Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 46 186
  • 774
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Здравейте, преди три месеца предадохме проект за съгласуване по електро частта към ЕВН, но още нямаме отговор.
Още тогава ни казаха, че до две седмици ще получим отговор по имейл, но такъв на този етап няма.
Ако някой е минал по същия път, ще се радвам да сподели опит/идеи!
Ама какво чакате още? Срока е 30 дни. "Натискайте ги" на място, или по телефона. И четете какво подписвате, че аз си изпатих и брах нерви от ЕВН.

# 196
  • Варна
Имам питане свързано с външна облицовка на къща. Това ми предстои, чудя се какво точно да избера. За Варна ако някой има информация къде да погледна за камък за външна облицовка? На Преселци знам и по пътя на Виница. Някъде другаде в района?

http://www.granite-office-center.com/10501086108510901072108210901080.html
От Бодуров съм взимала няколко пъти. Цените им са добри.

# 197
Това събитие: ПРЕВКЛЮЧИ НА ЗЕЛЕНО- https://sofiaring.bg/article/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%ba%d0%b … 0%b5%d0%bd%d0%be/
, може би ще е интересно

# 198
Здравейте,
За хората с подово и къща на 2 етажа.
Как отоплявате стълбите? Опасявам се, че с радиатори би било некомфортно, когато човек се качва от единия на другия етаж. Какво мислите?

# 199
Все още не се отопляваме, но според специалистът, който ни изгради отоплителната система, няма нужда от отопление на стълбите. Според него цялата къща ще се темперира и няма нужда от специално отопление на стълбището.
Надявам се да е прав, защото исках да избегна именно дискомфорта от студеното стълбище.

# 200
  • Sofiа
И при нас като при nellytan1 подово на стълбите няма и фирмата, която го изгради използва същите доводи и казаха, че няма нужда. Това при положение, че стълбището между двата етажа не е затворено.
За съжаление,  ние все още не живеем там и не мога да кажа от практиката дали е така наистина.

# 201
Макар и не в къща сме с подово на два етажа и без подово на стълбите. Не ни топлят съседи от никъде. Вкъщи навсякъде е еднакво топло. Усеща се липсата само ако ходиш бос като минаваш през стълбите.

# 202
И ние нямаме нищо на стълбите, но и ние не живеем още там 😀 И на нас ни казаха, че би трябвало да е топло и там. Не е затворено и нашето, ще видим. Бос със сигурност ще е много неприятно да ходим, даже обмислям килимче зимата върху гранита😂
Май не съм се похвалила, ама имаме УВЕЕЕЕЕ 😂🥳🥳🥳 От май месец трябва да минем вече и на битов ток, че сега за нищо плащаме по 40+ лева...
Вече не се търпи, постоянно се разкъсваме на 2 места. Правим си градината в новата къща, надявам се на есен да берем плодове и зеленчуци и да сме там 😂

# 203
Ехе, честито УВЕ! Много хубави новини Simple Smile!

# 204
Честито и от мен!
Някой да е правил затворено барбекю, или зимна градина, помещение за градински мебели, склад за инструменти и материали или друг вид къще изцяло от алуминии с алуминиева или PVC дограма. Интересува ме покривът как е направен и горе-долу ориентировъчна цена. Ние сме на тема малка къща/навес/пергола, но затворена от към лицето изцяло с плъзгаща дограма, а от другите страни с плътни, водоустойчиви пана, в която да поставим външно джакузи и душ. Гледахме вариантите с биоклиматични перголи с подвижен покрив.
Ето такъв варинат на пергола
Скрит текст:
Много ни харесва, но малко цената ни спира за сега.
И предно затваряне, което да е  нещо от този вид.
Скрит текст:
Иска ни се нещо по-бюджетно. Ако някой от вас е правил подобно нещо, моля да даде контакти на фирмата, с която е работил! Става въпрос за София и/или София област.

# 205
  • София
Madjarova92, честито УВЕ! Чакаме да се похвалиш и със снимки, къща, градинка, зарзавати - на всичко се радваме Simple Smile Иначе т.нар. промишлен ток последният месец вече е с цена 0,355 лв/kWh с ДДС, плюс таксата от 12 лв разбира се. Не знам от какво поевтиня толкова този микс. Всичко е на политическа основа.

Днес ще взимат размери за дограма. За нещо по-специално да внимавам и да изисквам? Ще искам монтаж на външен ръб, но не съм говорила още по този въпрос с човека, който ще я изработва, ще видим дали ще има борба или съгласие.

# 206
Фаталина, не мога да препоръчам фирма, за това което искаш, но може да разгледаш компромисни варианти - https://bauhaus.bg/pavilioni-i-shatri/c/751?search_id=14201072

# 207
Madjarova92,ЧЕСТИТО, страхотни новини!

sofyia, Аз бих посъветвала и транспортен профил отдолу да се монтира и максимално точен размер, а не по 2-3 см дупки да оставят аванс при взимането на размери.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 12:46 от drago_2008

# 208
  • София
fatalina, фирма не мога да препоръчам, пък и ние сме мнооого далече от верандата с пергола, но ММ като железар втора професия още сега проучва и предлага варианти.
Гледали сме почти всичко, има много добри, но доста скъпи решения. Аз лично много мразя тъмницата и веранда с покривна конструкция с керемиди или друго такова покритие отхвърлям като вариант.

Смятаме да направим верандата от метална конструкция + декинг,  перголата също от метални профили, като горе поставим плексиглас. Допълнително отгоре засенчване за лятото, като по страниците може да се сложат корнизи със завеси. За зимата - сгъва се засенчването отгоре, а отстрани - ветроупорни завеси.
Нещо такова ни е идеята, но с по-тънки профили. Това е примерна снимка с алуминиеви профили, 3х2,5 м с цена 6500 лв Astonished

Предимства - според сезонът и конкретните условия верандата може да бъде открита, закрита, слънчева или сенчеста и да остане суха. При наклон, по плексигласа снегът се пързаля, като по профилите може допълнително да се предвидят кабелни нагреватели, не са скъпи, а вършат много работа.
Може разбира се да се направи и от дърво, ще стои по-красиво, според фасадата на къщата. Но ние го изключваме, защото не ни се отдава работата с него.
Ако се изгради изцяло от дограма, колкото и да се отвори през лятото, пак ще има парников ефект. Може разбира се да се засенчи изцяло, но самата конструкция предполагам ще е доста скъпа.

# 209
  • Бургас
fatalina тази постройка ще е напълно самостоятелно. Ние също проучваме и засега стигнахме до извода да се направи фундамент и после само дограма. Нещо което не мога да намеря кой да направи е плъзгащи прозорци и врати да се приберат и после да има само Комарници. На теория добре, ама после изпълнението няма кой.
Гледах за идеи в чужди сайтове, консерватория я търся на английски или зимна градина.

Общи условия

Активация на акаунт