Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 46 141
  • 774
  •   1
Отговори
# 165
Стройм в 240 рзп - 100 м2 на етаж и 40 гараж. Скатен покрив. Намираме се на 30-40 км от София. Проучвал съм Пловдивски строители, просто защото ми бяха препоръчани и един от София област. Оферти от Февруари - варират от 180 до 270К лв. Без ДДС. Груб строеж включва следните неща - изкопи, материали(Бетон, Желязо,тухли, керемиди), труд, Покрив. Според мен искайте мнение на хора, който са почнали преди половин година строеж. Всичко останало е нереалистично като данни вече.

# 166
Narniavel, значи питате колко може да ви изледе строежът. После ви се обяснява от опит, че цените които споменавате са неареални и нещо почва да ви боде, и да се дразните. Ами не, цена от 600 евро няма в София. Който иска да си троши главата и да тръгва с мисленето, че с ще построи къща за такива пари. Дори мама и тата да ви направят проекта и приятели да строят къщата няма да е без пари.
Не давам пример за цени, защото съм строила преди вече 3 години. Иначе съм с ТП, панели за топла вода и подово, но цените сега са несравними.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 12:50 от fatalina

# 167
Narniavel, значи питате колко може да ви изледе строежът. После ви се обяснява от опит, че цените които споменавате са неареални и нещо почва да ви боде, и да се дразните. Ами не, цена от 600 евро няма в София. Който иска да си троши главата и да тръгва с мисленето, че с ще построи къща за такива пари. Дори мама и тата да ви направят проекта и приятели да строят къщата няма да е без пари.
Не давам пример за цени, защото съм строила преди вече 3 години. Иначе съм с ТП, панели за топла вода и подово, но цените сега са несравними.

Дадох пример кое в София се строи на 600 евро, може да се върнете и да прочетете, след което да правите изводи и да ми слагате думи в устата! Изказах мнение по отношение на ценова разлика за груб строеж от близо 3 пъти, която цитират хората, които са строили. Не разбирам за какво ми спорите? Зададох елементарен въпрос, който се състоеше в това какъв процент е излезнала разликата между планираните разходи и реализираните такива. Никъде не съм ви питала за колко се строи. Коментирам данни, дадени от други потребители и сравнявам с информацията, която имам аз. Ако не можете да четете с разбиране, то тогава може да подхождате по-умерено към критикуване на чуждото мнение без да правити опити за изопачаване на казаното.

# 168
Здравейте! Със съпруга ми тепърва стъпваме по трънливия път на къща от нулата. Чета цените, които се обсъждат за груб строеж и ми се струва странно как на едни им е излезнало 80к, на други 210к за приблизително еднакви по площ и етажност сгради. Това, което имам като информация от архитектите, с които ще проектираме е, че за 2022-ра година къща до акт 16 излиза около 1000 лева/квадрат (правят сметки за всяка година за всяка къща, която са построили).

Ами аз мисля, че няколко потребители назад в темата коментираха, че грубия стореж е излязал над 1000лв м2.
Така, че права е Фаталина да казва, че такива цени като тези, които цитирате няма в София!
Дори и преди 2 години не мисля, че къщите са излизали до акт 16 за 1000лв м2. Като включиш груб стореж, измазване, изолация, прозорци, отопление, пречиствателни станции и т.н. и отдавна си надминал 1000лв за м2 дори и по  цени от преди 2 години.

# 169
Ние строим до Плевен. Ще напиша нашите бакалски сметки, при уговорката, че някои неща ги взимаме под пазарните цени.
318 кв. РЗП. плосък покрив
желязо - 30 000 лв.
бетон - 25 000  лв.
тухли - 12 000 лв.
итонг - 3000 лв.
работа - 60 000 лв.
изкопна работа - 5000 лв.
покрив материали - 10 000
не съм смятала нещата, които сме взимали от нашият магазин (тръби за канализация, мембрани, скари)
Грубо за кажем всичко 150 000 лева груб строеж.
150 000:318 = 471 лева на квадрат.
Обещала съм, че при завършването на грубият строеж ще кача подробно всичко описано, за да може да е в помощ на някой.

# 170
Здравейте! Със съпруга ми тепърва стъпваме по трънливия път на къща от нулата. Чета цените, които се обсъждат за груб строеж и ми се струва странно как на едни им е излезнало 80к, на други 210к за приблизително еднакви по площ и етажност сгради. Това, което имам като информация от архитектите, с които ще проектираме е, че за 2022-ра година къща до акт 16 излиза около 1000 лева/квадрат (правят сметки за всяка година за всяка къща, която са построили).

