Бюро по труда - тема 8

• 8 873
  • 292
  •   1
Отговори
Обезщетение за безработица в размер на 60% от получаваното БРУТНО възнаграждение, изчислено на база последните 24 месеца и за срок в зависимост от стажа, СЕ ПОЛУЧАВА, когато трудовото правоотношение е прекратено на основание РАЗЛИЧНО от:
        ᴥ   чл. 325, т. 1
        ᴥ   чл. 325, т. 2
        ᴥ   чл. 326
        ᴥ   чл. 330
        ᴥ   чл. 331 от КТ.
При освобождаване съгласно изброените членове се получава 4-месечно минимално обезщетение, което в момента възлиза на 18 лева на ден.

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/ - тук ще намерите отговори на въпросите си

Скрит текст:
Всяко изображение е линк:

в най-долната чат на страницата:

След като сте в профила си в системата (тук вече няма линкове):

Отива се към страницата, в която се подават документите и заявлението

Старите теми:

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 15:34 от Лятo

# 1
Благодаря за новата тема 🤗
Вчера се записах в БТ и бях приятно изненадана,че документите ми бяха предвижени автоматично към НОИ 🙂 Едно разхождане по- малко 🙂 Казаха ми ,че в 7дн срок трябва да излезе в страницата им,какво обезщетение ще получавам,да проверявам с ПИК код

# 2
  • София
И аз чакам мейл от НОИ

# 3
Добър ден.
Някъде мога ли да проверя прогнозно колко месеца бих могла да получавам обезщетение за безработица?

# 4
Благодаря за новата тема 🤗
Вчера се записах в БТ и бях приятно изненадана,че документите ми бяха предвижени автоматично към НОИ 🙂 Едно разхождане по- малко 🙂 Казаха ми ,че в 7дн срок трябва да излезе в страницата им,какво обезщетение ще получавам,да проверявам с ПИК код
Благодаря и аз за темата.Много полезна.
Аз също скоро се регистрирах в Бюрото по труда.По същия начин бях приятно изненадана,че не трябва да ходя до НОИ.В БТ попълних декларация,която те занесоха в друга стая,за обезщетението.Казаха ми ,че до 2 седмици ще излезе решение,но точно на 7-мия ден получих имейл.Много е добре,че всичко се случва бързо и лесно.
Успех с намирането на работа!

# 5
Добър ден.
Някъде мога ли да проверя прогнозно колко месеца бих могла да получавам обезщетение за безработица?
Ако става дума за право на обезщетение на база стаж и доход, а не минимално, това е:

Скрит текст:
От тук:
https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/
Изобщо в този линк има цялата информация систематизирана. Може би Лято ако види и реши, може да редактира и добави в началния пост.

# 6
  • Somewhere far away
На мен пък ми изпратиха по пощата препоръчано писмо. та пак трябваше да се разкарвам до пощата. но поне ми спестиха  бумащината да ходя и до НОИ

# 7
Сложих го

# 8
Имам прекъсване от 5 дни преди постъпване на последната ми работа, от където предстои да ме съкратят. Има ли значение това при изчисляване на стажа?

# 9
  • София
Имам прекъсване от 5 дни преди постъпване на последната ми работа, от където предстои да ме съкратят. Има ли значение това при изчисляване на стажа?

Не, няма проблем.

# 10
Добър ден.
Не, но сама може да си го изчислите приблизително. 60% от брутната Ви работна заплата.

# 11
Зависи по кой член е освободена.

# 12
Писах, че обмислям да подам документи за пенсиониране след като ми изтече времето на борсата.
Питам се - длъжна ли съм да го правя, при положение че ще съм събрала стаж и възраст тогава или мога да си намеря работа и да продължа така с възможност за пенсиониране, от която не съм се възползвала?

# 13
  • София
Нищо не ти пречи да си работиш и след подаване на документи за пенс. Няма ограничения в пенсията на работещите.
А я си представи депутатляците утре да решат да изменят условията за пенс? И ако трябва да бъхтиш години  още, но само на заплата...
Вземи си ПИК на НОИ и разгледай възможните прогнозни пенсии преди да подадеш документите.

# 14
Не съм се изразила ясно. Имам предвид дали държавата ще ме принуди по някакъв начин да се пенсионирам, ако отговарям на условията за това.

Абсолютно си права, възможно е да увеличат я години, я стаж, глупаво е да се рискува при положение, че може да се взема и пенсия и заплата.

Общи условия

Активация на акаунт