Бюро по труда - тема 8

• 22 480
  • 621
  •   1
Отговори
# 600
Имам въпрос за доброволно напуснал работа по чл.325,.ал.1 човек, от 01.12.2025 г.
  Няма да се регистрира на борса, защото смята скоро да започне нова работа.
Сега до 25.01.2026 г. ще подаде с ПИК код на НАП Декларация N:7.
А самото плащане как е най-лесно да направи? И същия ден на подаване на Декларация 7 ли ще се появи сумата за 1 месец, или на другия ден?
  Може ли пак чрез ПИК код на НАП, или чрез ePay?

# 601
Може да плати с карта през сайта на НАП, безплатно. Плащането даже може и без ПИК, по ЕГН. Плащания към бюджета, избира си здравни осигуровки.
Дали ще се появи задължението веднага, не знам. Защо не изчака ден-два?

# 602
  • София
До 25.01.2026 има време да се издължи без лихва.
През сайта, може и с ПИК, може и със свободен достъп - все ще му приберат парите.

# 603
  • София
През сайта на НАП с ПИК подава декларацията. След като я обработят излиза задължението.
Плаща пак през сайта на НАП с ПИК и дебитна карта. Веднага след като плати с деб.карта задължението изчезва.

# 604
  • София
Не само с дебитна, може и с кредитна карта да се плати.
Иначе стъпките са тези.

# 605
Здравейте, търся яснота по една дилема. Фирмата, в която работя преустановява дейността си и поетапно освобождава работниците. Очаквам да ми бъде връчено предизвестието. Съобразно стажа ми ще имам право на 1 година борса. В същото време ми предстои операция за смяна на става. Какво се случва, ако операцията е след регистрация на бюрото по труда- предполагам, че нямам право на болнични, след като съм безработна, но в същото време ще е необходима и рехабилитация, и ако ми предложат работа от бюрото в този период аз няма да мога да започна, докато не започна да се движа. И ако нямам болничен как оправдавам пред бюрото по труда, ако не мога да се явя на датата за подпис? Или да опитам да забързам операцията преди да са ме освободили?

# 606
Прави операцията веднага и ще те освободят последна, ще си в болничен.

# 607
От бюрото няма да ти предложат работа, а и да ти предложат, не си длъжна да приемеш.

# 608
Добър ден. За регистрация за обезщетение в Бюрото по труда, трябва ли да нося задължително дипломи за завършено образование? Както и мога ли да напиша собственоръчно IBAN-а, или трябва да съм извадила разписка от банка. Благодаря предварително!

# 609
НОИ искат документ от банката, не само номер.
Дипломи трябват.

# 610
От бюрото няма да ти предложат работа, а и да ти предложат, не си длъжна да приемеш.
А, длъжен ли си да ходиш на интервюта за работа които не ти харесват и знаеш, че ще откажеш?

# 611
Длъжен си, но като отидеш и се представиш зле, ще ти върнат насочващото писмо с отказ. Но е рядкост да предложат.

# 612
Аз знам, че имаш право 2 или 3 пъти да откажеш предложената ти от бюрото работа/не съм сигурна, мисля, че в момента са 2/, след което губиш правото си на борса. И затова, ако не ти харесва работата трябва да убедиш фирмата да не те харесат. Но това съм чувала, още не съм се сблъсквала с тази ситуация.

# 613
Те няма да ви предложат нищо, не се притеснявайте.

# 614
Аз още не съм срещала човек, получил 3 предложения за кандидатстване от БТ 😆 То и едно не е често.

Общи условия

Активация на акаунт