На море в Турция - тема 78

• 66 338
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Аз пък правя вече втора година следното, тая година пак, щото работи засега, на половин лист А4 разпечатвам сградата на хотела и ограждам стаите които бих искал, обикновено искам висок етаж и текст на 3 езика моля за някоя от посочените стаи, грамотно направено, на комп, цветно.....това нещо сгънато на две пъхам в паспорта и до него 10 долара, като подам на юнака на рецепцията се усмихвам мазно и му насочвам вниманието към зелените пари. И се оттеглям във фоайето, преди това съм облякъл разбира се оранжевата късметлийска блуза и периодично минавам и скърцам с джапанките покрай младежа евентуално да не ме е забравил. И той си мисли, я да му дам на тоя оранжев тъпак стая, че ми писна да ми скърца с тия негресирани жапанки. И се сдобивам с желаната стая.

# 451
  • на село
Тонка, точно това е стандартният отговор - против правилата е да се обещава, защото до последният момент нещата са динамични. Но сериозните хотели взимат под внимание тези молби, за които си има регистър и се стараят да ги удовлетворят при разпределението на стаите.

# 452
  • Варна
Благодаря за съветите, не са ми предлагали различни ценови опции в зависимост от гледката. Писах на хотела - Arcanus Side Resort, ще видим какво ще ми отговорят Simple Smile

# 453
  • София
Ако номерът с парите минава, бих го приложила, но не знам на какъв служител ще попадна, а ме е срам да не се изложа. Blush

# 454
  • София
Ако номерът с парите минава, бих го приложила, но не знам на какъв служител ще попадна, а ме е срам да не се изложа. Blush
Тони, няма човек от обслужващия персонал в туристическия сектор, който би се обидил на дадени като бакшиш пари.
Моят съвет е обаче да се съобразяваш с категорията на хотела и това дали е бюджетен или от по-високия луксозен сегмент, защото във висококатегорийните хотели в Анталия 10$ или 10€ са бакшиш за пиколото или сервитьора, който те обслужва вечерта, а не за човека, от който зависи дали ще се чувстваш комфортно или не през почивката си.
За искана по-хубава стая в паспорта под 20$ или 20€ наистина ще се изложиш и ще го разбереш веднага, защото няма да изпълнят желанието ти.
По-голям ефект ще има голям хубав шоколад или кутия луксозни бонбони.
На рецепцията винаги са поне по двама трима човека. За кого по-напред 10€ или 10$.
Руснаците и англичаните започват поне с 50.
Хубавото на  хотелите в луксозния сегмент е, че ти нямаш работа на рецепцията.
Посреща те личен асистент, слага те на диванчето, носи ти всички документи за попълване и ти си действаш директно с него, казвайки какво точно искаш и какво той ще получи.

# 455
И ние практикуваме бакшиш в паспорта и винаги получаваме по-хубава стая, от колкото сме платили. Най добър ефект на тази практика имаше в Суено Делукс, където единия път ни дадоха панорамна и централна стая на 6-тия етаж с неверотна гледка към морето и огромна тераса, а втория път ни дадоха апартамент, който си е като две двойни стаи, 2 бании, 2 тераси, с коридор по между им. Разбира се, винаги има риск, да не ти хареса, това което ти предложат, но ние сме наясно и го поемаме. Бонбони също сме носили, вафли Ная най редовно носим на момчетата на паркинга до гара Сиркеджи. Но знаем, че винаги има място за нас, когато и да идем. Познават и нас и колата и само, като ни видят и започват Аби аби, хожгелдин Grinning Мисълта ми е, че турците оценяват тези жестове.

# 456
  • София
Между другото човечето на рецепцията не ги взима за себе си тия пари, а ги слага в една кутия тип бокс или нещо от сорта, после си ги делят предполагам, индивидуални са на чистачка, сервитьор или на пиколо като ти пренесе чемаданите.

Цитат
За искана по-хубава стая в паспорта под 20$ или 20€ наистина ще се изложиш и ще го разбереш веднага, защото няма да изпълнят желанието ти.

Виж това ми е полезно, щото Кушадасъ е едно Анталия друго. Аз единствено искам да е на висок етаж, същата стая си искам, която съм платил, просто да не е на 1,2 етаж.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 09:29 от valerko

# 457
  • София
Споменавате паспорти, но в Турция вече не са необходими, така че в какво да мушкам пари. Joy

Последният път ни настаниха в лобито, донесоха ни шампанско и френски макарони, и там попълвахме формулярите. Но стаите бяха с изглед море и не съм имала подобни терзания.

Роже, хотелът ни е в Кушадасъ, избран от наши приятели - Отиум. Уж 5 звезди, ама поръсени за цвят.

