Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 650
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 945
24 месеца е базата за пълна борса.
При 12 месеца са последните 18 е минимално обезщетението.
Така малко странно звучи...
24 месеца си е базата върху която изчисляват размера на обезщетението, смята се среднодневно и от него 60 процента. Ако няма осигурителен доход през всичките 24 месеца, пада обезщетението като размер но стига да си има изпълнени останалите условия няма причина да е минималното. Освен ако не излезе толкова след сметките, разбира се. 12 месеца от последните 18 са просто едно от тези условия.

# 946
Ако отговаря за пълна борса не разбирам защо ще пита за 12 месеца? Нека обясни, но аз така го разбирам.
Иначе да, на Блу Ейнджъл е такъв случаят. Не е била на борсата през последните 3 години, но пък е била на ГД и няма осигуровки за безработица за 24 месеца, а само за 12. Ще има ниска база.

# 947
  • София-Младост
КСО 54а
Право на парично
обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски
във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на
осигуряването и които:...
А размерът на обезщетението зависи от съвсем друг фактор.

# 948
Какво се случва, ако някой, напуснал по чл.325 започне работа за 2-3 месеца със срочен договор, например в магазин до Нова година? После има ли право на пълна борса в съответствие с трудовия стаж? А ако започне на постоянен договор с изпитателен срок и го освободят поради неуспешен изпитателен срок?

# 949
Изтичане на срока на срочен трудов договор или освобождаване в изпитателния срок (ако е бил в полза на работодателя както е обикновено) са си основания за "пълна" борса. Ако са изпълнени другите условия де, поне 3 години от предишно придобиване на право ако е имало, както и достатъчно месеци осигурителен стаж.

# 950
  • в сърцата на децата <3
Минавам да споделя какво се случи по моя казус:
След като излязоха осигуровките за август, ми определиха 10 месеца обезщетение. Сумата е очакваната от мен. За периода, в който няма осигуровки, за база се взима МРЗ - това ми обясниха по телефона от НОИ, като гледам числата това е и изчислено.

# 951
Така е добре. Аз мислех, че е 0 за месеците без осигуровки за безработица.

# 952
  • в сърцата на децата <3
По този начин преди години ми изчислиха първото майчинство, явно принципа е един и същ.

# 953
  • София
Да, така се изчислява и БТ, и майчинство, и болничен.
За месеците без осигуровки - върху сегашната МРЗ.
Дъщеря ми почна работа след 8 г. в чужбина  и се наложи болничен за децата. Тя мислеше, че ще служи само за оправдаване на отсъствията. Но както и казах го изплатиха - на МРЗ.

# 954
Стига да има като цяло през живота си минималните месеци с внасяни осигуровки, си има право на платен болничен. Вярно че базата върху която се изчислява е ниска щом точно преди това не е имала осигуровки тук, но пак има. А те са едни 6 месеца които се искат, без да се казва до определен период назад а просто да имаш поне толкова трудов стаж. Направиш ли ги веднъж, все имаш право на някакво обезщетение при болничен. Говоря естествено за след 2та първи дни от работодателя, тези които се изплащат от НОИ.

# 955
Лицето Х е записано на борсата ,за взема енергийни помощи за зимата.Вече ги получи
Не работи никъде от доста време ,от БТ не получава обезщетение,търси работа и в момента борсата му плащат здр.усигуровки заради енерг.помощи ,което ще е 5 месеца май.Има дата за подпис на 15 октомври.Но лицето Х няма да е в града си ,тъй като вече има   поет личен ангажимент .Въпросът :Ще може ли лицето Х да иде да се подпише на 16 октомври или вече ще му спрат борсата?Болнични не е вариянт да вземе .Стои единствено на БТ ,защото здр.усигуровки му плащат за малко време.

# 956
Лицето Х е записано на борсата ,за взема енергийни помощи за зимата.Вече ги получи
Не работи никъде от доста време ,от БТ не получава обезщетение,търси работа и в момента борсата му плащат здр.усигуровки заради енерг.помощи ,което ще е 5 месеца май.Има дата за подпис на 15 октомври.Но лицето Х няма да е в града си ,тъй като вече има   поет личен ангажимент .Въпросът :Ще може ли лицето Х да иде да се подпише на 16 октомври или вече ще му спрат борсата?Болнични не е вариянт да вземе .Стои единствено на БТ ,защото здр.усигуровки му плащат за малко време.

Може да иде в БТ и по-рано от определената дата, важно е да не е по-късно. Така поне ми казаха служителите в бюрото. Този месец и аз ще ида по-рано от определеното. В петък ще дам информация от личен опит дали е така.

# 957
По-рано от 5 дни преди датата няма да може,няма да е в града .

# 958
Да се обади по телефона да предупреди, да пита. Мисля, че всъщност имаш право на 1-2 закъснения, но да си го уточнил с тях.

# 959
  • София
Може да се подпише в друг град, ако там има БТ.

Общи условия

Активация на акаунт