Частни училища - информативно-дискусионна тема - 58

• 67 398
  • 787
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Индивидуална допълнително платена (в АК си е включена в цената). Е, явно някои хора са открили перпетум мобиле.

# 661
9000 евро годишна такса и нужда от индивидуална подготовка в училище е меко казано нагло…
освен на тази подготовка доста деца ходят и на допълнителни занятия извън училище, като цяло е повече състезание между родители по мои наблюдения, има изключително надарени деца, а останалите са в постоянна гонка за догонването им, лично мое мнение. По мои наблюдения вместо да се насочва всяко дете индивидуално, то всички едновременно се стремят да са математици, литературни гении и перфектен език, някои деца са много талантливи, но само по единия предмет и вместо да се насочва и развива детето към него, то детето се бута на всяка цена фа е първо навсякъде. Правилния за мен подход е, че ако детето ходи на футбол и тенис и е много добър в тениса, но куца във футбола, то влагаш всички усилия е тениса, а не се мъчиш да го направиш футболист, въпреки че е с два леви крака.  В частните училища пък съвсем си мисля, че основната цел трябва да е индивидуално развитие на детето, а не добър бал от матурите, за да се хвали училището с него… погубват се много талантливи деца, само защото някой е решил, че музикално дете ще е математик, математика ще трябва да пише прекрасни есета, а детето обожаващо да чете да трябва да отделя повече време на спорта… и всичко това се иска от едно дете и то веднага, без да се пита изобщо то какво иска, може ли го, трябва ли му, забравяме за това, че детето е талантливо и го бутаме в масата, само и само, за да е отличник, за да може 4 или 7 клас да е част от статистика, която не касае никой, освен родителите хвалещи се с това по маси и директори разказващи го на следващи родители, които от желанието си да дадат най-доброто на детето си го мъчат толкова, че в 4ти клас вече мрази училището, а в 7ми себе си. Трагедията ни е пълна, в държавно масово детето се смята нещо временно присъстващо и се обръща внимание, колкото да мине проверка от МОН, а в частните детето се приравнява към едни други 100 деца, които някой е решил, че са изключителни и те трябва да го докажат с цената на всичко… еврейските учители имат уникален подход, не се очертава само с червено грешното, но и с зелено вярното, така дете вижда позитива и се старае да е по-добро, иска да вижда повече зелено, не му се карат за червеното, хвалят го за зеленот, детето расте уверено и уравновесено, искащо да става по-добър, за да го хвалят повече, а не плашещ се от провал, с компекси и страх от родителите си. Когато видя такъв подход поне в едно частно училище ще дам и 50000 на година, но засега всичко е пълна трагедия на гърба на децата ни…

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 23:07 от Lalina12

# 662
9000 евро годишна такса и нужда от индивидуална подготовка в училище е меко казано нагло…
освен на тази подготовка доста деца ходят и на допълнителни занятия извън училище, като цяло е повече състезание между родители по мои наблюдения, има изключително надарени деца, а останалите са в постоянна гонка за догонването им, лично мое мнение. По мои наблюдения вместо да се насочва всяко дете индивидуално, то всички едновременно се стремят да са математици, литературни гении и перфектен език, някои деца са много талантливи, но само по единия предмет и вместо да се насочва и развива детето към него, то детето се бута на всяка цена фа е първо навсякъде. Правилния за мен подход е, че ако детето ходи на футбол и тенис и е много добър в тениса, но куца във футбола, то влагаш всички усилия е тениса, а не се мъчиш да го направиш футболист, въпреки че е с два леви крака.  В частните училища пък съвсем си мисля, че основната цел трябва да е индивидуално развитие на детето, а не добър бал от матурите, за да се хвали училището с него… погубват се много талантливи деца, само защото някой е решил, че музикално дете ще е математик, математика ще трябва да пише прекрасни есета, а детето обожаващо да чете да трябва да отделя повече време на спорта… и всичко това се иска от едно дете и то веднага, без да се пита изобщо то какво иска, може ли го, трябва ли му, забравяме за това, че детето е талантливо и го бутаме в масата, само и само, за да е отличник, за да може 4 или 7 клас да е част от статистика, която не касае никой, освен родителите хвалещи се с това по маси и директори разказващи го на следващи родители, които от желанието си да дадат най-доброто на детето си го мъчат толкова, че в 4ти клас вече мрази училището, а в 7ми себе си. Трагедията ни е пълна, в държавно масово детето се смята нещо временно присъстващо и се обръща внимание, колкото да мине проверка от МОН, а в частните детето се приравнява към едни други 100 деца, които някой е решил, че са изключителни и те трябва да го докажат с цената на всичко… еврейските учители имат уникален подход, не се очертава само с червено грешното, но и с зелено вярното, така дете вижда позитива и се старае да е по-добро, иска да вижда повече зелено, не му се карат за червеното, хвалят го за зеленот, детето расте уверено и уравновесено, искащо да става по-добър, за да го хвалят повече, а не плашещ се от провал, с компекси и страх от родителите си. Когато видя такъв подход поне в едно частно училище ще дам и 50000 на година, но засега всичко е пълна трагедия на гърба на децата ни…
Толкова добре казано. Без думи съм.

