Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 779
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте дами,
Ще съм Ви благодарна за мнение за следните резултати:

TSH     2,25 (0.27 - 4.20)
fT4    15,83 (9.30 - 17)
fT3     3,72 (2 - 4.40)
TAT     21,3 (0 - 115)
MAT    8,1 (0 - 34)

Всички изглеждат в норма, но някои не са оптимални стойности. В комбинация с някои симптоми, ме притеснява, че има все пак проблем с щитовидната.
Благодаря Ви!

# 256
Гърне, да по 25 мкг са. Аз не виждам разлика между гръцкия и турския. Тибонът от Германия е 20 мкг. Досега по-малка разфасовка не съм срещала. Аз лично, деля на 4 таблетката с резачка за таблетки.

Milada, не са лоши резултатите. Съвсем леко завишеното тсх вероятно се дължи на липса на някои витамини и минерали.

# 257
milada, добре изглеждат нещата; засега не може да се говори за отклонение. Simple Smile

bongobongo, благодаря! Heart Eyes

# 258
bongobongo и Гърне без похлупак, благодаря много за отговорите! Успокоихте ме, че проблем с жлезата е малко вероятен. А липса на витамини имам определено - с цьолиакия съм. Благодаря Ви още веднъж за отделеното време! Flowers Bouquet

# 259
tky, прилича на Хашимото започнало с хиперфункция, а не че са те объркали.
Трябва си хормон според мен.

# 260
tky, прилича на Хашимото започнало с хиперфункция, а не че са те объркали.
Трябва си хормон според мен.
да, ама ми даваха лекарство за гуша....Сега FT3  и  FT 4 са нормални, когато бях с  TSH 14,74 /от лекарствата в началото/ и МАТ бе висок -244 , но ТАТ си бе нормален , при последната ехография преди 7м, от доц Начев всичко бе ок  ... И продължавам да пълнея , а деня ми започва с 15мин гимнастика и минимум 12000  крачки. Допълнително имам ускорен пулс , високо кръвно налягане /ама то е от 3-4 години вече и започвам да си мисля че приеманото лекарство  кандерсатан ми влияе/ и определено в 90% разстройство, а това доколкото знам са признаци на  гуша...Имам си обаче изпотяване и мускулни/ставни болки, сутрин едвам ставам от леглото понякога и друго:никога не съм обичала сладко - не ям повече от 1 път годишно бисквити или торти, сладкото наваксвам от плодове, но сега ми се ядат сладории  и определено ми се е отворил един апетит - спиране няма.На фона на това и спирането на цикъла- нещо става, но какво ?

# 261
Изследвай кръвна захар и инсулун...
При рязък скок на инсулина, глюкозата рязко пада и има сърцебиене и изпотяване... Само предположение.
И какво значи "гуша"? Изследвана ли си за Базед? И на мен ми изглежда като Хашимото, стартирало с хиперфункция.

# 262
Здравейте. Възможно ли е от прием на глутен и захар да ме болят ставите, главно коленете? Снощи малко прекалих с едни шоколадови бисквити и днес и двете колена ме болят адски и без значение дали краката да изпънати или свити.

# 263
Идвам да се оплача ,че както се похвалих с топ изследванията си 🤣 и добро състояние от 4-5 месеца ,така и залязох  рязко -изпитвам умора ,постоянен вътрешен студ ,тревожност клоняща към депресия ...ще изчакам една седмица да се стопли малко  и да изляза на слънце ☀️  и ако продължава ще си пусна пак чек 😐

# 264
А ти приемаше ли хормон, че не помня? Simple Smile

При мен депресията е един от най-неизменните симптоми. Каквото и да правя - отслабване, спорт, прием на добавки, здравословно хранене - от кофти психическите състояния не мога да се отърва и това е...

# 265
Приемах  -от по-миналата Коледа до лятото по 0,25 минимума ,лятото като се затопли по вътрешно чувство го спрях,че аз имам предистория с хипер ....после всичко беше в норма една година преди един месец всичко беше абсолютен топ и сегаааа бляяяк

# 266
tky, ами такова се дава при хиперфункция. То няма друг начин.  Хашимото с хиперфункция така започва и след около 6 месеца минава в хипо. Започва се с лекарства за гуша.
Дето се вика- грешката е вярна.
Вече какво друго се случва с организма и дали последствията са от самото Хашимото, проблем със захар и инсулин като съпътстващи Хашимото, или с други хормони- аз лично не знам.

# 267
Здравейте, ще се радвам ако някой може да сподели личния си опит, ако е бил в подобна ситуация. След загубена бременност в 5-та седмица през февруари 2023 изследвах хормони на щитовидната жлеза и ме диагностицираха с Хашимото (завишени антитела) и хипофункция. Започнах прием на еутирокс, в момента съм отново бременна в 9 седмица, но ме притеснява високото ТСХ от изследванията ми днес, това е хронологията и стойностите ми през последните месеци:

Февруари ТСХ 4.4 (без прием на хормон след загубена бременност).
Март ТСХ 3.63 (тук започнах прием на еутирокс 25 и нови опити за забременяване).
Април ТСХ 3.22 (положителен тест, смениха ми дозата на еутирокс 50).
Май ТСХ 2.62 (предстои ми консултация).

Притеснява ме фактът, че на последния преглед ендокринологът ме увери, че еутирокс 50 е достатъчно висока доза за моето състояние, и да изследвам ТСХ чак след един месец, като предположи, че ще е смъкнато до около 1. Да, но очевидно не е така и един месец от бременността си съм била със стойности между 2 и 3. Яд ме е, че сляпо се доверих за дозата, ще търся ново мнение за увеличаването й. Има ли някой в подобна ситуация и как регулирахте дозата?

# 268
FT3 и FT4 колко са?
Не би трябвало да се целѝ просто сваляне на TSH, а оптимални щитовидни хормони... Не се приетеснявай, очевидно се повлиява Simple Smile

# 269
Благодаря 🙏

Това са резултатите за ФТ4

Общи условия

Активация на акаунт