Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 813
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте. Имам Хашимото, като по принцип не ми се налага да пия Лтироксин, пих го само по време на двете ми бременности. Направих си изследвания, като резултатите са следните:

TSH   S       4.99       mIU/L     0.27 - 4.20     ECL *
Free Т4 (fT4)   S        15.7       pmol/L     11.90 - 21.60     ECL *
Free T3 (fT3)   S        4.43       pmol/L     3.10 - 6.80     ECL *
ТАТ (Tg Ат)   S        55.8       IU/mL     0 - 115     ECL *
A-TPO (MAT)   S       316       IU/mL     0 - 34     ECL *

Почти 9 месеца след раждане съм и въпреки че спортувам и внимавам какво ям, килограмите не мърдат, а имам да свалям още 7. Отделно отвреме навреме получавам и сърцебиене. Според вас трябва ли да приемам Лтироксин или да продължа да чакам хормона да се нормализира (защото зная, че след раждане до 18 месеца отнема). За справка краят на януари ТСХ ми беше 5.02, а МАТ (които и сега са завишени) бяха по-ниски - 287. FT4 януари е бил 14.2, а FT3 - 4.17.
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 09:49 от theo04

# 136
Здравейте момичета! От около 7-8г съм с хипофункция или Хашимото и аз не знам с какво точно, никога не са ми казвали ясно диагнозата! Последния път преди месец като попитах кое от двете имам ми  бе отговорено от ендокринолога “Е, то е едно и също!” И понеже вече разбирате, че е крайно несериозен си записах час за друг такъв, в друг град и искам да отида максимално подготвена с всички резултати, които са необходими (понеже предния ендокринолог единствено ТСХ ми е следял и абсолютно нищо друго, а тук виждам че има и други неща които се следят, супер невежество). Аз съм на л тироксин 25мг, последно време имам акне, което е необичайно за мен не знам дали има връзка с тия хормони на жлезата. По принцип съм и с анемия, имах дефицит на Б12, който уж е добре засега. Странното за мен е, че наобратно на очакванията, аз съм доста слабичка, не мога нищо да кача, не знам дали е от жлезата или бърз метаболизъм, но това също ме притеснява, защото съм като вейка и се чувствам, сякаш  не съм пълноценна и здрава с това телосложение (42кг, 157см). Ако знам че съм здрава, няма да го мисля толкова, но ако има проблем искам да го открия и реша.И тук да вмъкна, че както на дамите с наднормено тегло не се чувстват окей, могат да са сигурни, че и ние слабите също не се чувстваме добре в кожата си! Имам си и депресивните моменти, паник атаки. Така че и в тая връзка ще се радвам да споделите според вас за ендокринолога какви излседвания ще са му необходими, за да се ориентира в ситуацията. Благодаря много на всички  за вниманието!

# 137
Здравейте момичета! От около 7-8г съм с хипофункция или Хашимото и аз не знам с какво точно, никога не са ми казвали ясно диагнозата! Последния път преди месец като попитах кое от двете имам ми  бе отговорено от ендокринолога “Е, то е едно и също!” И понеже вече разбирате, че е крайно несериозен си записах час за друг такъв, в друг град и искам да отида максимално подготвена с всички резултати, които са необходими (понеже предния ендокринолог единствено ТСХ ми е следял и абсолютно нищо друго, а тук виждам че има и други неща които се следят, супер невежество). Аз съм на л тироксин 25мг, последно време имам акне, което е необичайно за мен не знам дали има връзка с тия хормони на жлезата. По принцип съм и с анемия, имах дефицит на Б12, който уж е добре засега. Странното за мен е, че наобратно на очакванията, аз съм доста слабичка, не мога нищо да кача, не знам дали е от жлезата или бърз метаболизъм, но това също ме притеснява, защото съм като вейка и се чувствам, сякаш  не съм пълноценна и здрава с това телосложение (42кг, 157см). Ако знам че съм здрава, няма да го мисля толкова, но ако има проблем искам да го открия и реша.И тук да вмъкна, че както на дамите с наднормено тегло не се чувстват окей, могат да са сигурни, че и ние слабите също не се чувстваме добре в кожата си! Имам си и депресивните моменти, паник атаки. Така че и в тая връзка ще се радвам да споделите според вас за ендокринолога какви излседвания ще са му необходими, за да се ориентира в ситуацията. Благодаря много на всички  за вниманието!

