Американски колеж - двадесет и седма тема

• 65 261
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
редактирам се: Информацията ми е стара! Момичетата, ме корегираха! извинете

За пълните стипендии могат да кандидатстват ( поне така беше) деца от първите 25 момичета и 25 момчета.
първи кръг- подбор по документи.
Втори кръг- есе
трети кръг- интервю с комисията

Другото е финансова помощ под формата на намаление на таксата , максимум до 90%. Могат да кандидатстват всички деца

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 10:15 от rosss

# 496
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, миналата година стипендията Полански отива при ученик, класиран на 65-то място.

# 497
  • софия
Вече няма условие за кандидатстване за пълни стипендии.
Цитат
Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени за записване в колежа, могат да кандидатстват за стипендиите „Полански", „Обербауер", „Гипсън“ и "Изгрев."
Комисията се ръководи от няколко критерии при отпускането им, като финансовата нужда е най-важният от тях.
https://www.acs.bg/bg/admissions/scholarships/

# 498
Обадих се в колежа Simple Smile
Резервите имат право на намаляване на таксите. Просто трябва доста бързо да предоставят документите от списъка, след като бъдат поканени. След като ги информират дали и с колко може да бъде намалена, подписват договор и внасят 1/3 от таксата, за да си запазят място. Ако размислят и се опишат, таксата се възстановява.
Дано съм разбрала всичко правилно... Simple Smile

# 499
  • софия
Обадих се в колежа Simple Smile
Резервите имат право на намаляване на таксите. Просто трябва доста бързо да предоставят документите от списъка, след като бъдат поканени. След като ги информират дали и с колко може да бъде намалена, подписват договор и внасят 1/3 от таксата, за да си запазят място. Ако размислят и се опишат, таксата се възстановява.
Дано съм разбрала всичко правилно... Simple Smile
ееееййййй най-накрая един, който да се обади и да попита където трябва!
От години апелирам за важните неща да се обръщаме към училището и от години обяснявам, че са внимателни и изчерпателни!
Вишничка, всичко ще бъде наред. Търпение е нужно.

# 500
Знам, че ще ме изядете с парцалите, но четейки за притесненията относно таксите, постоянно възниква един въпрос в мен  - защо си го причинявате?
Ако няма да имате възможност да плащате  пълната такса или ще я плащате с цената на големи лишения, или даже кредити, ще тръпнете от притеснение всяка година дали няма да я вдигнат драстично и дали ще ви отпуснат същото намаление, това ми звучи ужасно натоварващо за вас и за децата ви. Да, Колежът е страхотно училище, но ДГ плюс няколко хиляди евро на година за различни курсове, обучения, лагери и екскурзии в чужбина, избрани според бюджета ви, също биха дали чудесна основа за последващо кандидастване в университет, където според мен повече си заслужава инвестицията в такси.

# 501
С дете завършило АК и дете завършило ДГ, струва си Hands V (среда, клубове, елективи, реално обучение в езикова среда... не е като курсове)
Да, много вдигнаха таксата, изведнъж при това. С тези си резултати дъщеря ми няма никакви реалистични шансове да я поканят, но... ако беше в приетите и ако можех да достигна до намаление на таксата, като при баткото, пак бих ги дала тези пари. (това "можех да достигна до намаление" е защото две от трите ми деца вече са студенти, т.е. според американците вече не са членове на семейството на издръжка, а самоиздържащи се самостоятелни единици Simple Smile иначе доходите и разходите ми са аналогични )

# 502
Знам, че ще ме изядете с парцалите, но четейки за притесненията относно таксите, постоянно възниква един въпрос в мен  - защо си го причинявате?
Ако няма да имате възможност да плащате  пълната такса или ще я плащате с цената на големи лишения, или даже кредити, ще тръпнете от притеснение всяка година дали няма да я вдигнат драстично и дали ще ви отпуснат същото намаление, това ми звучи ужасно натоварващо за вас и за децата ви. Да, Колежът е страхотно училище, но ДГ плюс няколко хиляди евро на година за различни курсове, обучения, лагери и екскурзии в чужбина, избрани според бюджета ви, също биха дали чудесна основа за последващо кандидастване в университет, където според мен повече си заслужава инвестицията в такси.

Напълно съгласна Simple Smile
Ще кажа моите мотиви: може би идеализирам училището и неговите позитиви, нещо като Хогуъртс ми е Joy
Детето ми също се чувства така, въпреки че не я поощрявам да мечтае да учи там.
Много ми е мъчно, че не можем да си го позволим, а искам най- доброто за децата си...
Не съм сигурна, че ще се класира за добра ДГ, а много ми се иска да бъде в добра среда, заслужава го, независимо от факта, че Мат не е силна страна.
Говорихме също, че ако ще инвестираме в образование, е по- резонно да е във висше.
Много е притеснително, че няма сигурност и за следващите години.
Разбирате ли, просто мечтаем, а сме напълно наясно, че шансовете за приемлива такса, която можем да си позволим, особено предвид факта, че след 2 години ще имаме втори седмокласник, са много ниски. Ние сме средностатистическо семейство, с големи надежди и никаква финансова сигурност за бъдещето, предвид възрастта ни.
Това е от мен.

# 503
Вишничка,
Колежът много внимателно гледат документите за доходите и имотно състояние. Никой няма да ви остави на максимална такса, ако доходът не го позволява.
Относно университета- АК е невероятна школа. Доста деца, които вече са студенти споделят, че им е лесно, защото точно АК им е дал добра подготовка и ги е научил на труд и постоянство.

