Нашите орхидеи – тема 41

• 39 223
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Не съветвам да се дели. Това не е кейки като на фаленопсис. Дендробиумът е симпоидална орхидея. Тя е цялостно растение, което колкото е по-богато толкова е по-стабилно. Единично кейки за да се стабилизира и цъфне отнема поне 3 години.

# 571
  • Мадрид / София
Не съветвам да се дели. Това не е кейки като на фаленопсис. Дендробиумът е симпоидална орхидея. Тя е цялостно растение, което колкото е по-богато толкова е по-стабилно. Единично кейки за да се стабилизира и цъфне отнема поне 3 години.
Това е валидно когато кейкито излиза от основата. В случая обаче е по-високо на стеблото и тогава по-добрия вариант е да се отдели.

# 572
  • Варна
На дендробиум съм делила кейки, когато старото стъбло изсъхне и малкото буквално се спаружва. Вярно трудно се съвземат, едното загина в крайна сметка, другото върви, но страшно бавно. В една саксия имам и две супер дребни, отделени по същата причина, там е още по-кекаво положението.

# 573
Ами и в ботаническата на БАН като питах и казах какво имам вкъщи, казаха че щом е по стеблото, а не в основата е ново растение и трябва да се отдели 🤔

# 574
Здравейте, мили дами. От доста години имам няколко орхидейки, които за мое удоволствие освен красиви и дълго цъфтящи, са сред най-малко претенциозните цветя. Обаче от известно време наблюдавам, че им има нещо и не знам какво е. Прикачвам снимки, ако може да споделите опит и да ми дадете съвет какво да направя?

Скрит текст:

# 575
Най-вероятните причини са прегаряне от силно слънце, или заболяване. Не знам какво да те посъветвам, аз не умея да ги лекувам.

# 576
Phlox, благодаря за мнението. Тъкмо се зачетох в някои източници на английски и като гледам по снимките май го водят black rot-черно гниене. Пише, че трябва да се изрежат заболелите листа със стерилна ножица и после да се третира мястото с фунгицид или да се намаже с паста от канела и олио, за да се спре разпространението на болестта. Имам един бордолезов разтвор с който пръскам зеленчуците, чудя се дали и него да не ползвам, ама може би ще пробвам с тази паста.

# 577
  • Мадрид / София
Изгаряне от слънце го виждам аз. Не е задължително да се режат листата, но е възможно в последствие от изгорялото да тръгне гниене. Поне това си спомням, че тук момичетата споделиха. Премести фалчето на място, където не го отрява слънцето и отрежи изгорялото място като включиш и от здравата тъкан. След това сложи канела на отрязаното или го третирай с дезинфектант (кислородна вода 3%), а може и с куркума на прах (както канелата се слага само на отрязаното място).

# 578
  • Пловдив
Здравейте, едно мини остана без листа, пожълтяха едно по едно и паднаха, има само корени. Така е от 3-4 месеца, но не искам да го изхвърлям, защото корените му са здрави
Скрит текст:

Днес като ги приготвях за поливане видях това
Скрит текст:

Мисля, че е ново растение, дано че тази беше много красива прасковен цвят (между розово и оранжево) и ароматна. Не смея да го пипна, ще чакам.

# 579
Днес докато търсех за моя проблем из youtube, попаднах на това видео, където един човек съживява изцяло изгнила иорхидея останала само на корени без никакви листа. Първо слага восък най-отгоре да не влиза вода в стъблто и после я потапя в предварително приготвена и охладена смес от 1л. вода и 2 ч.л. канела (използва само част от нея за потапянето). Държи я така 30 мин. и после я засажда. След 3 седмици се съжиява и си пуска листенца. Останалата смес вода и канела пръска останалите орхидеи. Може и Вие да пробвате да напръскате с тази смес вашата. Ето това е видеото, ако Ви е интересно: https://www.youtube.com/watch?v=iI8CMt95PYw.

Иначе освен друго аз направих и тоник с чесън (счукан чесън накиснат във вода за няколко часа), четох че после с този тоник се минават листенцата и той предотвратява развитието на гъбични и бактериални заболявания и осигурява някакви нутриенти (май сулфур и др.).

Редакция по повод по-долното изказване: Извинявам се, не исках да подведа някой с по-горното си мнение, че не става ясно. Той не използва водата, в която е била накисната болната орхидея, за да пръска другите. А за болната използва само част - около 800мл., а останалата вода от сместа около 200мл, нея използва, за да пръска здравите. 

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 15:22 от S.G.C.

# 580
Само ще кажа - вода, в която е киснато болно растение, да се ползва после за пръскане на здрави растения Flushed на този човек не бих му се доверила за ни-що.

# 581
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Здравейте, едно мини остана без листа, пожълтяха едно по едно и паднаха, има само корени. Така е от 3-4 месеца, но не искам да го изхвърлям, защото корените му са здрави
Скрит текст:

Днес като ги приготвях за поливане видях това
Скрит текст:

Мисля, че е ново растение, дано че тази беше много красива прасковен цвят (между розово и оранжево) и ароматна. Не смея да го пипна, ще чакам.

нищо не рискуваш. но имай предвид, че след такова съживяване Лазар ще цъфне на трета-пета година.

# 582
  • София
Минито без листа се е спасило само. Очаквам още тази есен да изкара цветонос. Има достатъчно корени за това.
За описаното видео с канелата - канелата не се разтваря във вода, така че не виждам изобщо причина човек да прави подобни еквалибристики.

# 583
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile Simple Smile ще се радвам да греша.

# 584
  • Бургас
Минито без листа се е спасило само. Очаквам още тази есен да изкара цветонос. Има достатъчно корени за това.
За описаното видео с канелата - канелата не се разтваря във вода, така че не виждам изобщо причина човек да прави подобни еквалибристики.
Съмнява ме тази есен да пусне цветонос, но след две три години ако е здраво най вероятно.
Ей това мини го дундуркам две години, беше с мокро и остана само с няколко здрави корена и пънче сухо. . Сега е с две базални кейки. Дано цъфне тази зима.
А тази мъченица . Остана с едно листо и изкара четири базални кейки. Две са много малки, но тази се развива много добре. Въпроса ми е ако пусне корени има ли как да я отделя от майката? Другите две излизат от корените и ако се развият ще ги оставя двечките.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 04:21 от maya_76

Общи условия

Активация на акаунт