Аз съм с Хашимото. Пускам следните хормони tsh, ft3, ft4, TAT, MAT. Последните два следят антителата (отговорниците за Хашимотото). С тези изследвания и след преглед от ендокринолог, вече може той да реши и други изследвания да ви пусне.
Дано съм била полезна.

# 138
Да благодаря! Мислих че само МАТ е достатъчен, но ще пусна и Тат щом би бил полезен.

# 139
Petrowa32 аз съм с хипофункция цял живот, и до преди да забременея бях все слаба при ръст 168, най-много качвах до 54кг, но повече си стоях 51-52кг. Рядко, но има и такива случаи с хипофункция и без излишни кг. Не можех да си представя, че ще бъда дебела някога...но в момента гоня 70-те кг, така че внимавай какво си пожелаваш Wink .

Провери си всички щитовидни - трите хормона и двете антитела. Проверка на инсулин и кр.захар въпреки, че си слаба...явно си следиш желязо, В12, но провери и вит.Д

Иначе прочети първа страница и ще се ориентираш кое заболяване какво е - Хашимото и хипофункция са различни неща, често човек ги има и двете, но не са едно и също.

theo04 има хипофункция. Провери си витамините, инсулин и кр.захар как са.

bebebe ТСХ е висок за забременяване отделно и Т4 е нисък, според мен ти е ниска дозата.

# 140
Здравейте,

През януари месец ходих на профилактични изследвания и получих шокиращи стойности от 7+ TSH. Живея в Англия и нямаше как там да направя допълните тестове. Прибрах се края на март и това са изследванията.. 13+

Посетих ендокринолог и потвърди диагноза Хашимото. Прегледа ме и на ехограф и каза,че жлезата е с нехомогенна смес..жлезата вече е разрушена..така го разбирам аз. Изписа ми Л-тироксин 50г.

Януари месец правих и кръвни за инсулин и глюкоза и мисля,че резултатите са ми добре:

Желязо и Б12 са ми .. доста ниски..През януари започнах да приемам феритин, но като страничн ефект ми се отключи диария и го спрях..

Предстоят ми нови кръвни средата на май..дали резултатите ще бъдат повлияни от приема на лекарството или това е много малък срок?

P.S. Жена на 25г.

Всякакви съветия и мнения биха били полезни.

Благодаря ви и хубав ден

# 141

Хашимото е автоимунно заболяване, което става причина за бавното унищожаване на щитовидната жлеза, което води до намалена функция на жлезата (хипофункция). Хипофункцията, ако не се компенсира с достатъчна доза хормони, води след себе си разни неразположения и неправилно функциониране на всички органи. Намалява се стомашния сок, заради което не се усвояват витамини и минерали, оттам и множеството дефицити, пропускливи черва... Паник атаките, тревожността... също е от хипото. Слаба сте, защото живеете на стресови хормони, които се опитват да компенсират намалената обмяна на веществата. Когато не са достатъчни щитовидните хормони, се повишава и естрогена, което пък е причината за появата на акне. 25 мкгр е нищожна доза, вероятно имате нужда от повече. Трябва да следите ФТ4 и ФТ3 да са в горната референтна граница и, разбира се, да се чувствате добре. Това е най-важното.

