🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 344
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Днес бяхме на джамията Сюлеймание. Много ми хареса. Възхитена съм просто от архитектурата. Влизахме в гробницата на Сюлейман и Хюрем. Уникално чувство. В джамията имаше безплатен Корана преведен на български. Взех си една книжка и ще го зачета от любопитство. Аз обаче се изложих. Потънах в земята от срам. Облякла съм една къса рокля и ми направиха забележка. Добре че са подготвени за такива заплеси. Веднага ми доставиха една дълга фуста. Това в гробниците. А в самата джамия и фуста и покривало за главата. Обувки се събуват и обуват на двете места, ако някой ще ходи.

От там излязохме на Лалели пак и аз нямам на представа как. Поехме по уличките в страни на главната. Ама такива дрехи, такива модели много ми харесаха. Обаче само на едро там. Много искахме да си купим това и онова, но не може. Питахме за къде тая стока модерната отивА. Казаха за Русия и арабския свят.
От там на кафенце, обяд и тук таме и утрепахме деня.

Снощи пък щях да казвам едно сирене с чашата вино но донесоха. Направо е върха. Но не знам какво е. Казаха tulum paynery cheese. Човека ни написа. Като нашето фета, но много ни хареса.

Ох, Bqla Breza, аз живея от 20 години в Щатите, но живота ни се превърна в един луксозен затвор. Жадуваме за социален живот. Мен стока, пазари, храна не ме блазни. Яли сме и сме пили какво ли не. Даже в други ден ще си ходим, баклава не съм яла още. По заведенията ни дават без пари на края. Не ни се ядат. Но уважение към хората си вземаме.  По карибите веднъж ходихме, повече никога няма да отида. Абсурд. От един затвор бягам, в друг да влизам.
Истанбул не е само пазари и баклави хора. Човек да има средства само, много добра селекция може да си направи и от заведения и магазини.

Редактирам се, че от дуднеж забравих да ви покажа останките от лалетата. От Гюлхание са от преди час:

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 20:27 от vici75

# 601
Ами да ни е честито. Истанбул аквариум е с нови по-високи цени.

Може ли линк,че на мен ми излизат само с 35% отстъпка за онлайн билети и за турски граждани.
Октомври(2022) беше 375 лири (това Тюркоазо-мол Форум)
А сега април(2023) Флория 400лири.

# 602
  • Пловдив
Деспина, за разходката из пазарите и щом не сте по вървенето, започнете от Капалъто и слизайте към Египетския. Така ще избегнете изкачването на баира.

Като се влезе в Капалъто от централния вход - този до университета - накъде трябва да се тръгне, за да се излезе за тези пазари. Аз винаги съм тръгвала от Египетския и последния път доста се поозорих от баира. Но не мога да се ориентирам в обратната посока от къде да се включа.

# 603
  • София
...

Снощи пък щях да казвам едно сирене с чашата вино но донесоха. Направо е върха. Но не знам какво е. Казаха tulum paynery cheese. Човека ни написа. Като нашето фета, но много ни хареса.

...

Това сирене в оригиналния си вариант - в козя кожа ми е много любимо. Има го и в други варианти, но този който доставят от далечните провинции е много вкусен.

Снимката е от нета.

# 604
  • Варна
https://www.istanbulakvaryum.com/en/online-ticket?q=tab3
Аз си харесах един банков музей, който е преди египетския пазар и мислех да минем първо през него, но ще се преориентирам. Благодаря.

# 605
Ааа,ето от къде идва разминаването😀 За мен това е Флория аквариум,все пропускам че е Истанбул аквариум. Просто ми е по лесно да си представя къде отивам по този начин...100 лири нагоре за 1 месец

# 606
Ето ви малко снимки от Египетския, но по тъмно 😂 То на светло през деня всеки знае.

Тез маратонки как стоят там горе бе никой да ги краде не знам 😂

Пепелче 😉

Искахме на бар, нощен клуб да ходим. Но казаха че в Сиркеджи не може. Ако сме искали, трябвало на Таксим. В Сиркеджи било забранено и полицията правела проверки. Не разбрах защо. Дали защото е историческа част? Но няма такива неща в тази част.

# 607
  • Sofia
Като се влезе в Капалъто от централния вход - този до университета - накъде трябва да се тръгне...

Трудно е да ви насоча, то е като лабиринт вътре. Най-общо казано – напред и по диагонал надясно. Гоните зелената стрелка, ако това ви ориентира Grinning

# 608
  • Пловдив
Напълно ми се изясни, благодаря много! Flowers Sunflower

# 609
# 610
Ето ме и мен в темата. Предстои ни Истанбул - ще отидем заедно със сина ми, който не е ходил и много ми се иска да хареса града.
Ще бъдем един следобед, 2 пълни дни и на 4тия ден до около обяд - три нощувки. Пускам си тук програмата с молба да ми кажете дали е добра и дали не пропускам нещо, което би се харесало на 20и няколко годишен младеж:
1ви Ден - пристигане в късния следобед(надявам се). Настаняване в хотела и разходка в централната част - около Синаята джамия, Света София, Обелиска. Където е отворено, ще влезем.
2ри ден - иска ми се да ги разходя по Босфора с корабче, но не ми е ясно - трябва да наемем корабче или може и с тези, които са им градски траснпорт. Какъв маршрут бихте ми препоръчали? Евентулано ще спим около Фатих, така че от Еминьоню мисля ще е удобно да се разходим по вода. В този ден мисля да видим Капалъчарши и Пазара на подправките също.
3ти ден - Някой от дворците - Долмабахче или Топ капъ, водохранлището Йеребатан, Истиклял, кула Галата
На 4тия ден сутринта - аквариума в Мол Форум и тръгване.
Приемам всякакви препоръки.
И един много важен въпрос - къде можем да хапваме през деня - някакви заведения за хранене, които не са като ресторант, но са с готвена храна на прилични цени.

# 611
Храна къде ли не, сготвена, не ресторант и на сносни цени. Закусвалнички на всякъде има.

Кажете сега сок от нар на светла блуза как да третирам 😂 на крак?

# 612
И аз много харесвам Сюлеймание.
Мога да си стоя там часове. Внушителна е, много е красиво.
И аз нях с къси гащи като ходих там и си облякъл пола, а с шал съм си подготвена винаги.
Но най любима джамия ми е Селимие в Одрин.
Сега искам най- новата да видя.
Значи са отворили тюрбето на Хюрем.
Когато бяхме преди две години беше в ремонт и умрях от яд, защото това беше мястото, което най-много идках да видя и първата джамия, в която отидохме.
Йеребатан също беше в ремонт.
Ние навсякъде все ремонти оцелваме и по други места. Късмет.
Повод за ходене пак.
На Галата не се качихме, не ми се чакаше тогава, бяхме вече много изморени.
Вдигат се цените навсякъде. Грамадна разлика.
Синята джамия и тя ли е още в ремонт?

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 13:18 от Caroline_Bingley

# 613
  • Sofia
Подскажете ми, моля, нов стикер + таксите Кап. Андреево – Истанбул в двете посоки колко ще излезе към момента?

# 614
От банкови карти на ДСК, ЦКБ и Уникредит, коя ще е най-изгодна за ползване?
Къде може да се пие "нормално" за българските стандарти кафе? Да не е чорба или турско, а еспресо.
Къде може да се гледа танц на дервиши ?

Общи условия

Активация на акаунт