Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 574
  • 787
  •   1
Отговори
# 180
Учебното време в Британика е от 8.00 до 16.35. Имат по 2 големи междучасия всеки ден - от по 20-25 минути. Плюс голяма обедна почивка, която някои дни е 55 минути, други над 1 час. Трябва да е ураганен вятър, за да не играят навън децата. През февруари се мъкнаха и сменяха грейки всеки ден, защото се играе и в сняг, и в кал. Че дори с шейни се пързаляха, в малкото дни зима тази година.

За комуникативното място и прибирането - със сигурност е плюс за деца на по-голяма възраст. Единствено не би ми харесало да могат свободно да се тъпчат с junk food от близките павилиончета, вместо плодове и готвена храна. Но това май става неизбежно в този период.

# 181
Тъпченето с джънк е период, ако детето е запознато с теорията по въпроса. При моето много помогна едно проучване, което прави за училище, за да види, че майката не говори врели некипели.
В анкета за здравословно хранене, всички отговори чудесни. Накрая въпрос- С какво се храните? Отговор: С боклуци.
В 8-ми клас вече внимава да не са винаги боклуци.

Мисълта ми е, период на боклуци ще си има в комента, в който има свободата да си избере храната.

# 182
  • София
Привет на всички!

Ние искаме за децата си най-доброто, което включва всички условия - академични, битови и щастливи деца. Или както беше на Оскарите тази година - всичко навсякъде наведнъж. Балансираме между тези критерии, като всеки е направил някакъв избор, продаължава да го обмисля, и опитва да компенсира за потенциалните липси. Родителите, които са доволни в момента от избора си, посещават темата за да дадат отговор какво им харесва и какво може да се подобри в тяхното училище. А тези, които търсят нещо повече (каквото и да е то от изброените), от друга страна, четат за да се ориентират къде има смисъл да се кандидатства и да се отиде на пробен ден.
Нека запазим темата чиста от лични нападки и обвинения - убеден съм, че няма дори един човек, инвестирал от времето си по този и други форуми, без мисъл за детето си. А повечето (ако не и всички) се опитват да помогнат и на другите.
В крайна сметка, четенето и писането във форума не е задължително Simple Smile
По темата за двора, както и чистият въздух - за мен е много важно децата да прекарват време навън. Това не е задължително да е в двора на училището (което е една естествена опция), може да е по екскурзии, спорт на открито, просто разходки след училище или по-дълги периоди през уикенда. Варианти много, Витоша е много близо, друга столица в Европа до такъв прекрасен природен парк няма.
Успешна седмица!

# 183
  • Пловдив/София
Не очаквах родители от ЧУ да са ок с неизлизането навън цяла зима (то зима вече няма), наистина ме изненада постът на Хоуп. Как след училище излизате, то в 17ч е тъмно в споменатия от теб период?
За мен излизането навън е не просто важно, то е задължително. Има и научна обосновка за концентрацията след игра навън 30мин или без нея.
Как междучасия 10мин, няма ли навсякъде обедна почивка? При нас е 1 час, около 20-30мин се хранят и 30-40 са навън, ритат топка, играят на гоненица и вечер 90% от разказите на детето са точно за тия 30мин навън. В дните без тях (имали са такива при лошо време) веднага разбирам по настроението и поведението му, че не са излизали.
Храната определено е важна също, преди не ми беше, но сега се борим за всяка калория и витамин. В училище изяжда всичко, вкъщи е много злояд и много разчитам на доброто хранене там, което е факт. Излиза и по-скъпо съответно, към 60лв/ седмица е храната, но с 3 ястия на обяд+ закуски.
Много се радвам на Британика, развиват се много добре последните години и от преки отзиви са много повече от сграда (първата година и аз бях залитнала, че са нещо снобско с карибския пясък ли беше- явно лош маркетинг).