# 663
Е, хайде хайде....четейки ви нивото на стандартния училищен материал е само за гении и всички си мъчат децата с елементарна математика, с цел да се хвалят на маса.
Материалът си е във възможностите на 99% от всички деца без дефицити. И сами сме си виновни, че успешното му усвояване го считаме за нещо извънредно, като постижение. Състезанието на мен не ми пречи. И състезателите и хипер амбициозните родители. В крайна сметка всеки възрастен трябва да е достатъчно зрял, че и да успее да възпита детето си в истинските ценности и как да преработва конкуренцията. Все пак целият ни живот е конкуренция.

Това, че у нас НВО-тата са превърнати в тази машина за пари не е вина на родителите, които искат детето им да учи в добро училище.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 23:40 от Fancy

# 664
  • в страната на чудесата
Бля бля за деца в първи-трети клас... вие изобщо четете ли какво пишете? Какви гении в първи клас, какви таланти... естествено в началното ичилище, както и в основното да се развиват вс предмети. За “таланта” или интереса или там каквото решите има специализирани училища, политехника, и специалности в университета. Иначе защо ще наричаме училището общообразователно? Малко в небесата сте с този пост, извинете ме. Нито матурите са толко трудни, нито училищата първенци имат такъв зор. Но това често се чува от родители в малките класове.

50к не давам за зелена химикалка ще ме прощавате. ЕСПА са зле, но има нормални училища за по-ниска сума.

# 665
Е, хайде хайде....четейки ви нивото на стандартния училищен материал е само за гении и всички си мъчат децата с елементарна математика, с цел да се хвалят на маса.
Материалът си е във възможностите на 99% от всички деца без дефиците. И сами сме си виновни, че успешното му усвояване го считаме за нещо извънредно, като постижение. Състезанието на мен не ми пречи. И състезателите и хипер амбициозните родители. В крайна сметка всеки възрастен трябва да е достатъчно зряал, че и да успее да възпита детето си в истинските ценности и как да преработва конкуренцията. Все пак целият ни живот е конкуренция.

Това, че у нас НВО-тата са превърнати в тази машина за пари не е вина на родителите, които искат детето им да учи в добро училище.
не говорим за материала, а за това, че масово деца 1-4 клас ходят на частни уроци, че се иска да са на 10 състезания годишно и на 10те да са в топ 10, да говоря свободно втори език и да тренират поне два спорта, а всичко това не се прави заради детето, а за да може родителя завършил с 5 средно образование и има висше, което не практикува да се гордее с детето си… състезанието е, за да се научат да губят, да видят какво е да печелиш, но да се научиш и да поздравиш печелившия, когато си последен, състезанието трябва да е за изграждане на личностни качества в 1-4 клас, а не за медали и оценки от кой ли не в облръжението на детето. Винаги съм била изключително талантлива в БЕЛ, история, география и ако някой ми обясни защо е трябвало да уча наизуст, буквално наизуст учебника ми по химия, защо трябваше да уча как се намира косинус и синус, ще съм му много благодарна 😂 това със синдрома на отличника е било на мой гръб, печелиш 3 национални състезания с есе и разкази, но ти крещят, защото синуса, който и до сега ми е кошмар не ми е правилен, взимаш международна награда за разказ, но си наказан за месец, защото на олимпиадата по физика не си в топ 10… от личен опит говоря, че това е ужасяващо за дете, в момента съм възрастна жена и се ужасявам до паник атаки, ако видя неодобрение към мен и всичко това е от училищните ми години, когато трябваше да уча наизуст неща, които не разбирам, за да впечатля учители, на които не им пукаше…

# 666
Ама вас какво ви бърка другите родители как си гледат и възпитават децата? Свободна сте вашето да го насочите само в литературата и да приемате двойките по математика за нормално.

Вашите проблеми в миналото и лични комплекси ги проектирате върху децата си. И освен това обобщавате изхождайки от тях и за чуждите деца. От къде пък знаете, че някои родители не изграждат личностни качества, чрез възпитаване в конкуренция?
Ама човек трябва да има способности да надрасне собствените си негативни преживявания и да преценява кое е полезно с оглед настоящата действителност и конкретно дете.

Винаги съм била против състезанията в ранна възраст, но не заради вашите мотиви. А защото са една машина за пари, както и уроците покрай НВО.

