Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 46 300
  • 774
  •   1
Отговори
# 405
За конкретния гранит от две места ми казаха едно и също, така че вярвам на специалистите.
И двете много ме разочароваха, защото точно това пасваше много добре на това, което бях намислила Simple Smile.

Аз гранитогреса си го представям залепен върху такива плоскости - https://shop.baustoff-metall.bg/product/1765/izolatsionna-plocha … ermania-1-br.html

# 406
  • София
Идвам да се похваля с прозорци!
Благодаря за всичко споделено, най-вече  на Nelina, Drago_2008, Nellytan!
В крайна сметка сложихме Aluplast, трислоен стъклопакет К-Б-К, топъл дистанционер (доста съпротива са срещнали при поръчката и обяснения как ще се изпържим с К-то) , обков Мако, цвета е орех.
Фирмата я препоръчвам с хиляда ръце, тези хора ги познавам от 15 г и се радвам на израстването им! Слагали сме с тях дограма на родната ми къща в Пазарджик, след това на апартамента в София. Освен перфектното изпълнение и монтаж, цената ми е много добра, сравнена с още две оферти със същите показатели.

Исках да снимам какво е греенето в пика на слънцето в 13.30, но слънце в софийско това лято няма. Simple Smile
Скрит текст:

И слънцегреене в 15.30, когато се предполага, че ще е най-топло. Навън е 26 градуса, вътре е много приятно.

Последна редакция: сб, 10 юни 2023, 15:49 от sofyia

# 407
sofyia, браво, със здраве да си ги ползвате! Хайде скоро да се похвалиш и с мазилка и настилки Simple Smile!

# 408
  • Пловдив
София ,честито и от мен ! Най-хубавото от всичко е ,че имаш доверие на фирмата инсталатор ,защото изборът и е едно от най-трудните неща ,след избора на строител .
 Ясно е ,че няма да е хладно с К стъкло ,лятото ,но няма и да е по-топло от пакет с 4С .

Сутринта исках да пиша по дилемата на nellytan ,но чак сега се натутках Simple Smile
 Петгодишният ми  стаж като домашна помощница в Англия премина в 3 къщи -с гранитен ,с мраморен и с дървен плот .
Несъмнено ,  черният гранит бе най-устойчивия .Мраморът бе със супер финишна обработка -лъскав и уж максимално непорьозен .Покрай мивката  , петната от вода  бяха трудно забележими ,но петната от домати (италианка),трябваше да се забърсват веднага .Добре ,че семейството бе педант на тема чистота и децата бяха много малки  , и не правеха нищо на плота ,та този плот се запази супер за тези години .
Спомняте ли си Di.Gi ,която пишеше тук ?С нея обменихме много информация на Л.С за избора на плот .Тя , първоначално ,  се бе насочила към широкоформатния гранитогрес ,за който говори Drago .Офертата и за едноредова кухня и остров ,само за плот бе около 14 хил.лв преди почти 3г. Имаше проблем  с обработката на гранитогреса за острова ,плюс ръбовете към мивката .Обясниха и ,че трябва да се пази ,защото е здрав ,но крехък по ръбовете и тя се отказа.
  Аз съм влюбена в естествения мрамор ,но онзи неполирания ,със супер контрастни шарки в вяколко нюанса ,които носят усещането на нещо уникално ,не пластмасово и несъздадено от човешка ръка .Обаче ,как го поддържат блогърките в Инстаграм (някои готвят усилено),ми е мъгла .Споменават за age ефекта и колко красив ставал с придадените му от готвене петна ??? ,но аз бих изпаднала в тих ужас от петна от червени продукти  вино ,ето вчера готвих  нахутено къри и имаше и куркума и къри по плота ,които избърсах доста по-късно .
Та ,Нелка успех с избора ,който според мен се свежда до класно и красиво и от другата страна -  практично .И двете не съществуват заедно в моите представи  за плот .
  Пожелавам Ви скоро да Ви виждам само в градинарската тема (нямате идея каква краста може да е това )
Пия си закъснялото кафе на релакс стол в сенчестото място на градината .

Последна редакция: сб, 10 юни 2023, 19:06 от nelina_london

# 409
  • Sofia
Прави ми впечатление, че за много цели се ползва епоксидна смола - за изработка на маси и плотове. Т.е. няма причина да не може да се налее един прозрачен слой върху всеки един камък или дърво.
Като се надраска повърхността - се полира.
Но според мен пак опира до пазене от надраскване и до майстор който да го направи.

За цена от 14к за плот е абсурдно. Интересно ми е колко струва на кв.м при 60см дълбочина 6мм гранитогрес при 3-4м дължина?

# 410
  • Пловдив
Някъде бях чела нещо за епоксидната смола .Че трябва да се подновява/шлайфа  е ясно ,но май имаше някакъв проблем при контакт с естествен камък, тип мрамор  .Дали беше с адхезията или с пожълтяване ,вече не си спомням .
  Бях си харесала този широкоформатен гранитогрес на Мараци .

