Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 67 450
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 90
За осигурителен се зачита, за трудов не. Но за пенсия е важен осигурителният.

# 91
Ох, сега видях какво написала. Извинявам се, то няма как и да го редактирам вече да не стои така да подведе някого.
За пенсия ще се зачита като стаж времето през което взема обезщетение, това имах предвид. Не че това ще е достатъчно при положение че не достигат 8 години за придобиване право на пенсия, но 1 година си е 1 година.
Въпросът е да не подписва нищо което е по членовете за прекратяване по взаимно съгласие. 325 и не помня имеше ли още един дето няма да я устройва. Ако действително я освободят, да си използва пълното обезщетение.

# 92
Имам питане за следния казус.
При затваряне на цял проект от фирма, дали са предизвестие официално на всеки според договора 1 или 2 месеца. Всички са на постоянен договор от години - поне 5.
Казали са, че след като дойде деня, ще ги пусна 7 дни на борсата, след това ще прекратят борсата и ще са един месец без нищо. Ако до този един месец, служителя не си намери друга работа, ще платя по 1 заплата. След това ще са пак на борса, ако не са намерили работа.
Въпроса ми е, в България нищо ли не се дължи от фирмата, когато те съкращават или махат? В цял свят дори на непостоянен договор, при съкращаване се плаща някакво обезщетени на база Х дни за всяка година стаж във фирмата.
Излиза, че у нас не се плаща абсолютно нищо ли, особено, ако служителят си намери работа до 1 месец, това така ли е ?

# 93
При затваряне на цял проект от фирма, дали са предизвестие официално на всеки според договора 1 или 2 месеца. Всички са на постоянен договор от години - поне 5.
Казали са, че след като дойде деня, ще ги пусна 7 дни на борсата, след това ще прекратят борсата и ще са един месец без нищо. Ако до този един месец, служителя не си намери друга работа, ще платя по 1 заплата. След това ще са пак на борса, ако не са намерили работа.
Въпроса ми е, в България нищо ли не се дължи от фирмата, когато те съкращават или махат? В цял свят дори на непостоянен договор, при съкращаване се плаща някакво обезщетени на база Х дни за всяка година стаж във фирмата.
Излиза, че у нас не се плаща абсолютно нищо ли, особено, ако служителят си намери работа до 1 месец, това така ли е ?

Това не го разбрах. Как ще прекратят борсата?!?!

Процедурата е следната:
Дали са предизвестие, следователно спазват договора. Ако отпускът не е използван, ще го платят. След като дойде краят на предизвестието, служителят отива с документите в 7-дневен срок в бюрото по труда за регистрация. Първият месец, в който е без работа, се заплаща от работодателя, но само при изрично иницииране от работника (чл.222), който ако не заяви, че не е почнал работа, не получава нищо. Ако започне нова работа през този месец, не получава нищо. От НОИ обезщетението започва да се плаща от втория месец. Продължителността и размера зависи от стажа и заплатата, но максимумът е 1800 лв.

# 94
  • София
Да, така е - след съкращение се дължи 1 заплата и после месеците на БТ - това е според КТ. Ако някой си е издействал в трудовия договор и други обезщетения ще си ги получи, но това е базовото.
Виж в първия пост на темата  - точните членове и алинеи,  по които трябва да са освободени служителите за да имат право на максимална платена БТ.
ПП - няма да прекратят борсата. Съкратените ще получат 2 известия - че са одобрени за плащане от НОИ, за колко месеца, каква сума. И друго, че обезщетението се спира за 1 месец заради .....
После без известие го възстановяват.

# 95

Това не го разбрах. Как ще прекратят борсата?!?!

Процедурата е следната:
Дали са предизвестие, следователно спазват договора. Ако отпускът не е използван, ще го платят. След като дойде краят на предизвестието, служителят отива с документите в 7-дневен срок в бюрото по труда за регистрация. Първият месец, в който е без работа, се заплаща от работодателя, но само при изрично иницииране от работника (чл.222), който ако не заяви, че не е почнал работа, не получава нищо. Ако започне нова работа през този месец, не получава нищо. От НОИ обезщетението започва да се плаща от втория месец. Продължителността и размера зависи от стажа и заплатата, но максимумът е 1800 лв.
Възможно е, да не съм разбрал точно за тези 7 дни, но те не ме интересуват особено.

