Бюро по труда - тема 8

• 17 500
  • 517
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, имам въпрос относно ваучери за образование.

От това което разбрах, тази програма е достъпна само до 29-годишна възраст?

В момента не съм наета на работа. Знаете ли дали все още бих ималa право на участие и при какви условия? Ако не, трябва ли просто да си намеря каквато и да е работа, преди да кандидатствам за това? 

Също така, някой знае ли кога ще започнат следващите обучения? От това което виждам, много от предишните са започнали през ноември и ще приключат в февруари. 

Интересувам се от счетоводство и фризьорство. Някой знае ли дали ще може да кандидатствам, ако имам бакалавърска степен по психология от друга държава? 

Също така, знаете ли дали сертификатите ще бъдат валидни и в други страни в Европа?

# 46
Има ваучери за заети лица и за безработни. На сайта на Агенцията по заетостта има подробна информация с видове обучения и списъци с доставчици. Свързваш се предварително с доставчик, заявяваш ваучер електронно чрез сайта.

# 47
  • София
Курс по бг. счетоводство няма как да важи за чужбината.
Сертификата за фризьорство - зависи за коя чужбина.
За УК - ако се явиш по обява и има кандидатка чернилка или пакистанка тебе няма да те погледнат изобщо.
Но в бранша в ЕС като цяло хора се наемат след правене на пробна прическа. Важно е да се види какво умее, а не какви сертификати ще покаже. Пиша от личен опит.

# 48
Има ваучери за заети лица и за безработни. На сайта на Агенцията по заетостта има подробна информация с видове обучения и списъци с доставчици. Свързваш се предварително с доставчик, заявяваш ваучер електронно чрез сайта.

Пише "не е допустимо включването на лица в проекта, които вече са придобили същата или по-висока квалификация/ключова компетентност или ниво на ключова компетентност."

тъй като имам бакалавърска степен по психология, това означава ли че не отговарям на изискванията?

като цяло имам много въпроси и не знам къде да ги насоча

Курс по бг. счетоводство няма как да важи за чужбината.
Сертификата за фризьорство - зависи за коя чужбина.
За УК - ако се явиш по обява и има кандидатка чернилка или пакистанка тебе няма да те погледнат изобщо.
Но в бранша в ЕС като цяло хора се наемат след правене на пробна прическа. Важно е да се види какво умее, а не какви сертификати ще покаже. Пиша от личен опит.

Мисля, че общите счетоводни принципи са същите, например вземания/задължения, заплати.  законите се различават в различните страни, това е вярно също. Мисля, че все пак би било по-добре да има някакъв сертификат от друга държава, отколкото никакъв?  Може и да греша. 

Съгласна съм, че уменията са по-важни от сертификата за фризьорство. притеснението ми
е че бих искала да го науча някъде и мисля, че ще ми е по-лесно да уча на лично, вместо да го правя сама онлайн.

# 49
Не отговаряте на какви изисквания? Бакалавър по психология имате, не по счетоводство, нали такова искате.

# 50
Добре, благодаря!

Имам още един въпрос за бюрото по труда. Ако си регистриран като безработен, как това ви помага? Чух че трябва да се срещате веднъж месечно или нещо подобно и че ви предлагат работни места. Има ли някакво наказание, ако не приемете първата предложена работа? Плащат ли добре, струва ли си да се търси работа чрез бюрото, или обикновено не предлагат добри позиции?

Все още ли получавате обезщетение за безработица, ако не приемете техните предложения за работа?

# 51
Ако си регистриран в бюрото по труда има възможност за парично обезщетение, при определени условия. Може и да не ходите всеки месец, а по-рядко, те казват. Работа не на всеки предлагат. За наказание, зависи дали предложената работа е подходяща, може и да спират пари, не знам. На две мои познати бяха предложили работа по програма, бяха много доволни, друга не беше, заради работното време,  не и спряха парите.

# 52
Здравейте,
Някой има ли впечатления от курсовете, които се предлагат от бюрото по труда на безработните. Доколко са сериозни и полезни?

# 53
Изкарах курс по електронна търговия - шестмесечен.Да кажем , че ме обогати на средно ниво.Не успях обаче да си намеря такава работа…, започнах в друга сфера.

# 54
Напълно безполезни.

# 55
А от бюрото по труда имат ли някакви адекватни предложения за работа? Такива с 800-1000 лв заплата изобщо не ги коментирам.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 21:58 от tooclose

# 56
  • София
Бюрото по труда има такива предложения, които му подадат работодатели. Които правят заявки към БТ, за да изпълнят някое задължение по закон.

# 57
Или не могат да намерят от другаде, едни и същи предложения години наред.

# 58
Като изключим програмите/предложения за хора до 29 год., останалото не се е променило много последните годните.

# 59
Нищо не предлагат, казват да търсим сами…

Общи условия

Активация на акаунт