1л мляко се слага да заври.
Разбиват се три жълтъка с 1ч.ч. захар
Разтварят се 6-7 с.л. брашно с малко студено мляко
Добавят се като се бърка първо брашното, а след това и жълтъците към врящото мляко. Бърка се непрекъснато докато започна да пука- да стават мехурчета на повърхността на крема. Маха се от котлона и се добавя един прах ванилия, може и 1с.л. ром.
Останалите 3 белтъка се разбиват с 5-6 с.л. пудра захар и много внимателно се добавят лъжица по лъжица към горещия крем, като се бърка непрекъснато, за да не се пресече. Това е варен крем, както правеше моята баба.
На мен понеже не ми се играе разбивам целите яйца със захарта и ги добавям към млякото още докато е хладко и вместо брашно слагам някакво ароматизирано нищесте. Пак става хубаво. Важно е да не се вари на много силен огън и да се бърка непрекъснато.