Предлагаше се в размер 120×240 и 320×160 .
Цената бе около 300-360лв/м2 .
Сега гледам ,че в Естета има разпродажба на налични на склад от този вид ,в по-малкия вариант на 99лв/м2 .
Както и да го смятам до 14 хил.лв има още много Simple Smile  Но ,както стана ясно , обработката не е лесна -като ръбове ,мивка , около котлон .
Drago може би ще сподели повече в последствие ,все пак са специалисти с плочките .

Последна редакция: сб, 10 юни 2023, 20:35 от nelina_london

# 411
  • Sofiа
Sofyia, честита ви дограма! Много е готино да гледаш как строежа, става "истинска: къща 🥰
Нелииии 😍, разкошно е. Завиждам благодородно! Надявам се скоро да мога да се похваля с изцяло завършена къща. На финалната права сме, в момента едновременно правим павета, цокъл, ограда, кухня и финалните щрихи на ОВК инсталацията и е пълна лудница. Надявам се, че след 2 седмици цялата лудница ще се сведе до минимум и ще стигнем до сглобяване на мебели и озеленяване 🤪

# 412
Ехе, радвам се на напредъка на всички!

Надявам се все повече от нас да се похвалим с вече готови къщи (или почти готови).

Нелина, и мъжът ми си е харесал едни черен гранит. Сега съм в чуденка как да го комбинирам, защото исках тъмни долни шкафове. Ако направим тъмни шкафове и тъмен плот, не знам дали няма да стане много тъмно Sad. За гръб на този тъмен гранит, не знам какво ще е добре да сложим Sad.

Сега се замислям, че за гръб може да сложим широкоформатен гранитогрес.

А градинската тема не искам да я виждам за сега Grinning. Просто трудно ще удържа на красотите там . Сега из цялата  градина е пълно с кофи с някакви растения там. Дано да успеем да направим верандата тия дни, за да може да направим и останалата част от градината.

За стъклопакета - ние сме с К-Б-К, не сме живели още в къщата, но не ми е било жега на 1вия и 2рия етаж. На тавана и зима, и лете е по-топло от останалата част от къщата, но това е заради подпокривните прозорци.

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 19:33 от nellytan1

# 413
  • София
Аз малко като слон в стъкларски магазин Simple Smile, но гледам говорите за стъклопакет к/б/к, та да се изкажа - лятото си е жега, но с климатизация и засенчване всичко е ОК. Безценното на тези прозорци се разбира в студените месеци, както Нелина е казвала - сметките за отопление са по-малки в слънчево и по-студено време, отколкото в мрачно и по-топло. Случвало се е при ясно време и минусуви температури да ми се прииска да пуснем охлаждане.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 11:11 от mona77

# 414
Здравейте, не успях да намеря много инфо и срам не срам ще питам. Някой да сподели опит за предпочитан вариант за камина. По дизайн искаме да сложим като аквариум - да се вижда от 3 страни. Но сега чуденката е дали да е стандартна на дърва или такава с биогориво/етанол. Камината ще се ползва за уют, а не като основен отоплителен уред. Принципно предимството на вторите е лесно за обслужване, липса на сажди и пепел.

# 415
  • София
Здравейте, идеи за плътни огради?
В дъното на терена, имаме граница с два имота, и съответно две различни огради, все нелицеприятни за мен. Още не сме се допитали със съседите, но много вероятно е да не искат да участват в нова ограда, което е ок. Тъй като е наклон и до сега и от двете страни са ползвали терена ни за преливник на мръсни води. От едната страна намерихме тръба, от другата направо си миришеше. И двете страни отричат тръбите да идват от техните имоти..Предвид, че има и подпочвени води, според вас ако направим бетонов фундамент за ограда по границата, дали ще спре нещо, или да не се вкарваме в разход?
Така де, още не сме заживяли там, и ей такива съседки истории..
Тони, спомям си, че вашата ограда много ми хареса. С WPC дъски ли е или дървени?

# 416
  • София
С най-евтини чамови дъски е, за две години единствено се наложи тази година да притегнем няколко дъски с по-читави винтове, че ММ беше сложил късички (свършили му дългите). Предполагам, че и с ВПЦ ще стане. Но не е съвсем плътна, има луфт между дъските. Казвай, ако искаш ММ нещо да дава know-how Wink
Не знам какво се прави във вашата ситуация, но със сигурност направете дренаж при бетона, ако сте по-ниския парцел при денивелация. Септичните ями са незаконни в наши дни, не би следвало нищо миришещо да се излива при вас - предложете им да изведат тръбите някъде другаде (за предпочитане попивно поле у тях си, което да източват с фекалката). Ако не искат, предполагам, че можете да поискате проверка от общината (не е окей като сте нови на мястото, но пък и посрещането не звучи като да е било окей). Nellytan има повече опит в канализационните разправии, може тя да даде някоя добра идея.

# 417
  • Враца
Здравейте.
Има ли някой, който е строил скоро или ще строи във Враца?

# 418
За ограда вместо дъски по-добре метални ламели - https://ogradi.pro/

# 419
  • София
Зависи кой какво обича и какъв бюджет има. Момичетата помнят кога я правихме (в пандемия, но преди инфлацията) и излезе дооооста по-евтина дори от зелените телени огради.

Общи условия

Активация на акаунт