# 184
Не очаквах родители от ЧУ да са ок с неизлизането навън цяла зима (то зима вече няма), наистина ме изненада постът на Хоуп. Как след училище излизате, то в 17ч е тъмно в споменатия от теб период?
За мен излизането навън е не просто важно, то е задължително. Има и научна обосновка за концентрацията след игра навън 30мин или без нея.
Как междучасия 10мин, няма ли навсякъде обедна почивка? При нас е 1 час, около 20-30мин се хранят и 30-40 са навън, ритат топка, играят на гоненица и вечер 90% от разказите на детето са точно за тия 30мин навън. В дните без тях (имали са такива при лошо време) веднага разбирам по настроението и поведението му, че не са излизали.
Храната определено е важна също, преди не ми беше, но сега се борим за всяка калория и витамин. В училище изяжда всичко, вкъщи е много злояд и много разчитам на доброто хранене там, което е факт. Излиза и по-скъпо съответно, към 60лв/ седмица е храната, но с 3 ястия на обяд+ закуски.
Много се радвам на Британика, развиват се много добре последните години и от преки отзиви са много повече от сграда (първата година и аз бях залитнала, че са нещо снобско с карибския пясък ли беше- явно лош маркетинг).

Визирам периода 5-7 клас когато децата са на училище до обяд. В цитираният от мен пост е спрягано СМГ, което няма деца в периода 1-4 клас. Визирайки ПЧМГ : " Да плащам 7-8 хиляди евро на година /с транспорта - толкова, средно/ и детето ми да стои в класни стаи с лоша миризма, непроветриви, на олющени чинове или пък с мръсни тоалетни - ами не е ок. Някой нещо спестява. Както казвате, в СМГ това го има и за без пари. Нарочно не давам конкретни примери, защото целта ми е да намалим заяждането"

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 12:24 от Hope for Two

# 185
Привет на всички!

Ние искаме за децата си най-доброто, което включва всички условия - академични, битови и щастливи деца. Или както беше на Оскарите тази година - всичко навсякъде наведнъж. Балансираме между тези критерии, като всеки е направил някакъв избор, продаължава да го обмисля, и опитва да компенсира за потенциалните липси. Родителите, които са доволни в момента от избора си, посещават темата за да дадат отговор какво им харесва и какво може да се подобри в тяхното училище. А тези, които търсят нещо повече (каквото и да е то от изброените), от друга страна, четат за да се ориентират къде има смисъл да се кандидатства и да се отиде на пробен ден.
Нека запазим темата чиста от лични нападки и обвинения - убеден съм, че няма дори един човек, инвестирал от времето си по този и други форуми, без мисъл за детето си. А повечето (ако не и всички) се опитват да помогнат и на другите.
В крайна сметка, четенето и писането във форума не е задължително Simple Smile
По темата за двора, както и чистият въздух - за мен е много важно децата да прекарват време навън. Това не е задължително да е в двора на училището (което е една естествена опция), може да е по екскурзии, спорт на открито, просто разходки след училище или по-дълги периоди през уикенда. Варианти много, Витоша е много близо, друга столица в Европа до такъв прекрасен природен парк няма.
Успешна седмица!

А, много хубаво го казахте. Ще е истински полезно да споделите личния си опит с Британика. И да оставите тревогите за справедливостта на двете точки "привилегия" на учителите в ПЧМГ на родители, които искат децата им да учат или вече учат там. Както и да не се тревожите за сградата в Красна поляна, която всъщност е точната за училище.
И FBID758667249 да се въздържа да квалифицира и коментира персонално и лично, ако може.

Пипи, очевидно имаме различни източници, защото други преки отзиви говорят коренно различни неща за Британика.
И е време да разбереш, че е различно в периода ПУК-4 клас и нагоре.

FBID758667249 и друг път сме говорили за тази класация на училищата в София. Да се наредиш в топ 10 на ЧУ в София не е кой знае какво. Особено, ако видиш разкрача в резултатите/средните точки между първите две-три и следващите. От друга страна, да се сравняваш с общински училища, които са постигнали по-добър резултат от теб, НОООООО с Н-пъти повече деца на випуск е автогол, а не позитив.
Та класациите не ги гледайте толкова повърхностно, а анализирайте резултати.