# 667
Училището ИЛи Вашите родители Ви наказваха?
Тук все пак обсъждаме училища, а не семейни проблеми. Аз иначе мога да Ви обясня защо е разумно да поназнайвате химия и математика. Но се страхувам, че няма да мога да употребя нужната форма поради липсата си на талант по български. Впрочем ще бъда благодарна да науча как обединихте таланта си по литература, история и география?
Кое училище сте завършила? Частно ли е или родителите ви са завършили средно образование с 5?
Наказваха ме и на двете места, учителка по математика крещяща като луда всеки път, учителката по химия, която постави избор - или наизуст учебника буквално или ти съсипвам дипломата, учителката по БЕЛ, настояваща да чуе какво е имаш предвид автора, като си имаше свое мнение и трябваше някак да го уцелим, а не да развием своят тема, а иначе съм завършила математическа гимназия, таланта ми го обединявам ежедневно, общувам с много хора, предимно чужденци и винаги се стига до тема история, спорове на тема история, икономика, география, страни, начин на живот, политическа обстановка, история на една или друга държава, така че с гордост мога да кажа, че почти всеки ден използвам знанията си. За 38 години за висша математика един път не съм чула някой да говори след 3 чаши вино 😂 за формулите по химия също 😂
А относно възпитанието, не се бъркам във възпитанието в чужди семейства, но като чуеш “детето ми чете на енциклопедии  на английски на 9”, “а моето ходи любителски на тенис 12 часа седмично”, “а моето е на частни уроци по математика в 1ви клас” и това го чувам масово и все си мисля, че са повече напъни на родители в частни училища да се похвалят един пред друг, отколкото желание и възможности на детето, пак казвам, че познавам деца, които наистина могат и искат да са перфектни, но не са масово, а желанието на родителите е да е масово. Нямам против никое училище щом става въпрос за чужди деца, всеки родител и дете намира своето място и щом е там, значи му е добре, просто пренавиванетоо на деца в ранна възраст не мисля, че води към нещо добро Simple Smile добрата новина е, че това състезание между родители омръзва към 4 клас и по мои наблюдения към 5-6ти вече отново стават адекватни хора 😂

# 668
Ами пак бъркате. Примерно за тениса. От личен опит. Просто всеки си има интересите и си работи върху тях.
И това, че вие в компания нямате хора, които си говорят за химия или математика, съвсем не значи, че ги няма изобщо. Аз съм имала колеги в университета, които си обсъждаха някаква теорема на половин бутилка водка. И това ни се струваше съвсем нормално, познавайки ги. Та не съдете за хората по себе си.
Един съвет. Не проектирайте собствените си негативни преживявайния върху другите родители. Най-вероятно мотивацията за тормоза на вашите родители няма общо с мотивацията на действията на всички останали заобикалящи ви родители на други деца.
И лошата новина е, че конкуренцията съвсем не свършва в 4 клас. Напротив след това започва същинската. До тогава е било детска игра. И си е на стадии. Например зор за СМГ след 4 клас, после зор за НВО, после зор за Уни и т.н.

Аз мисля, че родителите ви са ви натиснали за МГ и вие цял живот след това мразите математиката и точните науки изобщо. Ама за това не ви е виновна математиката, а родителите ви. За мен доброто ниво на математика е минимално изискуемо за успешен старт за добър университет, при това не само с насоченост точни науки, но и икономика, политология, социология, архитектура и т.н. Дори в географията има достатъчно много математика.

И в крайна сметка щеше ли да свърши света, ако учителката ви по химия "ви беше съсипала" дипломата? Предполагам, че с това се има предвид пълната ви 6-ца? Бележкарството пък най-много го ненавиждам.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 00:25 от Fancy

# 669
Всеки си има свои понятия за възпитание, образование и т.н, предлагам да се върнем към темата с училищата конкретно, че ако някой след две години търси мнение, то ще има 3 мнения и 363728 други коментари за всичко друго, ама не и за училищата 😂та по темата, звънят ми много настоятелно от Цар Симеон, говоря за 2-3 обаждания месечно, защото в началото на годината се интересувах, но нищо не успях да намеря… някой знае ли какво е положението там от личен опит? Не звучи и не изглежда зле, но начина им на общуване е малко смущаващ, много настоятелен и прекалено притискащ за среща.

# 670
И аз съм на мнение, че учебният материал в непрофилирани училища трябва да може да се покрие от всяко дете без специални нужди, но в МБ ми казаха, че нося грешни разбирания, вкоренени от "старите начини" и "старата система", в която ни били притискали да сме отличници. Сега... индивидуален подход и развиване на силните страни! 🤣
Нека съм старомодна, щастливи разплути глупаци не ща. Учат, а после - в спортната зала. Силните страни - като покажат хъс и талант, няма да ги търся целенасочено. Ей, за това не се вписваме в МБ Simple Smile

# 671
Изненадвам се, че липсата на качествено образование, учители и малко информация, родителите считат учебният материал за покриване на невероятен стандарат.
Учебният материал е такъв, че да може да се покрие от всяко дете.
И това, че света се развива и децата четат на английски в 1 клас, а не както аз съм учила от азбуката (по зеленият учебник) е само плюс за развитието на света.
Не сравнявайте децата със себе си, няма нищо общо. Днешните деца са много по-информирани и много повече знаещи и можещи.

# 672
Ти пък как се сети за зелената тухла? (и кафявата) Simple Smile

# 673
Ти пък как се сети за зелената тухла? (и кафявата) Simple Smile
Абе оранжева беше Simple Smile
Преди 15 години, колеги от Англия ме питаха къде съм учила, щото сме имали колега в Словакия която говори по същият начин като мен.
Е познай Simple Smile колегата се оказа, че е учила по зеленият учебник ама в друг град Simple Smile

# 674
От тухлите нямам само осмокласната:)

Общи условия

Активация на акаунт