Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 404
  • 787
  •   1
Отговори
# 645
  • в страната на чудесата
Е ама никой не е обещал, че цената ще остане такава.

# 646
Аз нямам предвид да надиплиш 25-30 хиляди в шкафа или в сметка училище, а да я осигуриш. Например да си договориш обезщетение ако те съкратят. Примерно. Всеки решава как ще стане това. Бизнесите са различни, когато си нает може и да е по-несигурно...
А, остави тази, аз ги дипля.  Joy Не в шкаф, но си седят заделени във фонд "Образование" и още заделям, като си налагам да получавам инстантна амнезия след всяко заделяне. Инструктирала съм най-близките кое за какво е (като в оная бележка до съпруга - "ако не се прибера, нека синът завърши право, а дъщерята - медицина"). Та ако се затрия или изкукуригам, поне децата да не останат необразовани.

# 647
  • софия

А, остави тази, аз ги дипля.  Joy Не в шкаф, но си седят заделени във фонд "Образование" и още заделям, като си налагам да получавам инстантна амнезия след всяко заделяне. Инструктирала съм най-близките кое за какво е (като в оная бележка до съпруга - "ако не се прибера, нека синът завърши право, а дъщерята - медицина"). Та ако се затрия или изкукуригам, поне децата да не останат необразовани.

направи ми деня Simple Smile
имах нужда

# 648
  • София
Ами то не е само до самото увеличение. А някак и за чувството "Струва ли си вече?". Колкото и да ми е неприятно, съотношението "цена -качество" е различно сега.  Преди 9г. когато навлязох в дебрите на ЧУ определено си струваше. Сега... не съм убедена. От гимназиите, за мен, само ПЧМГ продължават да запазват баланс.

# 649
Ахахахах, дай уроци за инстантна амнезия, моля!

Иначе да. Не е все едно дали 20 % увеличение се прави на 7К или на 4К. И много бих искала да видя финансовите разчети на първия вариант.
Едно време, когато в СС ни вдигнаха рязко таксата, беше мотивирано с инвестиции в още един етаж и някакви кабинети. Та тогава някак си преглътнах и осмислих полезността. А и видях резултата. Ама сега някак ми е супер въздушно това увеличение. Не е все едно дали се гледа инфлация на малката кошница или ръста на луксозните стоки. Бас ловя, че вторите не са се качили с 20 %. А частното образование е луксозна стока.
Но който се е хванал на хорото, ще го играе.
Та ключовото за мен е, че съм в момент да се пусна от едното хоро и да се хвана на другото. Но този, водачът с байряка на второто някак не успява да ме убеди в смислеността да се хвана на неговото хоро.

Но да видим какво ще покаже сабята в понеделник. Може и да не сме изправени изобщо пред дилемата. Simple Smile

# 650
  • софия
Понеделник? Как бързо и неусетно мина времето...

# 651
Кои са тези луксозни стоки, които не са се качили с 20%, че ми стана любопитно. Апартаментите в Кръстова вада😀, къщите в Драгалевци, мерцедесите или вюитоните.
Определено си заслужава таксата, тя си е същата с оглед инфлацията.
Стискам палци!

# 652
Кои са тези луксозни стоки, които не са се качили с 20%, че ми стана любопитно. Апартаментите в Кръстова вада😀, къщите в Драгалевци, мерцедесите или вюитоните.
Определено си заслужава таксата, тя си е същата с оглед инфлацията.
Стискам палци!

Ами не съм сигурна дали си заслужава. Баленсиага имам избор да не си го купя. Както и не бих купила в ливадите. Освен това Вюитона и да си го купя, има вторичен пазар, който ще го грабне веднага. Но за образование плащаш едни пари и чак доста време след това усещаш имаш ли възвращаемост (като качество и ниво на обучение).
 Цената е доста над инфлацията според мен. Особено, като гледам какво се предлага в Европа, като цени на училища. Познато дете отиде в бордиг училище в UK.

И в крайна сметка, какво си дудна аз няма особено значение, ако тийна се затръшка, че иска АК. Да сме здрави, ще плащаме.

# 653
  • софия
това е най-добрия вариант. Пожелавам го на всички. Да сме здрави и да можем.

# 654
Ясно е че ще кихаме като сме се хванали на хорото, но и те избухнаха не човешки. Иначе за отстъпките тенденцията е да дават все по-малък процент. Подобрили ли са и проверяващите на посочената информация, така че сивия сектор и историята самотен родител ( когато това не е така) вече няма да важат.

# 655
Тази година в ЕСПА има огромно увеличение, таксата за училището и храната става 9000 евро, това не включва транспорт, учебници (около 400 евро по спомен), допълнителни спортове, на които реално всички деца ходят 240 евро за срок и без индивидуланата подготовка, която е още 200-300 евро на срок, с две думи родителите ще отидат на 10000 евро без транспорта, ако детето ходи на отбор математика, спорт и музикален инструмент, то 11000 са като старт при плащане. Това са такси при плащане наведнъж, при разсрочено още 200 евро отгоре.

# 656
  • София
Каква е тази индивидуална подготовка?

# 657
Каква е тази индивидуална подготовка?
от личен опит на клас от 14-15 деца в края на срока на 10 от тях се пишат писма, че детето им изостава по някой предмет и е желателно да се запише на индивидуални часове в ЕСПА, за да наваксат материала. С две думи частни уроци в ЕСПА, на дъщеря ми писаха, че има нужда по БЕЛ и английски. Всичко си върви чудесно, всички учители са доволни, завършва детето с 5.70 примерно срока и изведнъж получаваш писмо, че са препоръчителни допълнителни часове 😂

# 658
  • София
Частни уроци в частното училище... Яко!

# 659
9000 евро годишна такса и нужда от индивидуална подготовка в училище е меко казано нагло…

Общи условия

Активация на акаунт