Кандидатстване в армията

• 580
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, предстои ми медицински преглед за кандидатстване в армията, но сега разбирам, че е възможно да не покривам изискванията. Искам да попитам някой, който е по-наясно - диоптрите ми са -5, но съм си с лещи и виждам перфектно с тях, нямам други очни проблеми. Съответно това негодна ли ме прави? Също така, имам камък в бъбрека 6мм, но той си е там и стабилен от години, не се е променял като размер, нито е активен, случайно знам за него, никога не ме е боляло, нито съм имала проблеми с бъбреците. Смятате ли, че при това положение е възможно да мина медицинския преглед или изобщо няма смисъл да се явявам? Кръвните изследвания и урина са ми абсолютно нормални.

# 1
От Gemini

Струва ли си да се явите?
Категорично ДА. Ето защо:

Индивидуална преценка: Военномедицинската комисия разглежда всеки случай индивидуално. Ако общото ви състояние е отлично, лекарите могат да направят компромис или да ви дадат насоки.

Опит: Дори и да ви върнат, ще знаете точно по кой параграф не отговаряте. Това ще ви даде възможност да предприемете мерки (например разбиване на камъка или лазерна корекция на зрението) и да кандидатствате отново при следващия прием.

Различни длъжности: Изискванията варират според длъжността. За административни или тилови позиции критериите понякога са по-леки, отколкото за бойните единици.

Моят съвет:
Вземете всички документи: Носете със себе си медицинска история за камъка, която доказва, че е със стабилен размер от години.

Консултация преди прегледа: Ако имате възможност, консултирайте се с офталмолог и уролог извън комисията, за да получите официално становище, че състоянието ви не пречи на физически натоварвания.

Важно: Не се опитвайте да скриете камъка в бъбрека, тъй като ехографията е стандартна част от прегледа. Честността и документалната подготовка са най-добрият ви съюзник.

# 2
От Gemini

Струва ли си да се явите?
Категорично ДА. Ето защо:

Индивидуална преценка: Военномедицинската комисия разглежда всеки случай индивидуално. Ако общото ви състояние е отлично, лекарите могат да направят компромис или да ви дадат насоки.

Опит: Дори и да ви върнат, ще знаете точно по кой параграф не отговаряте. Това ще ви даде възможност да предприемете мерки (например разбиване на камъка или лазерна корекция на зрението) и да кандидатствате отново при следващия прием.

Различни длъжности: Изискванията варират според длъжността. За административни или тилови позиции критериите понякога са по-леки, отколкото за бойните единици.

Моят съвет:
Вземете всички документи: Носете със себе си медицинска история за камъка, която доказва, че е със стабилен размер от години.

Консултация преди прегледа: Ако имате възможност, консултирайте се с офталмолог и уролог извън комисията, за да получите официално становище, че състоянието ви не пречи на физически натоварвания.

Важно: Не се опитвайте да скриете камъка в бъбрека, тъй като ехографията е стандартна част от прегледа. Честността и документалната подготовка са най-добрият ви съюзник.
Благодаря, че сте си направили труда да проучите, аз също питах chat gpt, обаче пък хора, които са минавали ми казаха, че директно късат за такъв диоптър и се надявам някой, който е минал през това да каже дали е така.

# 3
Има НАРЕДБА № Н-6 ОТ 13 ФЕВРУАРИ 2018 Г. https://lex.bg/bg/mobile/ldoc/2137182435
Ето за намаленото зрение

Последна редакция: ср, 06 май 2026, 21:42 от BellaSv

# 4
Може да се обадите в комисията във ВМА и да попитате.

Общи условия

Активация на акаунт