За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 107
  • 802
  •   1
Отговори
# 705
Квалификациите ще помоля да ги запазиш за себе си.
Един работник ли има работодателя? И със заработеното от един ли му върви бизнеса?
Зависи от фирмата, понякога има един-двама работника, като при микропредприятията собственикът също участва в работата. При малките фирми е точно така.
Дори и през социализма  важеше същия принцип. Имаш план, имаш задача колко трябва да заработиш. От нея получаваш една част, другата е за осигуровки, данъци, заплати на администрацията и печалба. Като печалбата не означава, че управителят си я слага в джоба, една част отива за развитие, техническа поддръжка и т.н.

# 706
Солидарната система в България е: всички плащат, само Богоизбраните ползват.
Солидарната система е баламите плащат, тарикатите ползват. Не трябва да е солидарна, а всички да плащат по равно. А имам допълнително здравно, плюс синът ми е лекар и знам колко неосигурени ползват Услугата. Подло е и не е справедливо аз да плащам десет пъти повече от някой мързелив и неграмотен.

# 707
  • Sofia
Аз смятам, че за България, в която "солидарност" е мръсна дума и една голяма част от хората тарикатеят и се чудят как да заобиколят законите, най-подходяща е американската система за здравно и социално осигуряване. Каквото сам си платиш, това ще получиш и като закъсаш, оправяй се, както можеш. Солидарността не е за нас.
Това е еквивалента на въпроса който аз бих задал към всички противници на солидарната система, криещи осигуровките и данъците: Ако всички спрем да плащаме и минем на МРЗ, а бизнеса укрива също всичко, какви мислите, че ще бъдат:
1. минималните/максималните пенсии?
2. колко ще ви струва посещението на ГП или направление за специалист?
3. колко ще струва престоя в болница или една операция?
4. колко ще струва билетчето за ГТ?
5. сигурността на улицата или във вашето жилище?
6. цената за образованието ви или на вашите деца?

Пенсиите ще са в пъти по-ниски от сегашните. Престоя в болниците ще е в пъти по-висок и няма да мине само с "подаръците", които допълнително се плащат. Няма да се дотира ГТ или топлофикация. Бедните, а дори и средната класа няма да може да си позволи прилично образование, а средата на живот, сигурност, престъпност при липса на бюджет ще са като във воюващите групировки в Африка.

И разбира се най-бедните ще са най-брутално засегнати. В което е и иронията - един заможен човек, който не си задава въпроса - да си плащам ли данъците и осигуровките, най-вероятно няма никаква нужда от това да ползва след това привилегиите.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 23:22 от julian

# 708
Аз смятам, че за България, в която "солидарност" е мръсна дума и една голяма част от хората тарикатеят и се чудят как да заобиколят законите, най-подходяща е американската система за здравно и социално осигуряване. Каквото сам си платиш, това ще получиш и като закъсаш, оправяй се, както можеш. Солидарността не е за нас.
Това е еквивалента на въпроса който аз бих задал към всички противници на солидарната система, криещи осигуровките и данъците: Ако всички спрем да плащаме и минем на МРЗ, а бизнеса укрива също всичко, какви мислите, че ще бъдат:
1. минималните/максималните пенсии?
2. колко ще ви струва посещението на ГП или направление за специалист?
3. колко ще струва престоя в болница или една операция?
4. колко ще струва билетчето за ГТ?
5. сигурността на улицата или във вашето жилище?
6. цената за образованието ви или на вашите деца?

Пенсиите ще са в пъти по-ниски от сегашните. Престоя в болниците ще е в пъти по-висок и няма да мине само с "подаръците", които допълнително се плащат. Няма да се дотира ГТ или топлофикация. Бедните, а дори и средната класа няма да може да си позволи прилично образование, а средата на живот, сигурност, престъпност при липса на бюджет ще са като във воюващите групировки в Африка.

И разбира се най-бедните ще са най-брутално засегнати. В което е и иронията - един заможен човек, който не си задава въпроса - да си плащам ли данъците и осигуровките, най-вероятно няма никаква нужда от това да ползва след това привилегиите.
Не съм противник на солидарната система, напротив, смятам я за голяма ценност за дадена общност. Аз се двоумя за резултатите ако се отмени при нас за здравната система. Може да се получи и обратният резултат. Когато тарикатите, в това число визирам и бедни, и богати такива, се договедят, че делото на давещите се е лично тяхно дело, в здравната система ще започнат да влизат повече пари.

