Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 847
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Аз съм твърдо против думата диета за мен е “мръсна” дума. Веднага в мозъка ти започват мисли ще има ограничения и забранени храни.
По правилно е хранителен режим, който да стане начин на живот. А не диета и като се свалят излишните кг да се отпусне човек и да си ги върне отново. Понякога и с някоя и друга екстра.
Познати са ми тези досадни 3 кг. Приятелка веднъж ми зададе следните въпроси и си отворих очите “ Как тези 3 кг ще променят живота ми? По- щастлива ли сте стана? По-хубава ли?”
Не се вторачвайте в тях на психологична основа може и да е трудно да ги свалите. При мен паднаха точно, когато спрях да мисля за тях. Следвам си хранителният режим и тренировките и забравям за кантара.

# 121
Здравейте. От скоро чета тук и ще помоля за мнение за моите изследвания и какво трябва да предприема като следваща стъпка. Прилагам резултатите си от края на февруари...

В момента приемам следните неща:
- сутрин със закуската вит. Д + К2
- с обяда пия хром (за намаляне на апетита)
- след вечеря пия глюкофаж (изписан от ендокринолога)
- преди лягане пия магнезий

В темата за вит. Д ми казаха, че имам ЖДА, но все още не съм започнала да пия желязо, защото исках да свикна с новия си режим на хранене. Ще помоля за съвети - имам ли нужда от желязо, какъв препарат мога да пия и кога да го вместя в ежедневието си? Освен това - какво бихте ме посъветвали да търся като проблем за ниското желязо? Личната лекарка ми каза, че щом е в норма - всичко е добре и няма нужда да ходя на специалист или да пия железен препарат Disappointed
За щитовидната - ендокриноложката не ме погледна на ехограф и каза, че всичко е добре спрямо резултатите Unamused Няколко човека ми казаха, че съм с хипофункция. След като започнах да чета тук и аз достигнах до този извод, но сега на къде? Да търся друг ендокринолог? В нашия град тази ендокриноложка е супер хвалена, а тя не вижда проблем 😀
Ще се радвам, ако някой ми даде насоки, че тотално се обърках след толкова четене за ИР, Щитовидна, желязо и какво ли не... Благодаря предварително!
Не си губи времето и парите по лекари. Всички сме с добри показатели, но се самолекуваме. Всички сме били объркани и неразбрани, всички сме чели до припадък. Чети, реши и действай, евентуално. Не разчитай някой лекар да ти реши проблемите. Всички обичат да работят наготово , с очевидното, но не и да търсят причини. Има добавки за Ир и витамини, но с оправяне на хормоните, ще се подобри и инсулинът.

# 122
Здравейте,
В навечерието на празника нямам и минута спокойствие, това, което ми се случи предните 3-4 дни до толкова ме разклати, че не съм на себе си.
Ще съм благодарна да чуя мнения.
Имам Хашимото от няколко години, тат и мат много високи <4000, <1000, хормоните бяха в норма до първата бременност, завърши със спонтанен аборт. При следващата веднага изследвах хормомите и започнах прием на 25 мг еутирокс, после 50. Родих прекрасно здраво дете, дълго чакано🙏🏼 Спрях ги около 7-8 мес след като родих. След това отново спонтанен аборт и тсх около 4.7 никога не е било толкова високо, започнах отново 25 мг, не спадаше 4-6 месеца, след това 50, за кратко врече 75 и после 50 до март месец тази година.
Изследвах хормони и антитела, тсх беше 0.536, антитела както винаги високи.
Започнах безглутенова диета, селен и реших,да намаля еутирокса( за първи път без да го обсъдя с ендокринолога, не се чувствах добре  с толкова ниско тсх, а и имах големи надежди за режима).
На 11.04 пуснах всичко отново в различна лаборатория и шок тсх 28, тат и мат хиляди както преди, страшно много се притесних и исках да говоря лабораторния лекар, при което тя ми каза, че грешка нямало, можело да имам някаква инфекция и т.н.
На следващия ден повторих в друга лаборатория тсх 18, фт3 под норма отново.
Въпроса ми е- възможно ли е този рязък скок( никога не съм имала такива стойности, дори след като спрях да кърмя бях спряла хапчетата) да се дължи на намалената доза?
Искам да имам още деца, и сега това ниво на хормона направо ме съсипва.. няма къде да отида на ендокринолог преди вторник, или поне аз не знам къде..
Вторият шок беше- пускам пакет полови, имаше някаква промоциална цена, да допълня- омъжена съм, единствения ми партньор, не се съмнявам в него, но си правя всякакви изследвания.
Резултатите излизат, вс е наред слава Богу, но не излиза резултат за хепатит Ц. В същата лаборатория на следващия ден отивам отново да пусна тсх и питам защо не е излезнал резултата и тази на регистратурата ме пита ЕГН, започва да гледа в компютъра и изведнъж ми казва, ами не е излезнал защото е положителен! Аз съм с детето и едва не припадам, има още 7 души в лабораторията.
От там другата, която взима кръв ми вика чакайте ще зв на познат колега, звъни всички мънкат, не могат адекватно да обяснят, имах чувството, че си нямат и хабер какъв е този тест! Цял ден притеснения и звънене, чакане- повтарят изследването- резултат неясен! Ниско ниво на анти HCV, да се повтори изследването след 30 дни.  Най- накрая се свързва с мен Л. Лекар и обяснява, че понякога поради не знам каква кръстоска излиза фалшиво позитивен резултат и трябва да се повтори след няколко седмици.На следващия ден,вече получавам паник атака, отивам в трета лаборатория. Правят изследването- отрицателен! Слава Богу.
Но аз съм лабилна на тези теми и сега не спирам да мисля за това, възможно ли е да имам този вируси за това да е скочило тсх?
 Последното изследване е правено в синево- отрицателен, дори зв да ги питам сигурни ли са, казаха ми, че машината нямало как да сбърка.
Искам да се успокоя.  Не знам какво да си мисля, въпросната лаборатория е Рамус, при някой случвало ли се е подобен абсурд..?
Всичко това се случва в рамките на два дни..
Извинявам се за дългия пост.
Желая светли празници 🙏🏼

