Дейността на съдебния заседател

• 1 219
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Има опция евентуално да се запалиш да завършиш право. Дори и след това не е лесно да станеш съдия. Всички назначения са с определени бройки места и конкурси.

# 16
  • София
Делата са първоинстанционни, наказателни, може да е в районен съд или окръжен. Повечето съдебни заседатели са пенсионери, не съм виждала млади. По повечето дела съставът е един съдия и двама заседатели, ако е за убийство са двама съдии и трима заседатели (разширен състав). Един мандат е 4 години, но ако сте започнали едно дело, то трябва да продължите да ходите на заседанията по него дори и след края на мандата, заради принципа на несменяемост на съдебния състав. Това може да продължи и с години - знам за дело в СГС, мандатът на съд. заседатели изтече през 2021 г, но делото приключи чак през 2025 г. Ако делото се гледа по общия ред, има разпити на свидетели, на вещи лица, даване на обяснения, доста процедури. Те са описани в НПК, но това е работа на съдията. За съдия и за помощник съдия се изисква юридическо образование, за съдебен заседател не.

# 17
И аз се интересувам. За София някой знае ли дали се подават документи  в момента или ще се в близко бъдеще?

# 18
  • София
За Софийски градски набираха миналата година през пролетта, доколкото си спомням.

# 19
За София сте закъснели. Конскурсът за Софийски градски съд, мандат 2026-2030 г. е в напреднала фаза:https://council.sofia.bg/council/-/asset_publisher/Prvd1GqBLF0E/ … _resetCur%3Dfalse

# 20
Някой ако чуе за подбор, да пише, моля. И аз също съответно🤗

# 21
  • София
Участвах в процедурата за подбор на Софийския Районен Съд. Смея да твърдя, че избраните заседатели в този мандат са преобладаващо по - млади. СОС имат амбицията да променят нещата и да се прекрати практиката съдебните заседатели да са все пенсионери и често задрямали. То и аз не съм първа младост, близо до 50 г. съм, но имам и колеги студенти.

Общи условия

Активация на акаунт