Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 638
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 960
Благодаря на всички за отговорите !

# 961
Може да се подпише в друг град, ако там има БТ.

На теория - да, но дали всички БТ в страната го правят...Трябва да се пита

# 962
И обещаната информация от личен опит - по-рано от определената дата може да се ходи само в БТ по адресна регистрация. А на самата дата, в което и да е БТ в цялата страна.

# 963
Аз съм си забравяла датата няколко пъти, последният път отидох 6 дена по-късно, нищо не се случи, подписах се и това беше. Какво гледат и те незнам, ама хубаво, че и на тях грам не ги интересува...с обезщетения съм всеки път, иначе няма хуч да се регистрирам, та тук пръста не си мърдат да я свършат някаква, било то в тяхна полза или в наша. Една от напълно излишните администрации в държавата ни.

# 964
Аз имам въпрос относно изчислението на обезщетение при съкращение от работодател, правилно ли съм схванала?
 Събират се осигуровките от последните 2 години делят се на работните дни през тези две години, и реално получавам 60 процента от резултата? Пример
2400×24÷499 и от полученото деля на 60 процента, полученото е сумата ми на ден?

# 965
Така е, освен ако не надвишава максималната сума, разбира се. И ако са минали поне 3 години от предишно обезщетение за безработица (гледа се началото му).
И предполагам че ти е ясно но за всеки случай да напомня че това обезщетение се изплаща на работен ден, а не календарен.
Ако работодателят има да ти изплаща обезщетение там за първия месец ли беше, не помня с точност, имай и това предвид. Като има такова нещо, излиза решение за отпускане на обезщетение и веднага след него ново решение за спиране, реално обезщетението от НОИ започва чак след този период за който те обезщетява работодателят.

# 966
Така е, освен ако не надвишава максималната сума, разбира се. И ако са минали поне 3 години от предишно обезщетение за безработица (гледа се началото му).
И предполагам че ти е ясно но за всеки случай да напомня че това обезщетение се изплаща на работен ден, а не календарен.
Ако работодателят има да ти изплаща обезщетение там за първия месец ли беше, не помня с точност, имай и това предвид. Като има такова нещо, излиза решение за отпускане на обезщетение и веднага след него ново решение за спиране, реално обезщетението от НОИ започва чак след този период за който те обезщетява работодателят.
Благодаря 🍀

# 967
И също, когато мине този период на обезщетение от работодателя, трябва да се подаде декларация в бюрото по труда мисля, че беше 222. Декларираш, че си получила обезщетението. Горе долу седмица след като я пуснат в НОИ. Получаваш решение, че ти се възстановява изплащането на обезщетението.

# 968
Предполагам че за мястото на попълване на декларацията, може да има разлики в различните градове. Няколко дни след като се регистрирах миналата година през октомври на бюрото по труда в Стара Загора, ми се обадиха от НОИ и ме извикаха при тях, за да разпиша въпросната декларация. След това не съм ходила другаде и не съм предприемала други действия и след месец ми възстановиха обезщетението.

# 969
Да може и така да е, тук в Пловдив може и на двете места да се подаде.

# 970
Здравейте!
  През месец юли се регистрирах на ТБ. През август трябваше да отида да се подпиша, но точно тогава бях на почивка извън България и съвсем изключих. По-късно ми се обадиха от ТБ да ми съобщят, че ми я пратяват и ми слагат 3-месечен наказателен период.
Та въпросът ми е кога най-рано мога отново да се запиша пак -ноември или декември?

# 971
  • София
Здравейте,

Влизам със следния въпрос. 1 г. бях в платено майчинство, след връщане на работа си ползвам натрупаната отпуска и по време на нея мога ли да си подам предизвестие за напускане тъй като отпуската ми е повече от 30 дни.
При мен са различни осигуровките за тези 2 г. как мога да си ги сметна и да видя горе долу колко ще получавам? Като по време на майчинството си смятам 933 лв. (МРЗ) нали?

# 972
  • София-Младост
Здравейте,

Влизам със следния въпрос. 1 г. бях в платено майчинство, след връщане на работа си ползвам натрупаната отпуска и по време на нея мога ли да си подам предизвестие за напускане тъй като отпуската ми е повече от 30 дни.
При мен са различни осигуровките за тези 2 г. как мога да си ги сметна и да видя горе долу колко ще получавам? Като по време на майчинството си смятам 933 лв. (МРЗ) нали?
Може да се пусне предизвестие. Платен отпуск се изплаща на база последно отработен месец с поне 10 дни. И му се удържа само данък.

# 973
  • София
Здравейте,

Може да се пусне предизвестие. Платен отпуск се изплаща на база последно отработен месец с поне 10 дни. И му се удържа само данък.

Ами в случая имам стара отпуска да чистя от преди излизане в майчинство и от текущата година до преди месеца не връщане. И са около 35 - 36 дни.

# 974
Ти отпуската хубаво ще я вземеш, но за обезщетението според мен криво си правиш сметката... Ако ти напускаш, по твое желание - няма никакво значение какви и що доходи си имала, ще получиш минималното обезщетение, за минималния възможен срок. 4 месеца, мисля че по 18лв на работен ден беше но за размера не съм сигурна последно какъв идва да е. Освен че губиш правото си на "пълно" обезщетение за 3 години напред.

Общи условия

Активация на акаунт