За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 131
  • 802
  •   1
Отговори
# 750
Не само не е идеална системата, а е грешна.
Ако аз съм онкоболна и съм плащала ЗО по 240 лв на месец, и Иванка е онкоболна, но е плащала по 60 лв на месец, защо получаваме една и съща терапия?
Защо да плащам 240 тогава, а не 60лв като Иванка?

# 751
Хората разбираемо се дразнят когато плащат пълни вноски за нещо, за което други плащат нереалните вноски/минимума, защото заплатата им не е изцяло на светло. По този начин те са ощетени, защото на разположение са по-малко пари отколкото по всяка вероятност са необходими, което влошава качеството на услугата за всички, включително за плащащите повече.

Иначе какво ще стане ако няма здраво ли, защо решихте, че всеки ще си плаща всичко от джоба? Ми не, застраховки има, и този, дето се осигурява на максимума пак ще си ги плаща, просто ще получава по-добро качество срещу парите си.

# 752
  • София /Абсурдистан
На мен ми отказват ДЗО, както и застраховки всякакви, рискова съм им. Не че не искам да направя. Какво се предлага за такива случаи?
Доплащане има абсолютно във всички болници. Но най-скъпите лечения са по каса.

# 753
На мен ми отказват ДЗО, както и застраховки всякакви, рискова съм им. Не че не искам да направя. Какво се предлага за такива случаи?

Как какво? Не сте ли здравно осигурена?

# 754
  • София /Абсурдистан

Как какво? Не сте ли здравно осигурена?
Съм, разбира се. Но ми отказват всякакво друго допълнително здравно осигуряване и всякакви други застраховки също.

# 755
Deaya, не съм имала предвид само твоите думи. Доста хора назад в темата казаха, че ако има начин изобщо няма да плащат здравни, защото не ползват.
Не се наемам да споря ако всеки можеше да избира да се застахова сам, колко горе-долу ще са му вноските, за да покрие такива щети. Ако някой има информация от чужбина, поне на мен ще ми е интересно.
ДЗО не е панацея, има си лимити и те никак не са високи. Исках да застаховам и родителите ми, фондът, към който съм в момента, не приема лица над 60 години.
И стига с този физиологичен разтвор, познавам доста хора в ремисия, включтелно и такива, преминали през повече от един курс терапия. Сметнете колко пари са това, а ако са излекувани с физиологичен разтвор, значи сме направили медицинския пробив на века.

# 756
Ходите в частни болници, затова плащате за много неща.
Преди 4 години ми се наложиха доста изследвания, няколко скенера - една стотинка не са ми искали, даже и потребителска такса не. В УМБАЛ Свети Георги. Да, условията не са цветущи, храната е една супа, но пък не отивам на курорт.

# 757
  • Mediterraneo
Приятелка скоро си направи частна здравна застраховка. 100 евро на месец. Тя е на 60 години. Застраховката й покрива абсолютно всякакви изследвания и манипулации. Тя започна буквално от следващия ден да я ползва- прави си всякакви кръвни изследвания, туморни маркери, скенер на глава, гинекологични прегледи, мамография, абе направи купища изследвания само за 2 месеца.

# 758
Както много често в този форум, думите ми много се извъртяха.
Никъде не съм предлагала да няма здравно осигуряване и не съм писала, че не искам да плащам. А само, че трябва да е еднакво за всички. И така е справедливо за мен, защото всички имаме равен достъп до здравни грижи.
Точно!
За еднакви права за достъп до еднаква здравна услуга да се плаща по равно, а не въз основа на доходите. Така ще се принудят хората да живеят по-здравословно и да си пазят здравето.
Вместо един да плаща 240, а друг -60, двамата да плащат ЕДНАКВА здравна вноска по 150 лв. По сегашните закони за работника това са 60 лева, за работодателя 90.

# 759
Не се наемам да споря ако всеки можеше да избира да се застахова сам, колко горе-долу ще са му вноските, за да покрие такива щети. Ако някой има информация от чужбина, поне на мен ще ми е интересно.

Ами аз имам, и частното здравно (не е допълнително, а единствено), е по-малко от половината от държавното за човек като мен, който се осигурява на максимума - разбира се зависи от възраст, в която се сключи и разни други фактори. Аз съм млада и без здравословни проблеми до момента. По закон са длъжни разбира се да покриват минимум толкова колкото и държавното, така че човек има достъп до поне същите услуги и те му се покриват. Плащаш всичко, те връщат парите, а над определени суми си го поема директно застраховката.

# 760
Хайде да не хвалите Св.Георги в Пловдив, пишат неверни диагнози и правят ненужни терапии само за да вземат пари от касата. Където съм показала епикризата, навсякъде се споглеждат и гледат да извъртят.

# 761
То, ако питат мен, за хора с вредни навици трябва да са двойни здравните осигуровки. Но не е така. Пият, пушат, дебелеят, после касата еднакво отпуска пари за лечение. А те сами се поставят в риск.

Буболина, това за Пълмед го знам. Включително и на мен ми поставиха грешна диагноза. И бях с още 5 жени в една стая. Като за този абсурд платих такса вход 80 лв. Плюс 60 за контраст.

# 762
  • Mediterraneo
При споменатата от мен застраховка не се плаща нищо никъде, болничните заведения се оправят със застрахователя.
Сестра ми имат всички вкъщи. Те не ги ползват за профилактични изследвания, а само при нужда. Също не се плащат нищо( скоро мъжът й беше хоспитализиран в частна болница по застраховката няколко дни, продължава с изследвания, холтери, консулти със специалисти, никъде нищо не са плащали).

# 763
Нали процент от акциза на цигарите щеше да отива за здраве? Значи и пушачите са си дали лептата.

# 764
Тези неща се попълват като информация и са част от определянето на месечната вноска. Примерно практикуването на екстремни спортове също е фактор. Ако излъжеш - защото те разследват при по-големи разходи - и те хванат, имат право да не ти покрият разноските и да прекратят договора. Целият модел се базира на селектирането на добри рискове, помислено е за това.

Общи условия

Активация на акаунт