Последна редакция: нд, 16 апр 2023, 00:25 от kikimora888

# 123
  • София
Едно мога да кажа, Рамус са много зле каго лаборатория, не бих им июала вяра.
Успокойте се и след празницоте идете в цибалаб, биомед или токуда, пуснете пак изследванията и с тях на ендокринолог.

# 124
Потвърждавам за Рамус.  Не бих отишла никога вече там.

# 125
Кикимора888, успокой се първо. Нищо страшно не ти се случва. Сама си го причиняваш това високо тсх, като започваш и спираш хормона. Т4 не се спира, ако искаш тсх да е нормално. С тези хиляди антитела мислиш ли, че жлезата ти нещо произвежда, за да пробваш спиране? Спокойно. Моето дете е било с тсх 40. Вдигаш дозата и ще спадне. С режим тсх няма да свалиш. Щом не се чувстваш добре с тсх 0,53, просто намаляваш дозата с 6 мкг постепенно, докато стигнеш до удоволетворителен за теб резултат. Вариране с по-големи дози е ужасен стрес за организма (буквално все едно ток те удря). Ще имаш още дечица. Просто нагоди своята доза и не я спирай вече. С тези високи антитела, си следи детенцето в бъдеще, като поотрасне. Поне 1 път годишно му пускай тсх, фт3, фт4, тат и мат. И не се шашкай. Хепатит "на мръсните ръце" (което не значи, че ти е лоша хигиената) може всеки от всякъде да пипне. Не живеем в лаборатория.

# 126
В Рамус всичко е възможно, не ходи там.
Бонго, ти говориш за хепатит А. Ц се предава по полов и кръвен път, могат да те заразят във всяко болнично заведение ако имаш някакви интервенции, при зъболекар също.

# 127
Да, да, именно. Имах предвид, че при постоянна връзка, резултатите вероятно са грешни. Иначе изненада отвсякъде може да дойде. И пак резултатите зависят от лаборантката😉🙃

# 128
И пак резултатите зависят от лаборантката😉🙃
При това положение човек да не смее да се изследва за такива неща, заради шока и неприятното усещане, докато направиш проверка в други лаборатории...
🤔