# 142
Ми към всички нови с големи отклонения..аз бих се насочила към напасване на доза хормон( с изследвания всеки месец )+ попълване на установените дефицити. От опит дефицитите на витамини много поразии правят, но попълването не означава автоматично оправяне на жлезата. За хранене, изчистен режим спрямо собствените разбирания. За тези в чужбина, ако може поне за жлезата да пускате, пък ако няма достъп до доктор, ще се помага в темата за дозата. Запасете се с хапчетата с различни мг, за да напасватв лесно дозата.
Колко е хубаво, че поне имаме достъп до лаборатории. Не ми е кеф да оставям суми там, ама поне следя...

# 143
Колко е хубаво, че поне имаме достъп до лаборатории.

С две ръце съм съгласна. В чужбина трябва да 'лъжа', да измислям дори несъществуващи симптоми за да може да ми пуснат едни кръвни изследвания.. Ще е борба следващия месец!

Благодаря ви Simple Smile

Имам и друг въпрос гледайки изследванията ми от февруари месец. Въпросите са ми отностно Б12/фолиева киселина и желязо/фиритин.

Не съм се допитвала до доктор за това бих се радвала ако може да споделите. Как ви се струват резултатите/ниски/добре?

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 11:13 от Ivilina7

# 144
Момичета, много ви благодаря! Доста неща научих от темата, които с години от лекари не успях. Днес пуснах всички хормони, довечера ще ги кача тук, който има желание и представа ще се радвам да ги разчете и даде съвет. Така или иначе съм на ендо другата седмица, но все пак би ми било полезно да чуя и вашите мнения( прави впечатления, че има доста компетентни сред вас!и май тук повече може да се получи отговор от някой минал през това,отколкото нашите лекари, особено в по-малките градове).

# 145
И в големите градове е същото положенето с ендокринолозите. Едно ТСХ си знаят и това е. Не надграждат знанията си. Не разглеждат човека като цялостен организъм и не обръщат внимание на симптоми и оплаквания. И като минават разни хора през кабинетите им с еднотипни оплаквания долу-горе, не им светва червената лампичка, че аджеба съществуват и други хормони, освен прословутото ТСХ.

# 146
И в големите градове е същото положенето с ендокринолозите. Едно ТСХ си знаят и това е. Не надграждат знанията си. Не разглеждат човека като цялостен организъм и не обръщат внимание на симптоми и оплаквания. И като минават разни хора през кабинетите им с еднотипни оплаквания долу-горе, не им светва червената лампичка, че аджеба съществуват и други хормони, освен прословутото ТСХ.

Без да обиждам лекарското съсловие, но за мен добри ендокринолози в Бг няма.
Аз с 300 зора си поисках направление за хормоните за щитовидната по здравна каса. Оказа се, че само два се поемат от касата, останалите си ги доплатих. Оттогава отивам и си плащам всичките 5 хормона, нямам нерви да се занимавам с личния лекар, с направления и т.н.

# 147
Момичета, много ви благодаря! Доста неща научих от темата, които с години от лекари не успях. Днес пуснах всички хормони, довечера ще ги кача тук, който има желание и представа ще се радвам да ги разчете и даде съвет. Така или иначе съм на ендо другата седмица, но все пак би ми било полезно да чуя и вашите мнения( прави впечатления, че има доста компетентни сред вас!и май тук повече може да се получи отговор от някой минал през това,отколкото нашите лекари, особено в по-малките градове).
Аз съм на същото дередже с теглото , но не съм сигурна, че открих причината за отслабване. Или по-скоро са много причини. Щях да ти пиша да си провериш кортизола поне и инсулина. С нисък кортизол много бавно се регулира дозата на хормона и въобще си е драма - води до ниско кръвно, бавен метаболизъм, отпадналост.

# 148

И ето това са моите резултати от днес….
Май нищо не е както трябва

# 149
Хашимото и хипофункцията е налице, трябва ти по-висока доза...мисля, че пиеше някаква, ако не бъркам, че няколко нови дами писаха последните страници.

Общи условия

Активация на акаунт