23 явили се на БЕЛ - 80.74  
23 явили се на МАТ - 74.87

Горните все още са посредствни за ЧУ с претенции. Но пожелавам да се състезава скоро с най-добрите, защото има нужда от още добри училища. Напливът в някои вече е нездравословен за самите тях.

Отделно, че НВО е само за сведение. Резултатите от него говоря как се е справило училището през целия период, да създаде трайни и без дупки знания. А после вероятно цели випуски ходят на курсове и уроци да надграждат и затъпкват тези училищни знания. И ако в училище нещата не са били ок, само с уроци трудно ще постигнеш точки над 85 на НВО.

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 12:41 от Fancy

# 186

И е време да разбереш, че е различно в периода ПУК-4 клас и нагоре.

Това твърде малко хора го осъзнават и то е обикновенно след като в минал етапа и всеки се е научил от грещкитъе си. И като се поинтересуват как е положението в 1 клас  - се изненадвам ужасно много, все пак децата се развиват и следват твърде много и различни етапи в това развитие.

# 187
  • Пловдив/София
Периодът 5-7 клас е различен, съгласна съм, особено ако е само до обяд. Но повечето Чу и в пети клас са цял ден, а в такъв случаи нуждата от излизане пак я има. Всъщност и до обяд да са, за 15 мин пак е хубаво да излизат.
В тази връзка ако има отзиви за прогимназия в БШ 5-7 клас ще са ми много ценни, може и на лични, но по-добре тук.

# 188
Ами след 4 клас децата стават различни. Някои излизат, други спират да излизат и се занимават с други неща вътре.

Аз ПЧМГ не бих го посочила, като училище със сграда с най-лоши условия за излизане. Например Прогресивното 1 води класацията по този въпрос. Или ЕСПА. Но тези училища не се коментират тук в този аспект, а се коментира ПЧМГ. Защо ли? Ще отговоря. Защото ПЧМГ/Питагор бърка в здравето на прохождащи, като Британика, които се опитват да се състезават с него и поради това постоянно тук родители на деца в Британика и сие му търсят слабите страни.

Аз сигурно 200 пъти съм го писала и пак ще го напиша. Нито СС, нито Питагор/ПЧМГ правят извънземни неща. Просто имат концепция, стратегия как да бъдат постигнати с всеки випуск резултати на база тази концепция и добри учители(повечето). И дисциплина. Просто в тези училища се залага на ученето преди всичко. Не се учи извънземно, дори бих казала, че се учи по-малко отколкото аз например на същите години. Всеки, който търси преди всичко лукс, отглеждане на детето, който акцентира повече на допълнителните занимания, а не на същинското - обучение ....не е за тези училища. Има няколко допълнителни занимания, като повечето дори са концентрирани за подпомагане на същинското обучение. В тези училища няма лукс. И слава богу. Има нормални стандартни училищни условия. Има всичко необходимо, но не се набляга на лукса и разточителност, които да разсейват от основната задача.
Естествено е новопостроените училища да имат по-добър сграден фонд. Но сградния фонд НЕ прави училището. Училището се прави от всичко гореизборено в предходния абзац. Винаги бих предпочела сградата на Питагор в Красна поляна, пред сградата на Британика. Заради качеството на обучение, което ще получа. Не плащам за сграда, плащам за образование.

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 13:00 от Fancy

# 189
ПЧМГ не е сред избора ни основно заради локацията, но сравнение с Британика поне на този етап не бих правила. И в двете училища имаме близки деца. В едното нещата са сериозни и си е академично насочено училище, в другото са налице само  претенции и липса на стратегия + искане родителите да допринасят за училището. В Британика има и още един съществен минус - активно пушене сред  подрастващите, виждат го и по-малки деца и това категорично не оправдава таксата им.

