Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 043
  • 774
  •   1
Отговори
# 525
Drago,а как се осъществява дренажа на водата ,когато се използва спирателния кран с изпразнител ?
Под това ,което виждам на схемата дъното е бетонено ,а над него има слой "дренаж" ,който вероятно се прави с фракция камък .Може ли за се източи цялата вода в системата от там и да попие ?
Според ММ нямало никакъв проблем.
Не съм присъствала на монтажа на шахтата и нищо не разбирам. Знам, че са докарали с камион с кран и са я цопнали в дупката. До там се простира информацията ми Sad .

# 526
  • София
Torbalan, и ние бяхме решили да сложим като на drago_2008, за да не се занимаваме с изграждане, но като ни казаха транспорт 200 лв и благодарихме. Поръчахме половин пале бетонни тухли + лепило, заедно с транспорта излезе 330 лв, мъжът ми и детето я изградиха за един ден.

Другите изброени неща ги взех от Ташев и галвинг, общо 350 лв. Началника на местното ВиК ме беше засилил към някаква фирма, оказаха се немски части на стойност над 900 лв, мерси!
Багер - за цял ден 400-450 лв, за по-малко време - по договорка. Бобкат 300-350 лв пак за машиносмяна.

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 08:30 от sofyia

# 527
Sofyia, благодаря за идеята! Още този уикенд ще започна.

# 528
  • Пловдив
И нашата шахта е от бетонни павета .Много големи шахти са ,особено тази за хидрофора .Ако ги градите , ще посъветвам първо да си намерите готов капак и по неговия размер да зидате шахтата .Ние искахме капаци на панти ,защото няма как да ги вдигаме и двата капака от обикновена ламарина (не подцинкована или рифелова)  по поръчка излезнаха 700лв преди 3 г .Боядисването от нас и пак са ми грозни .Сега единият ще го ъпгрейдвам ,защото не мога да го гледам сред тревата , точно до входа , а е 140×140 см .

# 529
  • София
Ние мислехме за декинг над капака на шахтата, та капакът хич не го мислихме - някаква ламарина и толкоз. Да, ама плановете се промениха и голяма попара изсърбахме заради една глупава шахта (нашата е от бетон, в нея е сондажът със все инсталацията, както и една ревизия за отходната тръба на къщата, а и управлението на поливната система). Пада се доста централно във верандата. От декинг накрая минахме на вариант бетон и плочки. Да, ама капакът трябваше да се смени, пък готови няма, така че ММ се захвана. Завари рамка, запълни я с бетон с арматура, сложи панти, после налепиха плочки, та накрая и амортисьори се наложи да се избират. Но не беше купувал точно такива и в резултат на инцидент, сега имаме няколко плочки за смяна. Не е голяма драма, но силно подкрепям Нелина, че е важно човек да помисли за капака и по него да прави шахтата. Особено ако е на видно място.

# 530
  • Пловдив
Тони ,и ние опряхме до амортисьор на капака на  хидрофора .Иначе ,главата на ММ щеше да е рацпена досега ,при толкова чистения на филтъра .
Иначе ,и при нас бе ,както описваш  ,отгоре бетонен пояс и капака на панти .Няма да описвам колко старателно бе боядисан и колко слоя с Проекта  3в 1 ,съхна в гаража на стойка и само 6 месеца по-късно имаше ръжда .

Сега и аз мисля да направя нещо тип декинг над него за сядане  на децата .Мислех пак да го боядисам и  да сложа голяма модерна купа/фонтан ,но трябваше да е размер  80см+,а такива няма в БГ .

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 10:16 от nelina_london

# 531
  • Бургас
Аз около шахтата засадих пампаска трева да не я гледам, че всеки месец инкасаторката взима показания. На панти е шахтата.

# 532
  • София
О да, прави сте за капака, ние не сме го направили още, защото има временна тръба на чистата вода към фургончето. Но и той ще си е дело на ММ, материали има.

# 533
# 534
  • СИ
Тони ,и ние опряхме до амортисьор на капака на  хидрофора .Иначе ,главата на ММ щеше да е рацпена досега ,при толкова чистения на филтъра .
Иначе ,и при нас бе ,както описваш  ,отгоре бетонен пояс и капака на панти .Няма да описвам колко старателно бе боядисан и колко слоя с Проекта  3в 1 ,съхна в гаража на стойка и само 6 месеца по-късно имаше ръжда .

Сега и аз мисля да направя нещо тип декинг над него за сядане  на децата .Мислех пак да го боядисам и  да сложа голяма модерна купа/фонтан ,но трябваше да е размер  80см+,а такива няма в БГ .

Това сивото което е успоредно на стената някакъв рзделител между пръстта и дренажа ли е?

# 535
  • Пловдив
Черното е повдигната леха ,на която още не съм насипала пръстта и съответно засяла растенията.Пред нея ,но тук не се вижда ,има ограничител за трева ,за да може като минавам с косачката да не задера боядисаните в черно тухли .Отзад е цокъла на оградата, който ще се скрие от пръстта .
Дренаж няма ,почвата е чист пясък .

# 536
  • Пловдив
Момичета, след приключване на строежа, след акт 15 и преди акт 16, какво трябва да се предприеме по договорите с ЕВН и ВиК, че колкото повече ги чета, повече се обърквам 🤪

# 537
  • София/Варна
Трябва просто да имате договори с тях, каквито почти сигурно си имате.

# 538
  • Пловдив
Имаме договори, да. Но обектите са повече от един и ще трябват индивидуални партиди, а според договора с ВиК и становище от тях за изпълнение спрямо съгласувания проект, което да се вземе преди акт 16...

# 539
  • София
Май вадихме някакво становище от ЧЕЗ, че съоръженията са изградени... трябваше за внасянето на документите за УВЕ.

Общи условия

Активация на акаунт