# 129
Здравейте,
В навечерието на празника нямам и минута спокойствие, това, което ми се случи предните 3-4 дни до толкова ме разклати, че не съм на себе си.
Ще съм благодарна да чуя мнения.
Имам Хашимото от няколко години, тат и мат много високи <4000, <1000, хормоните бяха в норма до първата бременност, завърши със спонтанен аборт. При следващата веднага изследвах хормомите и започнах прием на 25 мг еутирокс, после 50. Родих прекрасно здраво дете, дълго чакано🙏🏼 Спрях ги около 7-8 мес след като родих. След това отново спонтанен аборт и тсх около 4.7 никога не е било толкова високо, започнах отново 25 мг, не спадаше 4-6 месеца, след това 50, за кратко врече 75 и после 50 до март месец тази година.
Изследвах хормони и антитела, тсх беше 0.536, антитела както винаги високи.
Започнах безглутенова диета, селен и реших,да намаля еутирокса( за първи път без да го обсъдя с ендокринолога, не се чувствах добре  с толкова ниско тсх, а и имах големи надежди за режима).
На 11.04 пуснах всичко отново в различна лаборатория и шок тсх 28, тат и мат хиляди както преди, страшно много се притесних и исках да говоря лабораторния лекар, при което тя ми каза, че грешка нямало, можело да имам някаква инфекция и т.н.
На следващия ден повторих в друга лаборатория тсх 18, фт3 под норма отново.
Въпроса ми е- възможно ли е този рязък скок( никога не съм имала такива стойности, дори след като спрях да кърмя бях спряла хапчетата) да се дължи на намалената доза?
Искам да имам още деца, и сега това ниво на хормона направо ме съсипва.. няма къде да отида на ендокринолог преди вторник, или поне аз не знам къде..
Вторият шок беше- пускам пакет полови, имаше някаква промоциална цена, да допълня- омъжена съм, единствения ми партньор, не се съмнявам в него, но си правя всякакви изследвания.
Резултатите излизат, вс е наред слава Богу, но не излиза резултат за хепатит Ц. В същата лаборатория на следващия ден отивам отново да пусна тсх и питам защо не е излезнал резултата и тази на регистратурата ме пита ЕГН, започва да гледа в компютъра и изведнъж ми казва, ами не е излезнал защото е положителен! Аз съм с детето и едва не припадам, има още 7 души в лабораторията.
От там другата, която взима кръв ми вика чакайте ще зв на познат колега, звъни всички мънкат, не могат адекватно да обяснят, имах чувството, че си нямат и хабер какъв е този тест! Цял ден притеснения и звънене, чакане- повтарят изследването- резултат неясен! Ниско ниво на анти HCV, да се повтори изследването след 30 дни.  Най- накрая се свързва с мен Л. Лекар и обяснява, че понякога поради не знам каква кръстоска излиза фалшиво позитивен резултат и трябва да се повтори след няколко седмици.На следващия ден,вече получавам паник атака, отивам в трета лаборатория. Правят изследването- отрицателен! Слава Богу.
Но аз съм лабилна на тези теми и сега не спирам да мисля за това, възможно ли е да имам този вируси за това да е скочило тсх?
 Последното изследване е правено в синево- отрицателен, дори зв да ги питам сигурни ли са, казаха ми, че машината нямало как да сбърка.
Искам да се успокоя.  Не знам какво да си мисля, въпросната лаборатория е Рамус, при някой случвало ли се е подобен абсурд..?
Всичко това се случва в рамките на два дни..
Извинявам се за дългия пост.
Желая светли празници 🙏🏼

Според мен пърто трябва да се успокоити и да спрете да тичате от лаборатория на лаборатория. Така само се обърквате още повече. За няколко дни нищо няма да ви се случи, затова изчакайте до първия работен ден и отидете при вашият ендокринолог. Кажете какви сте ги свършили, намилили сте хормона, това се е случило след това, пуснали сте такива и такива изследвания. И обсъдете с лекаря какво ще правите оттук нататък. Кажете кое ви притеснява, как се чувствате от намаления или спрян хормон, просто изложете всичко на лекаря. И тогава тичайте да пускате изследвания. Сменете Рамус, отидете в друга лаборатория. Ако се притеснявате от невярви резултати, пуснете същите изследвания в още една лаборатори. И после с резултатите пак при същия ендокринолог.

# 130
Здравейте!
За пръв път откакто разбрах, че съм с Хашимото (01.04.2022 г.) антителата ми излизат по-ниски от предходен път.
Последните няколко пъти MAT беше >1000, а ТАТ около 300, така че имам момент на щастие.
Работата е там, че fT3 и fT4 ми се струват ниски, макар и в референтни стойности.
Чувствам се значително по-добре от 1-2 месеца (издържам до по-късно без да заспя, малко по-добре се чувствам цялостно), но все още не е както преди да развия заболяването.
Ендокринологът ми смята, че не съм за прием на хормон все още.
Според Вас има ли начин да повиша нивата на fT3 и fT4 по естествен път, като отбелязвам, че вече приемам селен, вит Д, цинк, омега 3, желязо и пробиотици.

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TAT/anti-Tg/   H                                     195.3            IU/ml          < 4.11   
fT3                                                         2.700            pg/ml         1.580 - 3.910   
TSH                                                 1.456             uIU/ml         0.350 - 4.940   
fT4                                                          0.910             ng/dl          0.700 - 1.480   
MAT/anti -Tpo/   H                               865.17         IU/ml           0 - 5.61

# 131
  • au bout du monde
Откриха ми начална форма на хашимото. Лекарят каза че все още не съм за лекарства, но измененията са започнали. Като цяло нищо не ми препоръча. Ако искам селен да си взема и след 6 месеца контрола. Вит Д и желязото ми е ниско и пия само това. Каква диета правите?
Откриха ми и астма. Имам и уртикария. Като цяло само проблеми напоследък.

# 132
Кожните проблеми и Хашимотото вървят ръка за ръка.

# 133
Кожните проблеми и Хашимотото вървят ръка за ръка.

Дали е възможно появата на акне с Хашимото ?

# 134
  • Столицата на "Второто българско царство"
Здравейте,
дали може мнение за резултатите ми от днес.
Пия по 25мг Еутирокс сутрин, но преди теста днес не съм взимала таблетка.
Предстои ми инвитро...
Благодаря предварително 🙏

Общи условия

Активация на акаунт