Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 770
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Много Ви благодаря, roxx и mibobo.

# 346
Здравейте, дами! Пиша с молба ако може да ми помогнете, защото не мога да се разбера с докторите. 2015 година изкарах вирусен  подостър тиреодит и 11 месеца бях на терапия с преднизолон. Докторите казаха, че съм излекувана, но от тогава съм с ТСХ между 3 и 4, но повече към 4. 2021 изкарах ковид и след това проблемите ми започнаха с месечния цикъл. Миналата година за първи път направих и фоликулярна киста и ендокринолога и гинеколога казаха, че ТСХ 3.90 явно е вече високо за мен + косопад, който не може да спре вече 7 месеца. Януари ми назначиха акутирокс 1мл, но след месец прием отново имах киста и ТСХ по-високо от предното изследване. Сменихме го на еутирокс 37.5. Вече над 45 дни го пия, но след първия месец започнах да не се чувствам добре. Имам усещане за ускорен пулс, тревожност, не мога да спя добре, нощем се будя и после едвам заспивам, от 10тина дни някакви топли вълни или усещане за топлина вечер, тремор на ръце и крака и най-лошото паник атаки. Докато лекувах кистата приемах и дуфастон. Не зная дали двата медикамента може да си взаимодействат. След 2 дни ще пусна отново ТСХ. Казвам на докторите, те ми казват, че нищо ми няма, но определено не се чувствам добре. Някой имал ли е подобни симптоми? Благодаря Ви!

# 347
1 мл Аку-тирокс го изчислявам на 20 мкг. Мисля, че дозата е била твърде малка, а и 30 дни са били малко, за да се проверява как действа Аку-тирокс...🤔 За кистите не мога да коментирам.

# 348
Здравейте, дами! Пиша с молба ако може да ми помогнете, защото не мога да се разбера с докторите. 2015 година изкарах вирусен  подостър тиреодит и 11 месеца бях на терапия с преднизолон. Докторите казаха, че съм излекувана, но от тогава съм с ТСХ между 3 и 4, но повече към 4. 2021 изкарах ковид и след това проблемите ми започнаха с месечния цикъл. Миналата година за първи път направих и фоликулярна киста и ендокринолога и гинеколога казаха, че ТСХ 3.90 явно е вече високо за мен + косопад, който не може да спре вече 7 месеца. Януари ми назначиха акутирокс 1мл, но след месец прием отново имах киста и ТСХ по-високо от предното изследване. Сменихме го на еутирокс 37.5. Вече над 45 дни го пия, но след първия месец започнах да не се чувствам добре. Имам усещане за ускорен пулс, тревожност, не мога да спя добре, нощем се будя и после едвам заспивам, от 10тина дни някакви топли вълни или усещане за топлина вечер, тремор на ръце и крака и най-лошото паник атаки. Докато лекувах кистата приемах и дуфастон. Не зная дали двата медикамента може да си взаимодействат. След 2 дни ще пусна отново ТСХ. Казвам на докторите, те ми казват, че нищо ми няма, но определено не се чувствам добре. Някой имал ли е подобни симптоми? Благодаря Ви!

На мен ми се е случвало в началото, като въвеждах еутирокс. Това са симптоми или на неправилна доза, или на неправилно въведен хормон. По-скоро е второто. Някои хора са доста чувствителни и дори минимална първоначална доза от 20 мкгр. не им понася. Ако дълго време сте били в хипофункция и започнете да приемате хормон трябва да е с много малка доза и да се дава време на организма да свикне с новото положение.

# 349
1 мл Аку-тирокс го изчислявам на 20 мкг. Мисля, че дозата е била твърде малка, а и 30 дни са били малко, за да се проверява как действа Аку-тирокс...🤔 За кистите не мога да коментирам.
Аку-тирокса първоначално беше 1.25, но получавах екстрасистоли ( прескачане на сърцето) и го намалиха на 1. Но след 6 седмици прием се видя, че имам отново фоликулярна киста и ТСХ е по-висок или 3.87. Тогава решиха директно да мина на 37.5 от еутирокс.

# 350
Прочети книгата, аз на един дъх я дръпнах. Има много интересни неща - хормони, захар, храни, метаболизъм , изследвания, добавки, адаптогени. Според мен има за всеки по нещо. Аз редовно си я припомням.
Гърне щях да ти пиша оня ден и се отнесох Simple Smile - аз много от кортизол не разбирам и затова не ти коментирам резултатите, само знам, че сутрешен трябва да е най-висок, но мисля, че все пак не трябва да е чак на горна граница и после през деня намалява. Преди време много хвалеха изследването в слюнка, после започнаха да то отричат и сега се шири мнението, че е по-достоверен в кръв.
Взех си книгата за надбъбречните от преди 3-4 месеца, но не ми остава време да я погледна, там вероятно пише подробно какво що.

# 351
О да, определено ще я прочета някога, само дето нямам време и "един дъх" в момента Sweat Smile. И "Хормонален баланс" ме чака да я довърша, там поне минах половината. Тези книги трябва да се четат на спокойна глава с "разбиране" не става, като роман да пропуснеш тук там щото си се замислил нещо.

# 352
A коя е другата книга?

# 353
# 354
С акутирокс и аз се изсилих в началото, като го преизчислих към таблетките, и също се наиграх със зверски симптоми. Спрях го и после три месеца не посмях да пипна хормон. След това взех гръцко Т4 и почнах с бебешка доза, и едва едва вдигам. Вече 4 месеца се мъча и стигам до 62мг. Вчера правих изследвания и се оказа, че още са паднали хормоните, а дори и тази доза едва понасям. Равносметката е, че са необходими стабилни въглехидрати и добър кортизол, като при мен и двете липсват .

# 355
  • Пловдив
Може ли да уточните "стабилни въглехидрати" какво е?
Аз се лутам в различни режими на хранене и не уцелвам правилния.
Горе-долу какво количество трябва да са ВХ, за да не са нито малко, нито много?

# 356
При всеки е различно. Аз почти не ям въглехидрати от около 10 месеца насам, а съм на много висока доза (110 мкг.) - нямам оплаквания.

# 357
Казват, че за добра работа на щитовидната са нужни поне 100-150гр въглехидрати.
По мои наблюдения проблем с понасяне на дозата има най-вече при проблем с кортизола.

# 358
При всеки е различно. Аз почти не ям въглехидрати от около 10 месеца насам, а съм на много висока доза (110 мкг.) - нямам оплаквания.
И аз се храня нисковъглехидратно (по-добре да не си спомням как качвах кила с "необходимите 100-150 грама вгх", а и как се чувствах)...🙂 И жлезата ми не изглежда да работи по-добре с над 100 грама вгх. Явно е индивидуално. Нещото, което ми влияе твърде много обаче е стресът- дали е преумора, емоционален стрес или просто недоспиване- ефектът все е почти мигновен, уви.
Мисля, че проблемът с Аку-тирокс идва по-скоро от дозата, с която се започва или заради кортизола (но е така и с таблетките). Аз започнах с 12,5 мкг таблетки и постепенно увеличавах.

# 359
100 гр въглехидрати не са нищо кой знае колко и си ги хапвате, без да разберете дори, като изключим хората, които умишлено се ограничават.
  100 гр хляб са само 48 гр въглехидрати, а това обикновено са 2 1/2 филии.
100 гр ябълка, 80 гр банан, 40 гр шоколад, 40 гр кекс, 250 мл мляко са 12 гр, 1 чаша безалкохолно е 30 гр въглехидрати. И така неусетно се събират.

Общи условия

Активация на акаунт