# 504
  • София
Някой трябва да отговори колко струва годишният курс по английски за напреднали при ежедневни посещения седмично и нейтив преподаватели (Британика и Британския съвет са си скрили цените).
 Едното ми дете посещава два електива седмично и два клуба седмично, което са 6 учебни часа общо. Т.к. посещава и извън училище подобни курсове знам, че е около 500 лв. е месечната им финасова равностойност.
Така, че ако ученикът има желание да се възползва от всички предимства на Колежа - богатата библиотека, клубове, елективи, спортни отбори, научният център, технологичният център + реално по-иновативното обучение, предимствата на получените дипломи, контактите с чуждестранните преподаватели, прекрасната база и т.н. може родителят да се окаже дори на плюс ако има отстъпка в таксата. Но си зависи от амбициите на детето. Може да се размотава 5 години и само да хленчи колко повече трябва да учи в АК. Доколкото разбирам в училището има страхотни деца, които черпят с пълни шепи от всички възможности има и по-мързеливички. То си е и до етапи във възрастта де.

Малко прозвуча като  all-inclusive - можеш ли да изядеш повече от това за което си платил   Wink

# 505
Ами защо, защото… искаме най-доброто за децата си. Защото като родители на всички сигурно ни е болно детето да се е преборило, да е успяло, да е дало своя принос към целта да учи там, а ние да не можем да осигурим финансирането.
Има бъг някъде в системата, не е логично да допуснеш определената бройка най-добре представили се и да не им осигуриш възможности.
Че е най-доброто - гаранция Франция - колко случаи има на деца сменили АК след една година. Строго индивидуално е. Имам познат психолог с доста “клиенти” от Колежа, напрежението им идва твърде много. Зависи кой на какво натоварване е свикнал.
Та, вероятно ще се опитаме една година да видим детето как ще се чувства, ние също и ще го мислим в оперативен порядък 😏

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 13:18 от Мак

# 506
Някой трябва да отговори колко струва годишният курс по английски за напреднали при ежедневни посещения седмично и нейтив преподаватели (Британика и Британския съвет са си скрили цените).
 Едното ми дете посещава два електива седмично и два клуба седмично, което са 6 учебни часа общо. Т.к. посещава и извън училище подобни курсове знам, че е около 500 лв. е месечната им финасова равностойност.
Така, че ако ученикът има желание да се възползва от всички предимства на Колежа - богатата библиотека, клубове, елективи, спортни отбори, научният център, технологичният център + реално по-иновативното обучение, предимствата на получените дипломи, контактите с чуждестранните преподаватели, прекрасната база и т.н. може родителят да се окаже дори на плюс ако има отстъпка в таксата. Но си зависи от амбициите на детето. Може да се размотава 5 години и само да хленчи колко повече трябва да учи в АК. Доколкото разбирам в училището има страхотни деца, които черпят с пълни шепи от всички възможности има и по-мързеливички. То си е и до етапи във възрастта де.

Малко прозвуча като  all-inclusive - можеш ли да изядеш повече от това за което си платил   Wink

Малко ПР-ски прозвуча, честно казано. Съвсем добронамерено го отбелязвам.
А и моята проста сметка със сегашната такса показва, че е в пъти по-евтино да си в добра ДГ, да посещаваш външни курсове, спорт и т.н.(каквито ти душа иска, а имаш и повече време за това), и Столична библиотека(примерно), да си дърпаш ресурси от нета и т.н. Чуждестранните преподаватели не са патент само на АК, а и май изборът им не винаги е сполучлив(особено, ако са за супер кратко време в БГ). Дъщеря ми няма нужда на този етап да ходи в Британика. Може би 11-12 клас ще има нужда от надграждане максимум едно ниво за сертификат за Уни. Всякакви клубове и т.н. американски ... са бош лаф. Не това е първи приоритет при избор на училище. А добро ниво на съществените предмети и да няма нужда от уроци, ако плащаш за ЧГ. Да не ми се обидите все пак.
Та и all inclusive се дели на low cost турски и примерно на хай вериги в топ курорти.

Аз съм потребител на ЧУ, но в основното виждам ползата. В гимназиален етап все още съм ХМ. Особено, ако ми изтъкват съществуването на клубове и елективи, а основен предмет куца съществено.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 15:52 от Fancy

# 507
Да разбираме, че не са ви приели в АК на първо класиране, или греша?

# 508
Да разбираме, че не са ви приели в АК на първо класиране, или греша?

Резерва. Но това не е било никога първо желание, а по-скоро да пробва. Без грам подготовка на курсове, както са 100% от съучениците ѝ, които са приети. Добра математика и ниско есе(ненормално ниско за това, което казва, че е писала; но явявайки се сме приели субективизма в това оценяване и няма да мрънкаме). И дори да се стигне до канене, няма да е АК нашия избор. Всъщност за нас беше облекчение фактът, че е резерва. Особено с оглед новата такса и все повечето недоволни от качеството.

Само, че...ако проследиш всичко, което съм писала до тук по темата, няма да се опитваш с горния въпрос да намекваш, че "гроздето е кисело". Wink Дори и да беше приета, 99,99% беше сигурно, че няма да я запишем. Поради гореизброените причини. А и други лични съображения, касаещи политиката на училището. Просто детето беше повлияно от истерията и модата по АК в нейното училище, която ние като семейство не поддържаме. Wink

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 15:28 от Fancy

# 509
Тази тема, както и всички останали в този сайт са за взаимопомощ и източник на информация. Неглижиране на колежа, неговата политика, качество на преподаване и т. н. от хора, които нямат пряк досег... странно е.

Общи условия

Активация на акаунт