За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 212
  • 802
  •   1
Отговори
# 600
Защо 5 години назад да се плащат осигуровките? Безработни ли да стояли тези хора, преди да емигрират? Просто продължават да си плащат минимума като самоосигуряващи се лица, че да ползват тук услугите. И редовно си ги ползват. Естествено, не говоря за хора, които не са се връщали от 20 години в България, ама някои основно за прегледи идват всяка година. Иначе, естествено, че не всичко се покрива от ЗК. И на постоянно живеещите в България пак не им се покрива всичко. И ние плащаме отгоре на здравната каса за прегледи при специалисти, консумативи и пр. Медицинско лице ми е казвало, че става дума за значителен брой хора и това се отразява негативно, освен заради ползването на клинични пътеки, и като болничен капацитет и брой персонал, които не са предвидени да обслужват още 1-2 милиона приходящи емигранти, особено в някакви тесни периоди от време. И в София има проблеми заради недостатъчния капацитет спрямо всички живущи в нея, нали.

Като е толкова хубаво и уредено в чужбина, защо не ползват там, а идват да ползват простата здравна система в България?

# 601
  • София
Ако са емигрирали преди 5г. например и не са внасяли ЗО тук, то мисля че след 3 месеца неплатени вноски ти спират правата. Респективно трябва да ги платиш, за да си ги възстановиш и да можеш да се лекуваш с направление.
Тези, които се връщат трайно подават документи,  прави се проверка за осигуряване в съответната държава и им се възстановяват правата без да има нужда от плащане. Но не виждам как някой прави цялото това усилие, което коства месец/и за да ползва медицинско облужване за престоя си в България. От друга страна дори да го направи, то той е плащал в друга държава и ако според международни споразумения тези вноски се признават, не виждам проблем. Наши сънародници се лекуват по същата схема в чужбина междудругото и то става въпрос за далеч по-скъпи лечения от кариес.
Така че гореописаното е малко в сферата на фантастиката, както и бройката 1-2 милиони приходящи. Laughing
А какво общо има тази дискусия с парите в плик, които някои получават тук?

# 602
Ами не, внасят си минималните вноски периодично, и съвсем не минават 5 години, без да ползват медицински услуги, че да прекъснат осигуровките. И то внасят за възрастните, децата няма нужда да ги осигуряват. Не виждам какво точно усилие е това, а са приказки под шипковия храст как идват тук и всичко ползват на частно, обаче имат нужда от личен лекар тук... Аз поне не виждам полза да поддържам личен лекар, ако не ползвам направления. Съответно, независимо как се осигуряваш в съответната чужбина, много държиш на цената на минималната здравна вноска за самоосигуряващи се, да имаш достъп и да ползваш здравното осигуряване в България, с което на практика ти плащаш като самоосигуряващо се лице по-ниска вноска от работещ на МРЗ, но ползваш колкото се налага.

# 603
Ако някой си внася редовно вноските, защо се оплакваш, че ползва услугата?

Не знам как точно става това, при положение, че е незаконно човек да е здравноосигурен паралелно в две държави, но както и да е.

# 604
  • София
Щом си плащат тук ЗО, какъв е проблемът? И живеещи тук има, които плащат минимални вноски и ползват пълния обем медицинско обслужване. Не разбирам казуса, наистина.
Мои близки са в чужбина и ако ползват нещо тук си взимат фактурите и документацията, за да си въстановят парите от тяхната си здравна каса.
BadKarma, точно така, незаконно е. Според мен, ако наистина има някакви такива случаи, то то не са масови.
И пак да попитам, какво общо има тази тема с недекларирани доходи на работещите тук граждани?

# 605

Не знам как точно става това, при положение, че е незаконно човек да е здравноосигурен паралелно в две държави, но както и да е.

Поради същата причина, заради която се оплакват, че плащат по-високи здравни вноски от работещи на МРЗ. Не знам как става, честно казано, но е факт, че ползват тук с направления.

# 606
Казусът е някой там някъде си, неизвестен, да ѝ е виновен за ниските доходи и същевременно да оправдава извършването всякакви престъпления, защото е по-лош.

# 607
Не следя цялата дискусия, но от последните мнения останах с впечатление, че оплакването не е, че някой работещ за минимална плаща социално и здравно върху нея, а че някой, работещ за повече, но осигуряващ се на минимална не плаща реалните вноски. Това е престъпление и ощетява индиректно другите, които си плащат колкото е отредено по закон.

# 608
  • София

Поради същата причина, заради която се оплакват, че плащат по-високи здравни вноски от работещи на МРЗ. Не знам как става, честно казано, но е факт, че ползват тук с направления.

Цитат
Ами не, внасят си минималните вноски периодично, и съвсем не минават 5 години, без да ползват медицински услуги, че да прекъснат осигуровките. И то внасят за възрастните, децата няма нужда да ги о.

Съвсем се обърках. Rolling Eyes

# 609
Това вероятно важи за хората с краткотрайно пребиваване в чужбина и сезонни работници. Ако си в ЕС също мислех че е незаконно двойното осигуряване. Винаги съм плащала и то често повече от обявеното на свободен прием, защото като чуят че живееш в чужбина (обикновено като ти проверят ЕГНто за застраховки) и се почва като по кръчмарски. Толкова е комерсиализирана БГ медицината. И тя като парите в плик.

# 610
Кое не е ясно? Някой, работещ за по-висока заплата от МРЗ, плаща повече от тези на МРЗ. Тези на МРЗ пък плащат повече от самоосигуряващите се лица. И всички ползват колко се налага.

# 611
На мен казусът ми е непознат - не познавам хора, които да се осигуряват и навън, и у нас и да си идват да ползват услуги по ЗК. Иначе и дъщеря ми полза здравни услуги у нас, когато си идва, защото и харесва леснотата и липсата на бюрокрация и чакане, но си плаща. Става дума за зъболекар, пародонтолог, офталмолог и такива подобни.
Иначе и аз се осигурявам на минималната вноска, защото съм безработна. И въпреки това досега не съм ползвала безплатни услуги, а си плащам. Тоест ЗК е на далавера от мен.

# 612
Ако не се лъжа в ЕС при престой над 3 месеца в дадена държава човек трябва да има здравно там, под 3 месеца може с уверение от чуждата здравна каса. Не съм специалист по темата.

# 613
  • София
Кое не е ясно? Някой, работещ за по-висока заплата от МРЗ, плаща повече от тези на МРЗ. Тези на МРЗ пък плащат повече от самоосигуряващите се лица. И всички ползват колко се налага.
Да, това е ясно. Но останах впечатлението, че обсъждаш приходящите/осигуряващите се извън страната.

# 614
Който се осигурява, да ползва.
Мен ме дразни, че братята са все по болници, а нищо не внасят.

Общи условия

Активация на акаунт