Бюро по труда - тема 8

• 23 409
  • 638
  •   1
Отговори
# 585
Мен не са ме питали такива неща. Питаха ме в каква област бих искала работа. Предложиха ми курсове, 1 среща с работодател, заедно с други безработни. Предложиха ми 1 работно място, твърде апетитно, но самият работодател не ме взе, той имаше изискване за експресно писане на компютър, а аз мога само средно бързо.

# 586
Работя в голяма компания и в момента има масови съкращения. Подписах заповед за съкращаване по член 328- за намаляване на обема на работа. Може ли да ми обясните какви са следващиге стъпки, понеже не съм била на борсата досега. До 7 дни след изтичане на предизвестието трябва да се регистрирам в бюрото по труда. Прочетох, че ако един месец не съм си намерила работа, работодателят ми дължи една брутна заплата- какво заявление за такава трябва да подам и има ли значение броят години трудов стаж, за да ми се изплати. И как стои въпросът с осигуровките през този “висящ месец”?
И съответно след изплащането на тази заплата започвам да получавам пари от НОИ и оттогава се броят месеците, които ми се полагат, нали така? Ще съм благодарна за всякакви насоки и съвети от по-запознати хора, защото трудно-правните отношения са ми далечна материя. Благодаря! Simple Smile

# 587
Заявлението е по член 222, можете да намерите примерен текст онлайн, като наближи краят на този месец питайте работодателя какво доказателство иска, че не сте намерили работа - най-често бележка от борсата. Не дължите осигуровки в този месец или месеците, за които получавате обезщетение от НОИ. По другите теми не мога да отговоря.

# 588
  • София
Всичко е описано добре в първия пост на темата - четете го.

# 589
  • БГ
Работя в голяма компания и в момента има масови съкращения. Подписах заповед за съкращаване по член 328- за намаляване на обема на работа. Може ли да ми обясните какви са следващиге стъпки, понеже не съм била на борсата досега. До 7 дни след изтичане на предизвестието трябва да се регистрирам в бюрото по труда. Прочетох, че ако един месец не съм си намерила работа, работодателят ми дължи една брутна заплата- какво заявление за такава трябва да подам и има ли значение броят години трудов стаж, за да ми се изплати. И как стои въпросът с осигуровките през този “висящ месец”?
И съответно след изплащането на тази заплата започвам да получавам пари от НОИ и оттогава се броят месеците, които ми се полагат, нали така? Ще съм благодарна за всякакви насоки и съвети от по-запознати хора, защото трудно-правните отношения са ми далечна материя. Благодаря! Simple Smile
7 дни са от датата на заповедта, датата на прекратяването , а не от предизвестието. Ако са ви предизвестили и този месец/срок, който си го работите, по време на предизвестието може да искате по един час по-малко работно време. Ако не се спази срока в предизвестието има опция за още едно обезщетение, за неспазено предизвестие, но обикновено си ги спазват.  Идеята е да си търсите работа през това време. Обезщетението по чл. 222 може да се иска след приключване на договора, т.е. след като сте останали вече без работа, както и ако сте започнали друга работа с по-ниско  възнаграждение, може да искате разликата. По принцип обезщетение по чл. 222 може да се търси в срок до 3 години от прекратяването. Доказването, сега предвид, че вече не се попълват трудови книжки, предполагам с извлечение от ЕТЗ, справка, че нямате трудов договор сключен.

# 590
  • София
За месеца, в който получите обезщетение от работодателя, че сте без работа или на по-ниска заплата дължите здравни осигуровки.
Когато вече получавате обезщетението от НОИ за безработица не дължите осигуровки.

# 591
  • София
За месеца, в който получите обезщетение от работодателя, че сте без работа или на по-ниска заплата дължите здравни осигуровки.

И преди да ги платиш пускаш Декларация № 7 или лично в офис на НАП, или с ПИК,  или с ел. подпис.

# 592
Имам питане дали някой от вас му се е случвало. На 24.11 напуснах по взаимно съгласие, но в бюрото по труда се оказа,че имам непрекратен договор в НАП от 2023. Почна обикаляне по ИТ и НАП, от нап ме казаха да чакам. То ясно но после ще успея ли да отида ня борсата с плащане от НОИ. За  НОИ срока е 3мес ,но когато в борсата е 7дни какво правим? Тъпия ми тогавашен шеф ми приключи книжката ,но счетоводителката му н го е приключила в нап. С него вече връзка нямам.

# 593
  • София
Ако трябва да се плати за 1 месец поради прекъсване в трудовия стаж описва ли се в тази декларация срок и трябва ли да се прекратява след този месец?

# 594
  • София
Нищо не се прави след подаване на декларацията.
След като БТ започне да плаща ЗО тя сама се приключва.
След време ако пак останеш без работа и без някой/БТ, НОИ - ако имаш пенсия/ да ти плаща ЗО я попълваш втори път. Затова е хубаво да имаш ПИК на НАП или ел. подпис, да не висиш по опашки.

# 595
  • София
Мерси много - имам пик и ще я пусна така.

# 596
Нищо не се прави след подаване на декларацията.
След като БТ започне да плаща ЗО тя сама се приключва.
След време ако пак останеш без работа и без някой/БТ, НОИ - ако имаш пенсия/ да ти плаща ЗО я попълваш втори път. Затова е хубаво да имаш ПИК на НАП или ел. подпис, да не висиш по опашки.
Ужас! Добре, че влизам понякога в темата. Аз вече не съм на борса и сама си плащам ЗО. Обаче не съм подала нова декл.7, а 2 месеца си плащам ЗО. И сега? Прецакана ли съм, вгори път ли ще трябва да си ги платя? Къде  съм бляла? А не е ли редно, като няма подадена декларация.7 нап да не приема плащане, вместо да ми праща имейли, че от лицето Х на тази дата са постъпили пари. Съвсем ми се стъжни всичко.

# 597
  • София
Отиди в НАП и си пусни Декл. 7.
Парите не са загубени, седят си в твоята сметка, но не са насочени за ЗО. Ако имаш неплатен някакъв акт или недовнесен данък може да ги пренасочат там.

# 598
Онлайн също може, с ПИК за НАП. Парите са внесени на ЕГН, не са загубени, но не са отразени за осигуровки.

# 599
Благодаря ви много! Тръгвам към нап.

Общи условия

Активация на акаунт