Дейността на съдебния заседател

• 108
  • 6
  •   3
Отговори
Здравейте! Интересуваме информация и добре би било да бъде от човек,който е в момента съдебен заседател,защото ще има компетентен отговор! Искам да попитам дали си заслужава да се заеме човек с тази дейност? Как влияе на държавна работа това,т.е. в повечето случай пречи или не толкова? Кое е притеснителното? Как протича дейността? Аз прочетох подробно информацията,която е достъпна в Гугъл,но бих искала да споделите това,което не е видно "от вън"! За заплащането няма смисъл да питам! В какви дела се участва? Отношението на съдиите какво е? При одобряване след подаване на документи за кандидатстване какво следва? Прави ли се обучение преди да започнете с делата?  Много въпроси зададох,но ми е важно повече моралната страна,а не заплащането!
Благодаря!

# 1
  • София
Здравейте! Интересуваме информация и добре би било да бъде от човек,който е в момента съдебен заседател,защото ще има компетентен отговор! Искам да попитам дали си заслужава да се заеме човек с тази дейност? Как влияе на държавна работа това,т.е. в повечето случай пречи или не толкова? Кое е притеснителното? Как протича дейността? Аз прочетох подробно информацията,която е достъпна в Гугъл,но бих искала да споделите това,което не е видно "от вън"! За заплащането няма смисъл да питам! В какви дела се участва? Отношението на съдиите какво е? При одобряване след подаване на документи за кандидатстване какво следва? Прави ли се обучение преди да започнете с делата?  Много въпроси зададох,но ми е важно повече моралната страна,а не заплащането!
Благодаря!
Ако общината ви одобри (защото първо ще минете през нея с документи и устно интервю), полагате клетва в съответния съд, после ви правят кратко обучение.След това ви викат на дела - в зависимост от натоварването на съда от 1 до 4 дела месечно. Седите, слушате и преди присъдата съдията ви пита какво мислите, обсъждате делото и обикновено съдията взима решение за присъда, а в повечето случаи (да не кажа във всички) съдебните заседатели се съгласяват с него (особено при юридически сложни дела). И това там се заплаща на час като процент от часовата ставка на съдията. Месечно възнаграждението не е нещо особено.

# 2
Чисто за времето,което сте ангажирани,добре ли се съчетава с държавната работа? Защото за дело трябва да се отсъства от работа! Дейността не е ли по-добър вариант за безработни?

# 3
  • София
Чисто за времето,което сте ангажирани,добре ли се съчетава с държавната работа? Защото за дело трябва да се отсъства от работа! Дейността не е ли по-добър вариант за безработни?
Когато бях съдебен заседател (а и сега) не съм работел на държавна работа. Вярно е, че се отсъства от работа не само за заседанието ами за отиване и връщане, а понякога няма зали и се чака доста време, което разбира се не се заплаща.

# 4
Ясно,значи никога не може да се гарантира що годе точност някаква. Трябва по всяко време човек да е подготвен. В закона пише,че 14 дни преди делото съобщават за предстоящото дело,но явно постоянно има други неуредици.

# 5
  • София
Ясно,значи никога не може да се гарантира що годе точност някаква. Трябва по всяко време човек да е подготвен. В закона пише,че 14 дни преди делото съобщават за предстоящото дело,но явно постоянно има други неуредици.
То си зависи и от съда, щото Софийски градски съд е един от най-натоварените и там дори са ни чакали пред съдебната зала, спешно да влезем в друга зала. Имало е периоди без ангажименти и т.н. В съда на някой малък град не се очаква такова натоварване.

# 6
Може ли да се работи държавна работа и да бъдеш едновременно съдебен заседател?
Проучили ли сте? Къде се подават документи и аз се интересувам от такава кариера.

Общи условия

Активация на акаунт