Ами аз мисля, че няколко потребители назад в темата коментираха, че грубия стореж е излязал над 1000лв м2.
Така, че права е Фаталина да казва, че такива цени като тези, които цитирате няма в София!
Дори и преди 2 години не мисля, че къщите са излизали до акт 16 за 1000лв м2. Като включиш груб стореж, измазване, изолация, прозорци, отопление, пречиствателни станции и т.н. и отдавна си надминал 1000лв за м2 дори и по  цени от преди 2 години.

Не съм конкретизирала тази цена на квадрат за кой град е, тъй като те строят в цялата страна. Ще се опитам да издействам таблицата, в която е смятал цената. Цитирам дословно, че това е цена "до ключ". В крайна сметка имам вяра на хора, които се занимават с това, но искам да получа и сравнение с хора, които са строили скоро или строят в момента. При все, че тяхната крайна цена на квадрат се доближава до тази, която ми бе дадена от строител за град София, смятам за релевантна тази информация. А това, че на някого му е излезнало много повече, може да дойде от много неща. И аз си купувам почти винаги домати на добра цена, но понякога взимам за 6 лева килото, защото няма други на пазара. В крайна сметка говоря за усреднена цена, а не за конкретни частни случаи. Затова и се учудих на разлика от близо 120 000 лева за груб строеж. Именно такива разлики показват, че няма как цената, на която Пешо е строил в Бистрица, да е същата, на която Мишо е строил в Панчарево, пък дори и да са били с времева разлика от няколко месеца. В темата назад прочетох не малко мнения, че подобни разлики идват и от заетостта на строителя и начинът му да отбие клиент или да спечели повече пари заради бързането на някой друг. Ако Пешо е бързал, тогава е строил на 1000 евро/квадрат, а Мишо може да е ударил кьоравото за 1100 лева на квадрат, понеже е почакал няколко месеца. И разбира се, трябва да имаме предвид и системата за отопление и всякакви други инсталации, които могат да варират в десетки хиляди левове. Затова отново подчертавам - това са усреднени цени! Поради тази причина за нас смятам 800 евро на квадрат за приблизително реалистична сума за строителство до акт 16, имайки предвид усреднени стойности и все пак зачитайки и частните случаи.

# 171
Narniavel, чудесно - догодина ще чакаме да се похвалите със строеж до ключ за 800euro m2.

BobyB, ситга да намериш такива цени и сега може да започнеш.
Аз си признавам, че като търсихме фирма за стореж, почти нямаше такива, които предлагаха строеж до ключ.  Повечето бяха  ориентирани само в грубия строеж и след това работеха с други фирми.

# 172
UPDATE: Грешката е моя, цената от 1000 лева на квадрат е била изчислена за 2020-2021 година, сега попитах отново. Извинявам се на тези, които съм подвела.
Цената от 600 евро на квадрат до акт 16, която получих вчера от строител, както казах по-рано, важи за сгради около и над 1500 кв.м. на територията на град София, съответно за еднофамилна къща би трябвало да се оскъпи с около 20-25%. По отношение на останалите неща, оставам на същото мнение, включително и за частните случаи по отношение на цена на квадрат и варирането ѝ в различните частни случаи. При положение, че в момента в София все още има строители и инвеститори, които предлагат апартаменти на изкоп или груб строеж на цени от 1100 евро на квадрат без ДДС, доказва, че няма как да строят на 1000 евро до акт 16. Просто сметката няма да им излезе и никой няма да тръгне да строи на такива цени. Да, разлика между жилищен блок и къща има, но със сигурност не е 50-100%, както се размятат някакви цени в пространството.

# 173
Сравняването на строеж на блок с къща е като сравняването на ябълки с круши. Нищо общо нямат!

Ние не сме от строителния бранш. Никакъв шанс нямаме да наемем някоя от големите фирми да строи нашата "вила" както я наричат наши познати. Трудно бихме стигнали и до фирма, която да строи на ниски цени и коректно. 
За мазилката бяха ни препоръчали една фирма - обаждам се аз, обяснявам, че става въпрос за къща, човека най-учтиво ми обясни, че за под 1000м2 няма да си мръдне д-то. Съответно и тези, които работят и по-малко количество им е друга разценки за труд.  А да не говоря колко  оферти съм имала на цена все едно ще изграждат инсталация за блок, само защото и при нас ще им отнеме горе долу същото време както да го направят за блок.