# 709
Ама къде ще отидат тези пари?

# 710
Ей тук цитат от Капитал:
Мониkа Maкове й, бивш министър на право- съgието на Румъния:
“Всяка система зависи не толкова от писаните npaвила, a от xopaта, kоumо я населяват. Те npaват системата goбpa uли не. Hямa от какво ga се прuтесняват, aко не са виновни. Корупцията не мoжи ga e начинът, no koй то се gвижи egна икономика. “

Според мен, изборът е между солидарност (защото и ти може да се разболееш, изгубиш временно работата си, остарееш и имаш деца) или пачкобутане, плико раздаване, сегрегация и Корупция.

# 711
Никакъв подобен избор няма. Точно солидарността и корупцията вървят ръка за ръка в България, а и не само. Комунизмът не случайно се е доказал като най-корумпираната политическа система. Махнеш ли индивидуалната отговорност и почнеш ли да ползваш абстрактни същности като "държавата", "обществото", "хората" и т.н. и всичко отива по дяволите.

# 712
Мдаа, тук не е избор, а са си и двете неща. Хем солидарна система, хем корупция и навсякъде отиваш с парите си. То за профилактика няма почти нищо покрито от въпросните осигуровки, камо ли за активно лечение при нужда. А една читава профилактика колко ресурси би спестила, за да могат да се оползотворят по-добре после...

# 713
Никаква солидарност в здравната система.
Който е социално слаб, болен, или със супер спец потребности държавата да го подпомага, както е в нормалните държави. Другите да си плащат по равно за здравната услуга, която всички ползваме 100% по равно. На който му е малко предлаганото от НЗОК има допълнително здравно по фондовете.
Ама аз да плащам на мързеливи и неграмотни безработни и тарикати самоосигуряващи се - не, мерси. Плащах достатъчно. Докато не се промени това минавам и аз в тъмносивата икономика, като останалите хитреци с минимални осигуровки и хич не ми пука.

# 714
  • Sofia
Тези пари, които се плащат, не са само за мързеливите. Плащаш за да имаш добра и хубава среда. Там където не се плаща (така както искаш) ще те е страх да излезеш на улицата за да не те убият или най-малкото изнасилят или отвлечат за откуп. Там където не се плаща навсякъде е гето, а престъпни групировки се борят за надмощие на улицата. Там където не се плаща няма образовние - децата и възрастните не умеят да четат или пишат.

Ако погледнем другата крайност - там където данъците са в пъти по-високи (като проценти и като абсолютна стойност). Там имаш не просто добра среда - а страхотна среда. Дания, Швейцария и скандинавските държави - много по-социални, с огромни данъци, но и много, много по-изрядни във всяко едно отношение.

В България има доста ниски данъци и е срамота, че не се плащат дори тях. В такъв случай, като нашия, ако зависи от мен - всичко ще минава задължително през банка (всички банкови услуги свързани с плащания, заплати, обсужване, ще са безплатни), а хартийките няма да се приемат за валидно плащане и ще бъдат извадени от употреба. Алтернативни плащания ще са незаконни (виртуални, критпо или чужди валути, които пак са хартии).

# 715
Ако постът ти е към мен - писах за здравните осигуровки.
Относно данъците - като се замисля мнението ми е същото. Достатъчно им плащах всичките тези години и виждам как управляващите ми ги крадат и ги ползват за собствено обогатяване и замазване очите на народа. Да се оправят. Аз бях дотук.

# 716
  • Sofia
Двете неща вървят ръка за ръка. Ако си на 780лв заплата плащаш
108лв осигуровки и още 68лв данък общ доход. Т.е прибираш чисто 612лв, плащаш 176лв.

Ако си на заплата 5000лв. Осигуровките са ти 469лв, а данъка още 453, т.е. общо ти удържат 922лв.

Ако си в сивата икономика вместо 922лв ще платиш 176лв. Между първата и втората сума, разликата е над 5 пъти!

Това, което се наблюдава като управленески решения напоследък (привидно "социални") са тотално сбъркани. Искаха да наложат 33% данък "свръх печалба". За да имаш свръх печалба в България, това означава, че си един от бизнесите, които са на светло и си плащат всичко. Когато си в сивата икономика, тогава компания като Лукойл (!!!!) може да бъдеш над 10 години все на загуба. Т.е. когато сложиш данък свръх печалба, го правиш само на фирмите "на светло", а тези в сивата икономика, ДОРИ получават компенсации (за скъп ток, горива, ковид криза, война и т.н.т.).

