Бюро по труда - тема 8

• 22 467
  • 621
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте!

Предстои ми да се регистрирам в Бюрото по труда.
Относно дипломите - в оригинал ли ги искат или може копия да нося?

# 616
Копия, те ги прибират и като ти свърши борсата не ги връщат.

# 617
Здравейте! Имам следното чудене.

Записах се на борсата след съкращение поради намалял обем на работа. Имах няколко месеца обезщетение, което приключи ноември. Викаха ме през два месеца, не съм си пропускала датата. Преди Коледа ходих за подписа и  попитах тогава мога ли да се отпиша, тя каза да, по всяко време.

Понеже по коледните празници не ми се губеше време в борсата, а датата ми е януари, реших януари като ходя, да се отпиша. Сега отивам и тя ми сервира, че трябвало да има една година на борсата или започване на работа, за да се отпиша. Тоест отказа ми.

Излъга ли ме? Какво правим ако не започна работа или (това го обмислям сега) започна мой бизнес и съответно да стана самоосиг. се лице? Никъде на намирам такива срокове 1 година за отписване по примерни заявления...

# 618
Може да не е знаела, но да не е искала да си признае.

Ето какво пише:

Подаване на заявление-декларация за промяна в обстоятелствата,  водещи до прекратяване на регистрация на търсещите работа лица.
Регистрацията се прекратява в следните случаи:
при изявено желание на търсещото работа лице и подадено заявление-декларация за промяна в обстоятелствата;
по инициатива на Дирекция „Бюро по труда“
Регистрацията на търсещите работа лица се прекратява от датата на настъпване на съответното обстоятелство.
Регистрацията на търсещите работа лица се прекратява с индивидуален административен акт - Решение на директора на  Дирекция „Бюро по труда“.
Решение за прекратяване на регистрацията на търсещите работа лица по тяхна инициатива се издава, след подаване на заявление-декларация, в следните случаи:
- по свое желание;

Тук може по електронен път да заявите, ако имте ПИК или електронен подпис:
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … ii/uslugi-731/834

А тук може да свалите декларацията, ако ходите на място в бюрото:
https://www.az.government.bg/pages/izdavane-na-resheniya-za-prek … -registratsiyata/

# 619
По всяко време може да се прекрати регистрация, лъже, за да имат бройки.

# 620
Не им е удачно да те пуснат да се отпишеш без да си започнала работа, защото излиза, че не са успели да ти съдействат с нищо, каквато именно им е ролята. Имах подобна ситуация, настояха да остана още 2 месеца след обезщетението евентуално ако започна и тогава да се отпиша, вързах се, но май можеше и да настоявам.

# 621
Те не могат да те задължат да останеш записана, но си гледат как им оттърва на тях че и без това статистиката им не е много красива.

Общи условия

Активация на акаунт