Бях написала, че ме е срам да им бутна пари, но в крайна сметка какво толкова. 20 евро и се надявам да има резултат. Само гледката ми е важна, друго не ме вълнува.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 09:35 от Тонка*

# 458
  • София
Е, подкупи. В туристическия бранш бакшишът е нещо нормално, както и като седнеш на вечеря в ресторант.

# 459
  • София
Здравейте, понеже имам резервация за 17.09. за сиде, някой, който е ходил по това време дали има информация в басейните водата как е по това време на годината

# 460
  • София
Е, подкупи. В туристическия бранш бакшишът е нещо нормално, както и като седнеш на вечеря в ресторант.
На ол инклузив ли даваш бакшиш в ресторанта? Нещо ми се губи логиката, ние не си носим изобщо портфейлите.

# 461
  • София
Това е въпрос на желание. Ние даваме от време на време и най-често ни обслужва един сервитьор така. Не е задължително, въпрос на жест. Те си имат и кутийки за бакшиши също така.

# 462
  • София
На ол инклузив ли даваш бакшиш в ресторанта? Нещо ми се губи логиката, ние не си носим изобщо портфейлите.
Да, на ол инклузив давам бакшиш на сервитьора в ресторанта. Така винаги имаме маса, каквато желаем и напитките са ни сервирани преди още да си вземем храната. И не само в ресторанта.
И на барманите, за да не им повтарям постоянно, че искам оригиналната марка, а не турския еквивалент, и на сервитьорите с кънки, които цял ден ми носят каквото поискам и знаят какъв алкохол пия.
И на камериерката, която на втория ден вече знае всичко онова, на което държим, включително и кога да дойде да почисти и т.н. и т.н.
Всяка сутрин примерно вземам 10$ по един или пък 200 лири на дребно по 20 и до вечерта съм ги раздал.
20 лв. на ден са нищо при положение, че искам да се чувствам добре и да ме обслужват бързо и качествено.
Платил съм примерно 3-4 хил. лева за хотел, а да се стискам за 20 лв. за тези, които се грижат за престоя ми за мен не е нормално. А нали отношението поражда отношение.
И аз не си нося портфейла, но ги слагам в джоб или за през деня за басейните или плажа в картотеното калъфче, което ти дават с входните карти.
В кутийка никога не оставям, защото персонално има по-голям ефект Simple Smile

# 463
  • София
Явно има какво ново да научи човек. Досега съм оставяла бакшиши само на камериерките, не ми е хрумвало да нося монети и да ги хвърлям като кралица сред поданниците й. Joy И не е до стиснатост, а изобщо не ми се занимава да мисля за дребни пари, за раздаването им, за това кой как ме обслужва, някак си искам да ми е лежерно и да не мисля за подобни неща.
В ресторанта не желая да бъда обслужвана, сервитьорите по-скоро ми пречат, и никога не сме имали проблеми с намиране на маса. Явно не съм достатъчно претенциозна.   
Роже, не го приемай като заяждане или лично към теб насочено. Просто си правя разсъждения на база споделеното от теб и че аз лично не мога да го приложа, поради гореизброените причини.

# 464
  • София
Явно има какво ново да научи човек. Досега съм оставяла бакшиши само на камериерките, не ми е хрумвало да нося монети и да ги хвърлям като кралица сред поданниците й. Joy И не е до стиснатост, а изобщо не ми се занимава да мисля за дребни пари, за раздаването им, за това кой как ме обслужва, някак си искам да ми е лежерно и да не мисля за подобни неща.
В ресторанта не желая да бъда обслужвана, сервитьорите по-скоро ми пречат, и никога не сме имали проблеми с намиране на маса. Явно не съм достатъчно претенциозна.   
Роже, не го приемай като заяждане или лично към теб насочено. Просто си правя разсъждения на база споделеното от теб и че аз лично не мога да го приложа, поради гореизброените причини.
Тони, няма проблеми, всеки си има свой начин на почивка и отношения с хората.
Само две мои несъгласия.
Първото е, че даването на бакшиш на персонал, който разчита основно на бакшиша /заради ниските заплати, породени от евтината работна ръка, идваща от бившите руски републики/, не е като ПОДАЯНИЕ от крал към поданици, а нормална, човешка БЛАГОДАРНОСТ за положен труд към хора, които буквално си скъсват задниците от работа.
И второто се отнася до сервитьорите. В много от ресторантите на високо категорийните хотели посетителите нямат абсолютно никакъв достъп до бара за напитки и няма как сам да си сервирам вода, айрян, вино,  или каквото и да е друго. Или пък сам да си разчистя масата, сменя покривката, сложа нови прибори и чаши.
И ако сервитьорът в продължение на десет- петнайсет минути се върти на пръсти около англичаните и германците /които не мислят, че хвърлят подаяния, а с усмивка и с радост си плащат/, и не ти обръща никакво внимание имаш два варианта.
Или да направиш скандал, който в никакъв случай няма да ти е от полза в следващите дни или просто да не консумираш.
Но си права, че всеки сам решава за себе си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт