Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 68 429
  • 787
  •   1
Отговори
# 120
Сега забелязах в страниците на училищата, че таксите в ПЧМГ и Св София са актуални за следващата година.

# 121
  • София
Да, в СС е 10%. В Питагор е 200 евро само - интересно как са успели да ги задържат...

# 122
ПЧМГ е 15%

# 123
Малко тъп въпрос, ама да си го задам.
Ако едното дете учи в ПЧМГ, другото в Питагор, дали имат право на отстъпката за брат/сестра в същото училище?

# 124
Да. Избирате си върху коя такса да я използвате.

# 125
  • София
Излязоха финансовите условия в ПЧМГ. Има разлика в таксата между 5 и 8 клас. 4510 е за 8ми и 4830 за5 ти.

# 126
Здравейте, предстои ни прием за 1 клас. Насочили сме се към ЧОУ образователни технологии, не намирам скорошни мнения. Може ли родители на деца в училището да споделят дали сте доволни от подготовката.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 16:59 от Yanina_

# 127
  • София
Излязоха финансовите условия в ПЧМГ. Има разлика в таксата между 5 и 8 клас. 4510 е за 8ми и 4830 за5 ти.
Интересно ми е как защитават тези критерии за държавно финансиране на ученици, които учат там:

Деца на учители и служители в ПЧМГ по първа и втора права линия на роднинство, с поне 1 година стаж в училището – 2 точки.

Наред с другите обективни (даровити ученици, от състезания, сираци и т.н.), по между другото и деца на служителите им...

# 128
Интересно ми е как защитават тези критерии за държавно финансиране на ученици, които учат там:

Деца на учители и служители в ПЧМГ по първа и втора права линия на роднинство, с поне 1 година стаж в училището – 2 точки.

Наред с другите обективни (даровити ученици, от състезания, сираци и т.н.), по между другото и деца на служителите им...
Не е между другото а е целенасочено. Без тези преподаватели училището би било само една сграда.

# 129
  • София

Не е между другото а е целенасочено. Без тези преподаватели училището би било само една сграда.
И все пак, това е държавна помощ. Не е логично.

# 130

И все пак, това е държавна помощ. Не е логично.
Освен тези 2 точки, има ли и друго точкуване за постижения, състезания и т.н.? Както за всички останали деца.  Ако има - проблеми никакви няма. Освен това тези правила са одобрени по съответната процедура.
И кое не е логично?

По същата логика би следвало да зададете и въпрос за тези:
Ученици с един родител или без родители – 4точки.
Друго дете от семейството, което се обучава в ПЧМГ и ЧОУ „Питагор“ – 2 точки.
Ученици от многодетни семейства (три и повече деца под 18 години) – 2 точки.

Точките са сума от много критерии и в крайна сметка печели този с повече точки. А повече точки носят състезанията и даровитост.

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 18:01 от Fancy

# 131
Доколкото се ориентирах, на първите 20 процента се дава стипендия (без такса). Ако училището нямаше държавно финансиране, таксите нямаше да са по-ниски, а с държавно финансиране отново плащащите не издържат тези със стипендия, а по-скоро обират държавното финансиране за всички. Ако нямаше държавно финансиране, училището щеше да е по-ниско в класациите според мен.

# 132
Доколкото се ориентирах, на първите 20 процента се дава стипендия (без такса). Ако училището нямаше държавно финансиране, таксите нямаше да са по-ниски, а с държавно финансиране отново плащащите не издържат тези със стипендия, а по-скоро обират държавното финансиране за всички. Ако нямаше държавно финансиране, училището щеше да е по-ниско в класациите според мен.

Глупости. Нищо от написаното не отговаря на истината. Нито разсъжденията за финансирането (прочетете си закона), нито за класацията (проследете резултатите много преди написването на такъв закон).

# 133
Чела съм закона, държавното финансиране се осигурява за всички, при осигуряване от училището на 20 процента безплатно обучение за дарби или СОП. Как формират такси и разпределят разходи е политика на училището -като не ви устройва не кандидатствате.

# 134
Чела съм закона, държавното финансиране се осигурява за всички, при осигуряване от училището на 20 процента безплатно обучение за дарби или СОП. Как формират такси и разпределят разходи е политика на училището -като не ви устройва не кандидатствате.

Е така де. Тяхна работа си е. Ама никой на никого нищо не обира. И още преди да го има този закон ПЧМГ бяха винаги в първите места в класациите.

Общи условия

Активация на акаунт