Варите ли прясното мляко на вашите бебоци?

  • 3 935
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 7 097
Все още варя млякото, което й давам, да.

# 16
  • Мнения: 3 042
Когато правя крем, варя млякото. Както вече са казали няма как да не се свари млякото Wink
Когато давам мляко за пиене не го варя, а само го стоплям леко в МВ, за да не го давам  направо от хладилника. Grinning

# 17
  • Мнения: 25 615
Знам, че повторното загряване на млякото до температура на кипене не е полезно, дори вредно. Не си спомням обаче аргументите.

Пастьоризацията се извършва на температура до 60 градуса. Температурата на кипене е много по-висока. Повторното сваряване на млякото не е повторно кипване.  Peace

# 18
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Ааа, сега разбрах и аз какво значи.Давам на детето млякото да го пие директно от кутията, без никакво загряване.
 За разлика от твърдението на Как`Сийка зная, че млякото се пастьоризира на мноооого по-високи температури Thinking
 Но както и да е, тукашните педиатри казват, че след като детето стане на 1г. спокойно може да му се дава прясно мляко което е пастьоризирано без да се вари.

# 19
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Млечна пастьоризация
Пастьоризацията обикновено се свързва с млякото. Има два широко използвани метода за това: висока температура/кратко време, и много висока температура. Първият метод е по-често използван. При него млякото да се държи на 72°C за поне 15 секунди. При втория темературата е 138°C за поне 2 секунди.

От тук: http://209.85.135.104/search?q=cache:ygJFJ4V1M40J:bg.wikipedia.o … =1&lr=lang_bg

# 20
  • Мнения: 139

А как правиш крем със студено, несварено мляко  newsm78
И аз се заинтригувах Simple Smile
 alexs , прясното мляко е хубаво да се дава на детето СЛЕД като навърши една година, дори и да е направено на крем!За сега по-добре не го давай на детето, по-добре предлагай каши,кисели, овесени ядки и грис с адаприрано мляко..Освен това няма как да направиш крем без млякото да е загрято до кипване  Wink

От лентичката на питащата  разбрах че детето и е навършило 1 година,а и това е лично решение на каква възраст  ще дадеш на детето си прясно мляко.

# 21
  • Мнения: 1 655
Млечна пастьоризация
Пастьоризацията обикновено се свързва с млякото. Има два широко използвани метода за това: висока температура/кратко време, и много висока температура. Първият метод е по-често използван. При него млякото да се държи на 72°C за поне 15 секунди. При втория темературата е 138°C за поне 2 секунди.

Втория метод е известен като UHT (Ultra-high temperature) и обикновено това са млеката в кутиите с малко по-висока трайност от обикновено пастьоризираните млека. Та ако млякото трябва да се кипне за крем е по-добре да се използва пастьоризираното при по-ниската температура.

# 22
  • София
  • Мнения: 480
Все още не давам прясно мляко, но като започна ще му го варя.

# 23
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351

А как правиш крем със студено, несварено мляко  newsm78
И аз се заинтригувах Simple Smile
 alexs , прясното мляко е хубаво да се дава на детето СЛЕД като навърши една година, дори и да е направено на крем!За сега по-добре не го давай на детето, по-добре предлагай каши,кисели, овесени ядки и грис с адаприрано мляко..Освен това няма как да направиш крем без млякото да е загрято до кипване  Wink

От лентичката на питащата  разбрах че детето и е навършило 1 година,а и това е лично решение на каква възраст  ще дадеш на детето си прясно мляко.
За крема пускам млякотосамо да се затопли, по същия начин правя и корнфлейкс, и овесени ядки - само със затоплено мляко.

# 24
  • Мнения: 3 647
 Twisted Evil варя го
не само го затоплям
а си го варя на  над 100 градуса ( тогава е стерилизация  непастьоризация)
и тогава го влагам кадето и да било
  bouquet

# 25
  • Мнения: 1 242
Twisted Evil варя го
не само го затоплям
а си го варя на  над 100 градуса ( тогава е стерилизация  непастьоризация)
и тогава го влагам кадето и да било
  bouquet
Моля, обясни пак, че не разбирам newsm78

# 26
  • Мнения: 46 518
За за най-лесно и сигурно, като се поохлади сместа, мятай 2 мерителни лъжици от бебешкото сухо мляко за след 1 година и не се тормози с варене и други глупости  Grinning аз кремове не давам, но слагам в овесени ядки и грис, става без проблем  Peace

# 27
  • Мнения: 3 647
Twisted Evil варя го
не само го затоплям
а си го варя на  над 100 градуса ( тогава е стерилизация  непастьоризация)
и тогава го влагам кадето и да било
  bouquet
Моля, обясни пак, че не разбирам newsm78
при "кипване" (варене) на млякото всички микро организми (дори халофилните) умират
ако случаино е леко развалено се получава така нареченото  "пресичане" на млякото и става на "парцали" -> след изчеждане можеш да си направиш домашна извара
  bouquet

# 28
  • Мнения: 1 242
ANGYA , това, което ме пообърка в твоя постинг, е  изразът "стерилизирам"… но разбрах, какво имаш предвид.

За разлика от суровото, млякото за консумация е вече така да се каже “прочистено“ и обезмаслено. Вредните микроорганизми се избиват и така срокът на годност се увеличава. Има общо взето три метода за топлинна обработка на млякото:
Пастьоризация
Млякото се затопля до 30 сек. при 72-75°C. Това служи за убиване на микроорганизми, но не на всички. Затова трябва да се държи на студено, където то има срок на годност 5-6 дена.
Ултрависоко загряване
UHT (Ultra-Нigh Тemperature), H-Milch (Haltbare Milch, ultrahocherhitzt) или дълготрайно мляко, защото e загрято на 135-140°C за мин. 2 сек.Тук вече всички микроорганизми са унищожени, но определено млякото е обработено съществено по-меко от стерилизираното. Опаковката трябва да е асептична (т.е. изключваща ново проникване на бактерии). Така опаковано (най-често в кутия) това мляко остава на стайна температура мин. 2 месеца годно. Отворено има годността като на само пастьоризираното.
Стерилизация
Налятото в някакъв затворен съд (напр. бутилка) мляко се загрява между110-120°C за 30 мин. Пак всички микроорганизми за премахнати, като годността му неотворено  при стайна температура е до една година. Изобщо не се препоръчва за кърмачета.

Така или иначе между майчиното и кравето мляко има разлика от небето до земята.Препоръчително е до 1 год. възраст да не се дава краве мляко.
 
Без да изпадам в повече подробности, ако купувам от “крава” мляко, бих го варила на всяка цена! След като няма контрол или забрана на мляко от болни или лекувани с антибиотици крави или от животновъдски дворове дето повече на инсектициди мирише, отколкото на кравешки изпражнения, трябва да сме доста предпазливи.

Честно казано, понеже живея уж в “бяла” държава се доверявам на млякото, което е предварително “ултрависоко” загрято и не варя.
А кремчета “без варене” и аз обичам, но на детето не съм му давала още.

Общи условия

Активация на акаунт