното възпаление и за целта трябва покой. Послушай невролога, дал е добър план. И не спирай противовъзпалителните. Поне 10 дни. Пази си обаче стомаха, с омепразол. И никакви нагревки! От там си се прецакала допълнително.
+ 1!!!

# 221
При силни болки доверете се на невролог и противовъзпалителни.
След като се поуспокоят нещата, ако проблемът Ви е от скоро трябва доста неща да огледате и промените, като
тогава първо потърсите  помощ от кинезитерапевт. След това:
1. Огледайте столовете, които ползвате, в т.ч. и в офиса и седалката на колата.
2. Матракът и възглавницата
3. Пазете се от влага,течение и преохлаждане, не носете тежко.
4. Внимавайте как клякате и ставате, въобще как се навеждате.
5. Правете редовно вкъщи упражненията , показани от кинезитерапевта, даже и болката да е отшумяла.

Със сигурност от всичко това ще имате полза, казвам го от опит на човек минал през този кошмар.

# 222
  • София
Във връзка с доста вече травми, които стават хронични, ми споменаха за карапаин, и попаднах на нашия форум Simple Smile
Даже зимата се оглеждах за ултразвуков апарат но цените им (на проф.) ме спряха, но сега отново обмислям такава покупка. Нямам диагностициран ревм. артрит, но вече мисля че има нещо сбъркано, доста лесно се травмирам и после дълго време отшумява (а понякога остават ).
Не спортувам нищо и се чудя как да подходя. Освен ортопед - какви специалисти могат да се посетят - ревматолог, ендокринолог...? В БГ коя дестинация е най-лековита за ставни проблеми - Поморие (кални бани)?

Споменахте в същия период и д-р Паскалева https://www.bg-mamma.com/?topic=1047032.735, стана ми интересно и влязох в сайта й, зазвуча холистично: хранене, генетика, спорт, технологии... И си казвам, това е някакъв съвременен център за хора с такива проблеми, но се оказа че практикува в ... Евровита.
 но само това попаднах - не знам колко е насочена към травматологията, но там цените им са доста високи.
Скрит текст:

Та, последно там бях (след 1-2г пасивност и след като времето не лекува реших пак да се взема в ръце)
Там бях др Василев, но видимо че не съм за операции и монтажи, не усетих кой знае каква емпатия (вникване) за трите проблема, които описах (от ... 5, и то без ДХ). Препоръча ми няколко кинезитерапевта (а не техните?!?).

Друго място, остеопат рехабилитатор (след 2-3 сеанса) ме насочи към диета (без глутен, захар, млечни... но с ниско кръвно не знам дали ще мога да я приложа, но ще се поинтересувам да видя за какво точно става дума и какви са вариантите)
Явно текат възпалителни процеси, които докарват болки и това ме гипсира в нищоправене (освен работата ми) и търся начини за премахването им. Бях и на тренировки с много опитен треньор, но издържа към месец, спрях заради болките и страх да не стане по-зле. Бих пак започнал, но преди това искам да подкрепя и подготвя организма с каквото мога, за да не прекъсна отново преждевременно.
Коя е най-лекаката активност, която може да се практикува с мултиспорт, понеже имам възможност да си подновя (без йога; не мога да плувам)?
Някой имал ли е ултразвуков апарат и какъв точно, понеже обмислям да се добия с такъв? Ще отида идните дни на Булмедика, Булдентал, Дерма & Естетика, за да видя дали има нещо по темата.
В тази връзка това ме обнадежди:
_ilka_ :
Цитат
По повод дискусията за карипаин-а, по информация от лекар физиотерапевт на последната им конференция през есента на 2018 год. са били запознати с процедурите с карипаин от д-р Паскалева.
Аз засега успявам да се снабдявам с карипазим от Русия, където цената е олоко 100 рубли за 1 бр. Така за един курс от 20 процедури цената на препарата е макс.60 лв.
Щеше ми се питам Enmariya, какво има предвид: "препарата да е купен от лицензиран доставчик", но тя много бързо изчезна от форума.
Скрит текст:
Вероятно има предвид Екоконсулт ГП ЕООД. Не съм наясно какви са им разходите за доставка и лицензиране на карипаина, но при тях цената, която бих заплатила е ПЕТ пъти по-висока. А другите два препарата, за които споменава дамата могат да се видят от сайта на производителя. видео
Аз планирам да си закупя и уреда, с който се правят процедурите)
Да, там са над 3-4х по-евтини... то поне да беше флакон, като флакон, а то 30мл...
Скрит текст:
https://www.eapteka.ru/spb/search/?q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0 … D0%B0%D0%B8%D0%BD  Откъде си купуваш карипазима за тази ниска цена ? Защото приятелите на майка ми в Украйна донесоха карипаина за цена около 220 лв за 20 флакона с касова бележка от аптеката.
Освен това, карипазима е по-старата версия на карипаин по отношение на чистота, хипоалергичност и ефективност на активната съставка папаин. Ти нямаше ли някакви неприятни съпътстващи симптоми като обриви, тахикардия, затруднено дишане  и други, характерни за карипазим ?
Извинявай, че те питам, но и аз доста се напрегнах да чета по този въпрос.
Ценообразуването на продукти внесени от страни извън ЕС е съвсем друга тема! ЕС е затова,за  да не можем нито да изнасяме, нито да внасяме от други страни. Имам опит с ценообразуване на стоки извън ЕС. Ако продаваш на тройна цена, ще вържеш към десетина процента печалба. Лошо, но факт !