Основният му въпрос е, дължи ли се нещо или не, на работника от фирмата. От НОИ е ясно също как и какво ще дават.
Излиза, че фирмата те уведомява-маха и дали си бил   от 1 или 10 години, с временен или постоянен  договор, не плаща нито 1лв никога.
В цяла Европа като махнат човек, се дават плащат сериозни суми от фирмата на работника, в най-лошия вариант е по 6-7 работни дни на отработена година за непостоянни договори, а ако си бил с постоянен договор е в пъти повече.

# 96
Написах какво е длъжна да плати фирмата, смятам обясних достатъчно подробно. След като предизвестието е спазено, значи няма задължение за обезщетение за неспазено предизвестие. Единствено за неползван отпуск и по  чл.222.

# 97
С обезщетение от повече от една заплата от фирмата нямаш право на пълна борса. Само 4 месеца минимално обезщетение.
Така, че, може да е по-добре така.

# 98
Привет, дами!

Днес е първият ми неработен ден и имам няколко дни да реша как да процедирам и ще искам и вашата гледна точка.
Напуснах с предизвестие и би трябвало да взимам 4 месеца минимално обезщетение от НОИ. Дотук добре.
Въпросът ми е, ако се регистрирам в Бюрото по труда (където срокът е 1 седмица), мога ли да изчакам с регистрацията за обезщетенията в НОИ 1-2 месеца (там мисля срокът е 3 месеца)? Идеята ми е, да видя дали за това време ще успея да си намеря работа и да се застраховам в бъдеще, ако не дай си Боже нещо се случи и ме съкратят, да мога да взимам по-голяма сума.
*Допълнителна вметка - регистрацията в БТ изобщо задължителна ли е, освен в случая, когато искаш да получаваш обезщетение от НОИ? Доколкото разбирам - не, само ако искаш да ги получаваш, тогава трябва да се регистрираш в БТ.
Другата ми чуденка и по-лошият вариант - ако в този период, в който не взимам обезщетение (и евентуално изобщо не се регистрирам в НОИ), а по-късно след 3те месеца не си намеря и работа - какво става с осигуровките? Би трябвало да ги плащам сама, вероятно със задна дата, ако е възможно? Имате ли идея горе-долу сумата каква е, и ако има забавяне дали има някакви глоби?
Или другият вариант - в периода, в който си търся работа (1-2 месеца например), си платя осигуровките сама, след това се регистрирам в НОИ в техния срок, би ли променило нещо това - например, да не се класирам за тях или нещо подобно?

Надявам се става ясно какво имам предвид. Свободни сте да ме коригирате, ако не съм разбрала правилно процедурите, сроковете или изобщо нещо, даже поощрявам Grinning

Благодаря ви предварително!

# 99
В твоята ситуация бях преди 3 години. Само, че не бях напуснала, а освободена със споразумение. Имах 3 месеца, за да ми станат 3 години от предходната регистрация в НОИ и не исках за минимално обезщетение да ги прецаквам. Изобщо не се регистрирах в НОИ. За 1 месец си платих здравните осигуровки, после започнах работа.
Ако пък се наложи да се регистрираш, ще следиш да не просрочиш трите месеца за НОИ.
Нищо не губиш от обезщетението от НОИ, ти ще плащаш само здравни. Но и с тях не бързай, до 2 месеца не спират здравни права.
По принцип регистрацията в БТ е важна само, ако ще искаш обезщетение от НОИ. Иначе не си длъжна.

# 100
Не бяха ли след три месеца без вноски да спират здравноосигурителните права? Признавам си че не ми се е налагало да знам скоро но на предишна работа проверявахме редовно и това ми е останало като спомен.
За безработен да си ги внася сам в момента вноската е трийсетина лева на месец иначе. Подава се декларация 7 в НАП преди да се започне внасянето им.

# 101
За неплатени 3 месеца май ги спират.
До 2 не.
Подава се първо декларация 7, може онлайн с ПИК на НАП и плащане също онлайн, с карта.

# 102
Моя приятелка ще иска да бъде съкратена от работа. По кой член би било най-изгодно за нея?  Не зная дали има някакво значение, но тя има 50% инвалидност
Опитвам се да й помогна, но аз не зная нищо по въпроса.

# 103
Трябва ли непременно да бъде съкращаване или в случая говорим общо за освобождаване от длъжност, така по принцип? Съкращаването обикновено не е по инициатива от служителя.

# 104
Тя не може да иска да бъде съкратена. Това не е по нейно желание, а, както каза natka, се инициира от работодател. Тя си подава молба за напускане, изработва си предизвестието и е свободна. Особено щом е с ТЕЛК работодателят няма как да я съкрати. Ще си създаде проблеми  и проверки от ИТ.

Общи условия

Активация на акаунт