# 174
  • София
Аз не виждам смисъл сега да се доказваме как и колко сме се "прецакали", като сме дали за груб строеж 1000 лв/м2, а пък някой някъде ще построи (евентуално) за 500 (а дано).
Спукване на балона на нива 2008 никой не предвижда, та едва ли с чакане ще стане. Да, има спекула, има недостиг на хора, има голям интерес около 3-4 града в Бг, това го знаем!
Ето ви една актуална оферта на частен майстор, който почти през цялото време си работи сам. Труд - 10 лв/м2, а инвеститора си подсигурява всичко от началото до края - багер, бетон, насипни материали, кофраж, стяги, пирони, хюнебеци, дъски, греди, и всички необходими строителни материали. Как се изчислява:
-изкоп и кофражи двустранно примерно 130 м2х 10= 1300 лв
 - до първа плоча 100 м2 х 10лв = 1000 лв
- колони 100х10= 1000
- зидария 250 х10= 2500
- втора плоча - 1000
Покрив 150 х 70= 10500
Общо грубо 17 300. И има хора, които се навиват да строят така. С отпуски, съботно-неделно. Не знам накрая колко ще излезе, вероятно много по-евтино. Но аз нямам възможност да напусна работа, за да тичам цял ден до бетоновъзела или за пирони, или за още три кофражни платна. И да наемам хюнебеци, и после да ги връщам, и т.н.

Но според мен България е много малък пазар за всичко и ми е интересно от къде идват големите разлики? Току що се обадих на един комшия, който живее в блока ни, докато строи, в Долни Богров. Цена на бетона от АСТ към момента - 168 лв/м3. Добавки отделно, бетонопомпа 350, транспорт над 6м3 - за него безплатно, но той е на 2 км от бетоновъзела. И ето ни една цена от 225 лв/м3 без работата, защото не винаги на всеки етап има полагане на пълен бетоновоз от 12-15м3.
Е как тогава в Плевен им излиза сметката на 120?!?
Фрапантни разлики в цената на труда също не разбирам. Една добра бригада, която няма работа в Монтана или Видин (най-бедните райони), отдавна се е вдигнала или за чужбина, или за София. Като сложим и тежкия физически труд, често и липса на осигуровки или минимални такива, не вярвам да има майстор на по-малко от 150 лв надница, а общ работник на по-малко от 80-90. Обаче утре вали - не се работи, надница нула.
Да не слагаме в сметките индийците и украинците по големите обекти, защото те работят и по разни международни спогодби и на големият строител му излизат доста по-евтино.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 00:43 от Не се сърди, човече

# 175
Здравейте! Ще правим проект за гараж, прилепнат за оградата. В декларацията от съседа какво трябва да пише? Че е съгласен да се направи гараж ли? Споменава ли се каква да е височината и т.н.? Изкарва ли се виза от общината преди да се направи архитектурния проект и конструктивното становище?

# 176
Здравейте,
Някой строил ли е къща с фалцов покрив и може ли да дадете препоръки за изпълнител на двоен фалц?

# 177
  • Пловдив
Здравейте! Ще правим проект за гараж, прилепнат за оградата. В декларацията от съседа какво трябва да пише? Че е съгласен да се направи гараж ли? Споменава ли се каква да е височината и т.н.? Изкарва ли се виза от общината преди да се направи архитектурния проект и конструктивното становище?
Ние правихме такава декларация, пише: Даваме изричното си съгласие и независимо във времето, за свързано застрояване на общата ни странична регулационна граница...посочват се номерата на УПИ-та.
Максималната височина е 3.60см, за дължината не знам дали има ограничение,  при нас е 12м, за двоен гараж.
За виза, попитайте някой нотариус дали се изисква, ние имахме.

# 178
  • София/Варна
Виза трябва, но трябва да внесете мотивирано предложение за виза за проектиране изготвено от архитект. После ти трябва проектно решение се казва вече ,от конструктор. За общината не ти трябва архитектура.

# 179
Здравейте, търся мнение за оградните пана и колове от онези зелените.
Става въпрос за непретенциозна ограда и гледам по-нискобюджетни варианти
В олх предлагат доста такива пана и височини, отделно има възможност за изработка по поръчка на порти и доставка и монтаж от тяхна страна.
Някой да е ползвал пана и монтаж от търговците в олх и дали е доволен?
ПС: От друга страна се чудя защо цените им са доста по-ниски от тези на строителните маркети, където пък няма височините, които търся и порти по поръчка, а за монтаж трябва да си търся човек.

Общи условия

Активация на акаунт