Потресаващо е как на пръв поглед логични мерки водят до увеличаване на сивата икономика - едно на ръка за това, че си декларираш реалните приходи и второ, че като си криеш доходите ставаш кандидат за помощи и компенсации с което мотивират още повече сивата икономика. Но забавното ще е след 10-20 години, когато всичко ще е сива икономика и хората надяващи се, че ще има кой да им покрие поне минимума, за да оцелеят - няма да има от къде да дойдат тези пари.

# 717
С тия апокалиптични описания ще плашиш само малките деца. И с примерите яко сбърка, защото Швейцария е една от държавите с доста ниски данъци и много необлагаеми категории. И е чудесен контрапример на твърденията, че за добра среда са задължителни повече вземания от държава.
А между осигуровки и данъци има огромна разлика. Осигуровките не са общ данък, те се събират за конкретни услуги, които трябва да се предоставят пропорционално на плащането. Плащаш повече - получаваш повече. Така е навсякъде в частния сектор. Това е една от големите грешки в българската икономика, че на осигуровките се гледа просто като на поредните пари за преразпределяне.

А конкретно за България, точно защото не се контролира сивата икономика по никакъв начин, трябва да са по равно плащанията. Работиш или не, милионер или чистач, плащаш еднакво и получаваш еднакво. А не само второто по комунистически. И вече може да е на нива, като при допълнителното здравно осигуряване - плащаш повече и получаваш повече, но само по желание. Тогава няма да е проблем сивата икономика, защото няма да има значение какво декларираш, а колко си избрал да платиш.
Имаше преди години предложения за въвеждане на различни нива на обслужване в здравната система в България, ама паразитите ревнаха на умряло.

# 718
Познавам лично жив и здрав човек с няколко неработещи фирми, всичките със задължения към НАП в размер милиони лева. Продадени са някакви странни лица. Този човек в момента има работеща фирма с абсолютно същата дейност и дори подобно име на старите.
Ето тук някои от длъжниците https://scan.bird.bg/debtors/?q=%40published+%222022-09%25%22
За пълен списък справката в регистъра на длъжниците е платена.
А тук може да се търси по ЮЛ и ФЛ - https://portal.nra.bg/embed/enf-app-list/main.html
Ето за това плащаме ние. Държавата вместо да си прибере вересиите от мошениците, ни залъгва със сладки приказки как данъците ни са ниски. Защо ли? На всичко отгоре сложиха за шеф на НАП човек, продал задлъжнялата си фирма на безимотен клошар.  За какво говорим, за смешните 5-600 лева, които плаща средностатистически българин? И защо да им ги плащаме като ни лъжат и ни крадат?
Във Франция, където са на светлинни години от нас, обърнаха държавата, че им вдигат пенсионната възраст на 64 години. А че в БГ пенсионната възраст е 65 години на никой не му прави впечатление. Нищо, че в един интересен период на демократични промени работодатели масово въобще не осигуряваха, дори и на минимална заплата.

# 719
  • Sofia
bboiko, реален пример, при заплата 10к франка в Женева, след като платиш данъците оставаш с 7к.

Но, не гледай само процента в Швейцария, а и стандарта, защото от чистите 7к, след наема си 4.5к, след детката градина, градския транспорт, храната си 2.5... и ако се отпуснеш за бира или почивка... започваш да си мислиш дали да не се върнеш в България!

У нас, ако си на 10к лева, след данъка и осигуровките си на 8.5, т.е. двойно по-нисък данък/осигуровки спрямо Швейцария?
След наема си 7к, след детската градина 6.2к, след транспорта, храната си на 5к.

За мен проблема е в политиците, които са просто крадци в особено големи размери, но имаме и изключително ниски данъци и дори при нула кражби няма как да настигнем Швейцария при двойно повече приходи и очевидно клонящи към нула кражби. Аз далеч не твърдя, че трябва да плащаме повече и да получаваме пак същото, а в това, че при управление тип Швейцария и плащане на всичко на светло (от всчики), ще сме много по-добре и без да премахваме солидарната система.

Това, което често се забравя, че при липса на солидарна система, то бедните стават още повече, а глупавите още по-прости. Ако на един беден човек му отнемеш и безплатното образование то ще получиш не само беден, но и глупав и напълно безполезен член на обществото (т.е. този човек няма да ти генерира данъци в големи размери).

Общи условия

Активация на акаунт