# 190
Къде пушат на тая гола поляна, че да ги виждат.

# 191
Май объркахте родителите.

Обаче, аз дотук не съм казала нито една лоша дума нито за Света София, нито за Питагор, нито за ПЧМГ. Единствено - признавам си - локацията на новото място на Питагор изобщо не ми допада, и го казах. Едното ми дете е с астма, огромен фактор ми е въздухът. За ПЧМГ дори намек не съм правила.
Но! Моето хлапе не е математик и това ми е основният аргумент да изключвам Питагор. Просто няма какво да направя. И няма да го ръчкам да се състезава с деца с явни дарби по предмета. За Света София /където дори смятахме да кандидатства за 1-ви клас, обаче баш на датата на изпита се разболя/ аргументът ми е подобен - представям си подредени, стриктни, кротки и много ученолюбиви деца. Е, не сме за там и това е.

Ами след 4 клас децата стават различни. Някои излизат, други спират да излизат и се занимават с други неща вътре.

Аз ПЧМГ не бих го посочила, като училище със сграда с най-лоши условия за излизане. Например Прогресивното 1 води класацията по този въпрос. Или ЕСПА. Но тези училища не се коментират тук в този аспект, а се коментира ПЧМГ. Защо ли? Ще отговоря. Защото ПЧМГ/Питагор бърка в здравето на прохождащи, като Британика, които се опитват да се състезават с него и поради това постоянно тук родители на деца в Британика и сие му търсят слабите страни.

Аз сигурно 200 пъти съм го писала и пак ще го напиша. Нито СС, нито Питагор/ПЧМГ правят извънземни неща. Просто имат концепция, стратегия как да бъдат постигнати с всеки випуск резултати на база тази концепция и добри учители(повечето). И дисциплина. Просто в тези училища се залага на ученето преди всичко. Не се учи извънземно, дори бих казала, че се учи по-малко отколкото аз например на същите години. Всеки, който търси преди всичко лукс, отглеждане на детето, който акцентира повече на допълнителните занимания, а не на същинското - обучение ....не е за тези училища. Има няколко допълнителни занимания, като повечето дори са концентрирани за подпомагане на същинското обучение. В тези училища няма лукс. И слава богу. Има нормални стандартни училищни условия. Има всичко необходимо, но не се набляга на лукса и разточителност, които да разсейват от основната задача.
Естествено е новопостроените училища да имат по-добър сграден фонд. Но сградния фонд НЕ прави училището. Училището се прави от всичко гореизборено в предходния абзац. Винаги бих предпочела сградата на Питагор в Красна поляна, пред сградата на Британика. Заради качеството на обучение, което ще получа. Не плащам за сграда, плащам за образование.

# 192
Къде пушат на тая гола поляна, че да ги виждат.
Малкото дете на приятелка казва, че пушат в тоалетните.

# 193
А, ясно. Бях забравил, че имат и след 7 клас деца.

# 194
Май объркахте родителите.

O не, изобщо не съм объркала родителите. И за вас, а и за другия потребител със странно име. За вас в конкретика беше написаното за класацията, но и във връзка с  "в класни стаи с лоша миризма, непроветриви, на олющени чинове или пък с мръсни тоалетни - ами не е ок." И всички тиририрами, които изписахте за сградата на Британика.

Понякога преставите на родителите са много неадекватни. Последното нещо, което мога да кажа за децата на СС, че са подредени. И има всякакви. Коротки и не толкова. Ученолюбиви - пак има всякакви. Особено в пубертета.

И за 5-те лева храна. Проверих какво сте писала. Оспорили сте, че храната на ден е 15 лв. и сте казала че на вас ви стигат 5 лв. После сте доуточнила, че детето ви е злоядо. Та очевидно 15 лв.(както е посочила друга потребителка) е по-близко до разход за храна на ден, отколкото 5 лв. Ето го мнението ви.

https://bg-mam.ma/p/1508580/45748422
https://bg-mam.ma/p/1508580/45752970

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 15:27 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт