Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 155
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Теди, ех, какъв инсулин си имала!🤪 За ЩЖ явно са ти "следяли" само ТСХ...🙈

# 676
Tanq25 ами труден въпрос, доста хора имаме този проблем. Конверсията се случва основно в черен дроб, стомашно-чревен тракт, дори една част се случва в самата жлеза. И някъде там по "веригата" има проблем.
Мисля, че ти е нужна вече почивка от селена.

# 677
Каква е началната доза на Т4 и колко време се приема преди контрола?
Резултат 0,75 при долна граница 0,7 и ТСХ около 3.
Имам изписана доза, просто искам да си сверя часовника с вас, като опитни. 😅

# 678
Хубаво е да се започне с малка доза и да се вдига постепенно за да не става шок за организма.
Аз бих започнала с 25мкг след 40-45 дни нови изследвания и корекция на дозата при нужда.

# 679
12,5 ми казаха и след месец контрола. Ниско ми се стори и за това питам.
Благодаря!

# 680
Аз на сина ми започнах с толкова, при възрастните обикновено минималната е 25, но може и с по-малко. След 5-6 седмици направете изследвания и ще се коригира дозата ако има нужда. Вероятно ще има, но пък има хора които им трябва съвсем малко допълнително.

# 681
  • Варна
Моя приятелка (при това лекар) също беше на 12,5, даже наскоро роди и всичко беше наред.

# 682
Аз започнах хормона с доза 12,5 мкг при ТСХ 4,160. После увеличих на 25 мкг.

# 683
Здравейте, преди няколко дни ми откриха Хашимото при преглед с ехограф. За първи път посещавам ендокринолог, а причината да отида бе, че родих преди 10 месеца и въпреки доста стимулиране, кърмата ми не бе особено обилна.
Дойдоха ми резултатите от кръвните изследвания и всичко изглежда доста плашещо. ТСХ е 19.2, FT4 е 7.84, ТАТ е 108, а МАТ e 250.

Не съм усетила симптомите, за които ме пита докторът, май се преплитат с това да отглеждаш малко дете.
Малко ми е притеснено, та мжете ли да споделите мнения, някаква литература евентуално.. До вторичния преглед с избрания лекар има повече от месец, а ми се иска да започна да взимам мерки.

# 684
Първо спокойно...на първата страница на темата има информация за заболяването, както и книги по темата.

Имаш хипофункция  на щитовидната жлеза, тоест работи с понижена функция, не произвежда достатъчно хормон и ще трябва да приемаш външно такъв. Той не лекува в смисъл да те излекува и да го спреш, това е хормонозаместителна терапия - каквото не ти достига на организма, приемаш допълнително външно.  Провери се за дефицити на витамини със сигурност имаш още повече след раждане. Когато има дефицити, те затрудняват още повече работата на жлезата. Желязо, вит.Д, вит.12 пусни си ги, те така или иначе не са по каса.
Относно Хашимотото това е автоимунно заболяване (повишени ТАТ и МАТ това са антитела) при което тялото атакува щитовидната жлеза и в резултат на това се стига до хипофункцията.

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 18:25 от mibobo

# 685

Момичета, освен Хашимото, тези резултати показват ли нещо друго?

# 686
Здравейте, родих преди 6 месеца, около 3 месеца кърмих и около от 2 месеца имам болки в колената при сядане и ставане, след тоа започна сутрешна скованост на ръцете китки пръсти ходила и тн, бях на ревматолог който ме насочи и към изследвания за на ТСХ, туй като излезна 0,05 много ниско отидох венага на ендолронолог който направи преглед но не откри никакъв проблем, и поиска и други изследвания.

Също така имам подуване на ставите, доктора каз аче едва ли е от щитовидната, но все пак да попитам някой дали е имал такива проблеми, TAT излезна много висок

# 687
Преди 5-6 месеца ТСХ беше 35. Първите 4 и половина месеца пих само 12.5 мкг заместителен хормон. Последният месец увеличих на цяло хапче от 25 мкг. Кръвният ми тест от днес показа 1.6 ТСХ. Не е ли малко бързо за толкова кратко време и такава малка доза да слезе толкова ниско? Ще трябва ли да намалявам и евентуално спирам дозата скоро? Имам час за ендокринолог след 5 месеца чак, а личната не иска да тества и т3 или т4. ТСХ било достатъчно.

# 688
Здравейте, родих преди 6 месеца, около 3 месеца кърмих и около от 2 месеца имам болки в колената при сядане и ставане, след тоа започна сутрешна скованост на ръцете китки пръсти ходила и тн, бях на ревматолог който ме насочи и към изследвания за на ТСХ, туй като излезна 0,05 много ниско отидох венага на ендолронолог който направи преглед но не откри никакъв проблем, и поиска и други изследвания.

Също така имам подуване на ставите, доктора каз аче едва ли е от щитовидната, но все пак да попитам някой дали е имал такива проблеми, TAT излезна много висок
Какъв е резултатът за Trab?

# 689

все още няма резултат

Общи условия

Активация на акаунт