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 17:53 от Starrydream

# 223
Любопитно, но от къде да ги вземем тези специалисти
https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/prof-sergei-bubnovski-z … visi-ot-muskulite

# 224
Здравейте, да дам отчет как се развиха нещата при мен. Последно писах преди две седмици, когато бях най-зле. От болки не можех нито да седя, нито да ставам от леглото без чужда помощ. Няколко дни след това ме закараха и бях приета  в"Иван Рилски". Направи ми силно впечатление това, че доц. Фердинандов (пред чиито кабинет сутрин чакат поне 20 човека) когато е разбрал за състоянието ми дойде и ме прегледа в колата на паркинга на болницата. Малко са лекарите от неговото ниво, които проявяват подобно разбиране към болката на другия. Може да не съм права, но базирайки се на моя опит, много лекари са претръпнали.
И така още с приемането ми започнаха с изследванията и да ми слагат системи и инжекции с обезболяващи, противовъзпалителни и дори антибиотик(заради високи стойности на CRP). След няколко дни нещата се успокоиха и се върнах в началото, когато поне докато съм легнала нямах болка. Но болката при изправяне, след 3-4 крачки ставаше нетърпима. И след 40 дни на различни противовъзпалителни и болкоуспокояващи острата болка остана. Мнението на лекарите е, че въпреки проблемите ми на всички прешлени в ломбалната област, в случая  проблема е в тазовите стави. Насочиха ме за консултация с ортопед и преди да ме изпишат ми направих блокаж(не съм сигурна дали така се казва) с инжекции направо в място на болката. След първия път нямаше никакъв ефект. Три дни по-късно  повториха и сега е малко по-добре. Още не мога да стоя права повече от 5 минути, но болката не е така остра. Когато си бил зависим от помощта на друг за всичко, оценяваш малките неща, като да можеш да станеш от леглото, да се измиеш или облечеш сам. Нямам представа как и колко дълго  ще действат инжекциите,но и на това съм благодарна. В болницата ме приеха легнала, а си тръгнах
 на собствен ход(макар и с малки, ситни крачки и подкрепа) . Знам, че не е по темата, но ако някой е имал подобен приблем, знае добър ортопед в София или нещо повече за сакроилиачна става или лечение, ще съм ви много благодарна. До сега не съм се сблъсквала с този проблем и всичко ми е чуждо. Не съм очаквала, че става може да предизвиква такива силини болки. За сега 10 дни ще пия Diclopram 75mg/20mg.Изписано ми е по две на ден, но в листовката пише, да не се взема повече от едно, още повече, че съм с диабет и високо кръвно.

Общи условия

Активация на акаунт